Kaikki artikkelit yrityksille

Tekoäly varmistaa huipputason tietoturvan – näin yrityksesi pysyy askeleen edellä hyökkääjää

3 min
kuvituskuvassa tumma mieshahmo läppärillä konehuoneessa kuvituskuvassa tumma mieshahmo läppärillä konehuoneessa

Tekoälystä on tullut korvaamaton apu tietoturvapoikkeamien havaitsemisessa, analysoinnissa ja torjumisessa. Listasimme kiinnostavimmat tavat, joilla Telian Tietoturvan hallintakeskus SOC hyödyntää tekoälyä.

Kyberhyökkäysten määrä on kasvanut viime vuosina rajusti, joten tietoturvasta huolehtiminen on yrityksille välttämättömyys ja tärkeä osa riskien hallintaa. Se on myös kilpailuetu, sillä tietoturvaongelmat voivat olla kohtalokkaita myös yrityksen asiakkaille. Niistä voi olla merkittävää haittaa myös muille osapuolille kuten alihankkijoille.

Telian Tietoturvan hallintakeskus SOC on ulkoistettu kyberturvakeskus, joka tarjoaa asiakkaille kokonaisvaltaista kyberturvallisuuden tilannekuvaa. Se hyödyntää tekoälyä monin tavoin uhkien havaitsemisessa ja torjunnassa.

Telian tietoturva-asiantuntijat kertovat, miten Telia käyttää tekoälyä ja miksi laadukkaita SOC-palveluita ei ole enää mahdollista tuottaa ilman sitä.

1. Oikea vai väärä hälytys?

Tietoturvaherätteiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut, ja merkittävä osa niistä on vääriä hälytyksiä.

”Ei ole mitenkään tavatonta, että yrityksessä on tuhansia tai kymmeniätuhansia herätteitä kuukaudessa. On täysin tekemätön paikka käsitellä ne kaikki ihmisvoimin”, kertoo Telia Cygaten Head of Cyber Security Juha Lamberg.

Tekoäly käsittelee väärät hälytykset automaattisesti. Se esimerkiksi oppii tulkitsemaan, millainen toiminta on normaalia ja mikä taas vaatii toimenpiteitä.

2. Tekoäly oppii jatkuvasti uutta

Tekoäly kerää dataa ja hyödyntää sitä hyökkäysten estämisessä.

”Jos jossain päin maailmaa on meneillään hyökkäys, on oletettavissa, että samaa yritetään myös Suomessa. Tekoäly rekisteröi aiemman hyökkäyksen, tunnistaa hyökkäystavan ja huomaa, jos asiakasympäristössä tapahtuu jotain vastaavaa”, kertoo Telia Cygaten Solution Sales Lead Miika Lappalainen.

Tekoäly oppii myös ihmisten käyttäytymisestä. Se voi esimerkiksi tarkkailla työntekijän toimintaa, kun tämä on kirjautunut yrityksen palveluihin. Näin syntynyt algoritmi auttaa havaitsemaan, jos jotain tavanomaisesta poikkeavaa tapahtuu.

3. Asiantuntijat voivat keskittyä olennaiseen

Tekoäly helpottaa tietoturva-asiantuntijoiden työtä rikastamalla alkuperäistä herätettä. Rikastaminen tarkoittaa puuttuvien tietojen täydentämistä: tekoäly voi esimerkiksi analysoida, onko liitetiedosto vaarallinen tai osoitteisto epäilyttävä.

”Tämä nopeuttaa tietoturvapoikkeaminen tunnistamista ja helpottaa niiden analysointia. On tärkeää, että asiantuntijamme voivat keskittyä oikeiden tietoturvaloukkausten selvittämiseen, vastatoimenpiteisiin ja toiminnan palauttamiseen”, Lappalainen kertoo.

Telia SOC valvoo tietoturvapoikkeamia 24/7 Suomesta käsin. Kaikki Telia SOC -tietoturvakeskuksessa työskentelevät asiantuntijat ovat sertifioituja ammattilaisia ja suojelupoliisin tarkastamia.

4. Tekoäly huolehtii myös OT-tietoturvasta

Monissa yrityksissä on nyt havahduttu OT-tietoturvan (Operational Technology eli tuotantoympäristöjen tietoturva) kehittämiseen. Tuotantolaitoksissa on paljon teknologiaa – osin jopa vuosikymmeniä vanhaa – joka on päätynyt digitalisoitumisen myötä verkkoon.

Lappalaisen mukaan tuotantolaitokset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia kohteita hyökkääjille, ja hyökkäys voi pahimmillaan pysäyttää koko tuotannon.

”Tekoälyn rooli OT-tietoturvassa on olennainen jo nyt, ja tulevina vuosina se kasvaa merkittävästi.”

5. Kilpajuoksu rikollisia vastaan kiihtyy

Ei mitään niin hyvää, ettei jotain huonoakin: myös rikolliset ovat löytäneet tekoälyn.

”Hyökkäysten tekeminen vaati aiemmin erityisosaamista, jonka voi nyt korvata tekoälyllä”, Lappalainen sanoo.

Kyberhyökkäysten toteuttaminen on helppoa ja halpaa, ja kiinni jäämisen riski on pieni. Sen sijaan yrityksiin kohdistuvat riskit ovat valtavia. Onnistunut kyberhyökkäys voi aiheuttaa mainehaitan ja pahimmassa tapauksessa päättää yrityksen toiminnan.

”Olemme jatkuvassa kilpajuoksussa rikollisten kanssa, ja meidän tehtävämme on varmistaa asiakkaiden liiketoiminnan jatkuvuus. Tekoäly hyökkää sekunnin murto-osassa, ja meidän täytyy pystyä estämään hyökkäys yhtä nopeasti ja tehokkaasti. Tekoälyä tarvitaan näiden riskien ennakoimiseen ja torjumiseen”, Lamberg täydentää.

Minimoi riskit, panosta tietoturvaan

Yrityksen tietoturva on yhtä vahva kuin sen heikoin kohta – se tulee ulottaa kaikkialle, missä yrityksesi tietoa käsitellään, liikutetaan tai säilötään, oli kyse sitten konesalista, pilvialustoista, verkosta tai päätelaitteista.

Tietoturvapalvelut
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tietoturva Tekoäly