Kaikki artikkelit yrityksille

Tekoäly ohjaa ja suojaa – moderni yritysverkko on turvallinen

5 min
Kolme työntekijää keskustelee avoimen työtilan yläkerrassa ja pöydällä on läppäreitä. Kolme työntekijää keskustelee avoimen työtilan yläkerrassa ja pöydällä on läppäreitä.

Tekoälyä hyödyntävä SASE vastaa hyvin moderniin yritysverkkoon kohdistuviin odotuksiin. Epävarmuus ja nopeat muutokset niin talous- kuin geopoliittisissakin tilanteissa ovat saaneet organisaatiot kääntämään katseensa verkko- ja tietoturvainfrastruktuurin tehostamiseen. Kustannussäästöjen lisäksi halutaan löytää joustavia ratkaisuja, jotka mahdollistavat ketterän sopeutumisen tilannemuutoksiin ja auttavat tukemaan hybridityötä niin, että myös tietoturva tulee huomioiduksi ilman kompromisseja.

Töitä tehdään etäkonttoreissa ja matkoilla, yritykset avaavat sivupisteitä globaalisti ja osa työntekijöistä voi asua toisella puolen maapalloa. Työntekijät tarvitsevat pääsyn käyttämiinsä sovelluksiin ja dataan siellä, missä he työtä tekevät. Työelämä tuskin enää palaa siihen, että sovellukset ja työntekijät olisivat yhdessä paikassa.

Tietoturvan hallinta on muuttunut monimutkaiseksi, kun sovellukset ja data eivät enää sijaitsekaan yrityksen omissa järjestelmissä ja turvatussa sisäverkossa. Miksi juuri SASE on hyvä ratkaisu hybridityöympäristöihin?

Tekoälyn hyödyntäminen lisää SASEn turvallisuutta ja tehokkuutta

Tekoälyä hyödyntävä Palo Alto Networksin johtava palomuuriteknologia, jota myös SASE (Secure Access Service Edge) vahvasti hyödyntää, analysoi joka päivä valtavan määrän (3,5 miljardia) uusia ja uniikkeja tapahtumia verkossa ja blokkaa 5 miljardia hyökkäystä – joka päivä!

Käytössä on valtavasti strukturoitua ja rikasta dataa, joka mahdollistaa koneoppimisen laadukkaan hyödyntämisen uhkien havaitsemisessa, tunnistamisessa, ennakoinnissa ja estämisessä.

”On selvää, että myös verkkorikolliset hyödyntävät muutoksen tuomia mahdollisuuksia. Kun pilvipalveluiden käyttö kasvaa ja uhkapinta-ala lisääntyy, hyökkääjille tilanne on herkullinen. Siksi on tärkeää, että SASEen on tuotu mukaan koneoppimista ja AI-pohjaisia kyvykkyyksiä. Se antaa mahdollisuuden olla askeleen edellä hakkereita” toteaa Antti Lehtonen, Suomen Palo Alto Networksin tekninen johtaja.  

Tekoäly mahdollistaa tapahtumien havainnoinnin proaktiivisesti sekä niiden analysoinnin ja vaaratilanteiden korjaamisen automaattisesti. Manuaalisesti kukaan ei pysty selaamaan vastaavaa tietomäärää.

”Aikaisemmin kun uhka oli käynyt toteen, tunnistettu ja analysoitu, sitä vastaan kehitettiin sääntö, jolla se jatkossa torjuttiin. Koneoppimisen avulla uhka voidaan torjua jo ennen kuin se on päässyt ensimmäistäkään kertaa läpi.” 

Tekoälyn hyödyntäminen lisää turvallisuutta ja suorituskykyä sekä parantaa entisestään käyttäjäkokemusta, koska se:

  1. Analysoi reaaliaikaisesti käyttäjän toimintaa verkossa ja havaitsee normaalista poikkeavan toiminnan. Näin se voi havaita mahdolliset uhat ja suojata verkkoa, sovelluksia ja dataa.
  2. Analysoi verkkoliikennettä ja varmistaa, että tietoturvasäännöt toteutuvat oikein. Se voi myös optimoida verkon suorituskykyä ja varmistaa, että käyttäjät voivat hyödyntää verkon kapasiteettia tehokkaasti.
  3. Havaitsee tietomurtoja ja estää tuntemattomia uhkia verkon sisällä. Se voi myös auttaa tunnistamaan tietoturvaloukkauksia ja varmistaa, että tieto suojataan asianmukaisesti.

Turvallinen yritysverkko yhden kumppanin kautta

Kompleksit ja useista eri toimittajista koostuvat ratkaisut vaativat yrityksiltä resursseja. Kokonaisuuden ymmärtäminen ja hallinta vaativat myös aikaisempaa enemmän osaamista. It-alan osaajapula tuo mukanaan omat haasteensa. Pelkkään teknologiaan panostaminen ei enää riitä, vaan tarvitaan kykyä ymmärtää ja hallita kokonaisuutta.

Yhden toimittajan käyttäminen verkottamiseen ja tietoturvan rakentamiseen on syystäkin alkanut kiinnostaa.

Toni Laaksonen, verkottamisen ja tietoturvan asiantuntija Telialta tuo esille, että muiden vaatimusten lisäksi monissa organisaatioissa tulee lähivuosina eteen tarve lisätä näkyvyyttä, koska Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin uusi päivitys eli NIS2-direktiivi vaatii, että yritykset pystyvät aukottomasti osoittamaan tietoturvan olevan kunnossa.

"Telialla on kyky hallita isoja kokonaisuuksia ja monen vuoden historia yhteistyöstä Palo Alto Networksin kanssa palomuuriteknologioiden ja päätelaitetietoturvan parissa."

”Palveluiden toimittajan kyky organisaation strategisena kumppanina voi olla kynnyskysymys. Telialla on kyky hallita isoja kokonaisuuksia ja monen vuoden historia yhteistyöstä Palo Alto Networksin kanssa palomuuriteknologioiden ja päätelaitetietoturvan parissa. Se antaa hyvän kompetenssin vastata saumattoman ja turvallisen digitaalisen käyttökokemuksen tarpeisiin” Laaksonen jatkaa.

SASE yhdistää verkon ja tietoturvan

SASE on moderni pilvipohjainen ratkaisu, joka yhdistää verkottamisen (SD-WAN) ja tietoturvan (SSE). Se luo käyttäjän ja sovelluksen välille turvallisen yhteyden ja optimireitin palveluihin niin, että tietoturva toteutuu myös matkan varrella. Samalla saavutetaan kattavampi näkyvyys ja sitä kautta mahdollistetaan järkevä kehittäminen sekä tehostunut häiriönhallinta.

”SSE (esimerkiksi Palo Alto Networksin Prisma Access) liittää yhteen kaikki käyttäjät ja laitteet, erilaiset käyttötapaukset ja sovellukset toisiinsa ilman tietoturvaan liittyviä kompromisseja. ”

”Siirtyminen perinteisestä mallista SASEen vaatii lähtötilanteen ymmärrystä. Verkkoarkkitehtuuri, reititykset ja tietoturva-arkkitehtuuri vaativat osaamista, jota Telialta löytyy. Valmistaja- ja operaattoririippumaton Hallinta- ja valvontapalvelut, joka on osana ratkaisua, soveltuu monimutkaisten kokonaisuuksien operointivastuun ulkoistamiseen muuttuvan maailman tarpeissa. Voimme ottaa koko operointivastuun ja asiakkaamme saa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Kumppanimme Palo Alto Networks huolehtii teknologian ylläpidosta, päivittämisestä ja kehittämisestä” Laaksonen jatkaa.

Miksi SASE on hyvä valinta ?

Kun palveluntarjoaja valitaan oikein, SASE -ratkaisu antaa vuosiksi eteenpäin mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen ja tehostamiseen.

SASEen siirtyminen on iso arkkitehtuurillinen muutos, mutta se on ehdottomasti tulevaisuuteen suuntautunut ratkaisu, joka antaa valmiuden käsitellä tietoturva- ja verkkoyhteyshaasteita vuosienkin päästä.

Koska yrityksissä siirrytään yhä enemmän pilvipalveluiden käyttöön, SASEn avulla verkkoyhteydet ja tiedot ovat paremmin suojattuja. Se tarjoaa turvallisen tavan hallita, valvoa ja suojata verkkoyhteyksiä ja käyttäjiä, joilla on pääsy yrityksen resursseihin.

SASEn hyötyjä:

  1. Tietoturva: SASEn avulla organisaatio voi suojata verkkoyhteyksiä ja käyttäjiä kaikkialla ja yhtenevillä politiikoilla. Se yhdistää verkkoturvallisuuden ja -yhteydet yhdeksi palveluksi, jolloin yrityksellä on kattavampi näkyvyys kaikista verkon käyttäjistä ja heidän toiminnoistaan, mukaan lukien pilvipalvelut ja mobiililaitteet. Organisaatio pystyy suojautumaan tietomurtoja, tietovuotoja ja muita kyberturvallisuusuhkia vastaan.
  2. Helppous ja käyttökokemus: Palvelun käyttöönotto helpottaa yritysten arkea. Yhdistämällä tietoturvan ja verkon suorituskyvyn optimoinnin yhdeksi palveluksi, SASE tarjoaa käyttäjäystävällisen ratkaisun, resurssien säästöä ja tuottavuuden kasvua. Se parantaa loppukäyttäjien sovellusten käyttökokemusta sekä sen seurantaa ja kehittämistä.
  3. Skaalautuvuus: SASE räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaisesti. Palvelua voidaan laajentaa ja muokata tarpeen mukaan, jotta se vastaan organisaation kasvaviin tarpeisiin.
  4. Kustannussäästöt: Keskitetty tapa hallita verkkoturvaa ja -yhteyksiä vähentää kustannuksia. Kustannukset vähenevät, koska usean palvelun sijaan käytössä on vain yksi integroitu kokonaisuus eikä erillisiin tietoturva- ja suorituskykyratkaisuihin tarvitse investoida. Pilvipalveluiden parempi hallinnointi säästää myös kustannuksia.

Haluatko tietää lisää SASEn hyödyistä?

Miksi ja miten SASE rakentuu? Miten, miksi ja milloin voit hyötyä SASEsta muuttuvassa maailmassa? Minkälainen on ollut Huhtamäen SASE-matka? Saat vastaukset mm. näihin kysymyksiin SASE-webinaaritallenteesta.

Katso SASE-webinaari
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Tietoturva Verkko