Vaikka data on "nykypäivän öljy” ja maailma digitalisoituu, on useimpien yritysten liiketoiminta ja koko yhteiskunnan pyöriminen aina riippuvainen aineellisista hyödykkeistä. Tavarat liikkuvat ja vaihtavat omistajaa, ja yritysten varallisuus on niissä kiinni. Digitalisaation ydin onkin fyysisen maailman ja tietotekniikan yhdistäminen toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Joskus kaiken digihössötyksen keskellä tämä tuntuu unohtuvan, kun keskitytään liikaa siihen hienoon teknologiaan ja reaalimaailman ongelman ratkaiseminen jää taustalle.
Lähtökohta useimpien yritysten digistrategiassa kuitenkin on, että kentältä on saatava mahdollisimman reaaliaikaista tietoa. Voi olla olennaista tietää missä koneet ovat, mihin ajoneuvot ovat menossa, milloin lähetys on perillä tai kuka työntekijä on hoitamassa mitäkin asiaa ja missä. Mitä tarkempaa tietoa saadaan, sitä paremmin toimintaa voi johtaa ja kehittää. Reaaliaikaisia paikannusjärjestelmiä (RTLS, Real-time locating system) onkin kehitetty jo pitkään, mutta ne ovat olleet pääasiassa suurten logistiikkaympäristöjen osia tai yrityskohtaisia ratkaisuja. Tarkan tiedon saaminen on ollut hankalaa, koska tekniikka on ollut kallista ja hidasta ottaa käyttöön. Investointi vaikkapa RFID-järjestelmään, lukijalaitteisiin ja niiden ohjelmistoihin voi olla yritykselle merkittävä, vaikkei lopputulos kuitenkaan ole riittävä. Lukijalaitteet on sidottu fyysisiin asennuksiin, ja ne toimivat vaihtelevasti vain lähietäisyydeltä erilaisissa teollisissa ympäristöissä. Näille teknologioille on paikkansa tulevaisuudessakin, mutta kaikkiin käyttötapauksiin ne eivät sovi. On helppo perustella, että miljoonan maksavaa konetta pitää seurata reaaliajassa tehdasalueella, mutta vaikkapa yksittäisten pienempien laitteiden tai lähetysten seuraamiselle ympäri maailmaa ei ole riittävää liiketoiminnallista perustetta.
Juuri nyt markkinassa on tapahtumassa monta murrosta, jotka muuttavat pelin sääntöjä. Uudet alhaisen virrankulutuksen IoT-mobiilitekniikat ja halvat sensorikomponentit mahdollistavat liikkuvien kohteiden verkottamisen entistä kustannustehokkaammin. Pilvi on tuonut helpon datan varastoinnin, analysoinnin sekä integroitavuuden. Koventuva kilpailu sekä entistä tiukemmat tietoturva- ja ympäristövaatimukset ajavat omalta osaltaan yrityksiä seuraamaan, optimoimaan ja tehostamaan toimintaansa. Enää ei ole varaa seisottaa autoja tai kuljettaa lähetyksiä kiertotien kautta, oli toimiala mikä tahansa. Capgeminin tekemän tutkimuksen mukaan tilaus- ja toimitusketjun digitalisointi on valmistavassa teollisuudessa ja vähittäiskaupassa ykkösprioriteetti noin puolelle vastaajista.
Mind Commercen vuonna 2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomen seurantamarkkina kasvaa yli 20% vuodessa. Erityisesti tekoälyyn (AI) perustuville lokaatio- ja seurantaratkaisuille ennustetaan huimaa kasvua. Kun dataa kertyy kentältä eri tahtiin kuin aikaisemmin, voidaan myös alkaa arvailun sijasta aidosti mallintamaan ja jopa ennustamaan asioita. Milloin lähetys on perillä? Missä ajoneuvo on nyt ja mihin se on seuraavaksi menossa? Kuinka kauan siirtyminen kestää tiettynä viikonpäivänä erilaisissa sääolosuhteissa ja tiettynä kellonaikana? Mikä on normaalireitti ja mikä poikkeama? Kun poikkeamista saadaan välittömät hälytykset juuri oikeille henkilöille, on reagointikin oikea-aikaisempaa.
Me Telialla olemme kehittäneet Telia Asset Tracking -ratkaisua, joka on helppo ja nopea tapa hypätä mukaan murroksen kelkkaan. Palvelu mukautuu eri toimialojen tarpeisiin, sillä sitä on rakennettu yhdessä erilaisten asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Ratkaisu sisältää kaikki tarvittavat osaset kuten laitteet, yhteydet, pilvisovellukset ja rajapinnat. Valmiiksi mietitty kokonaisuus on turvallinen ja se kehittyy teknologian mukana.
Kirjoittaja Tapio Ranta vastaa Telialla IoT-ratkaisujen tuotehallinnasta.