Tapaaminen teknologiajättien pääkonttorilla Piilaaksossa? Savolainen startup-yrittäjä kertoo, miten se onnistuu
37-vuotias startup-yrittäjä Janne Neuvonen Savonlinnasta on ollut siellä, mihin edes moni suuryrityksen johtaja ei ole päässyt: Maailman suurimpien teknologiayritysten pääkonttoreilla Kaliforniassa. Toki moni yritys on esimerkiksi järjestänyt johtajilleen tilaisuuden vierailla teknologiajättien pyhimmässä muun muassa maksullisia kursseja hyödyntäen. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin raivata itse tiensä kertomaan lisää omasta liikeideasta.
Nyt Neuvonen istuu Sanomatalon kahvilassa ja pyyhkäisee otsaansa. Tahti on kova. Edellispäivän hän on kiertänyt Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan, Mikael Pentikäisen, spontaanista pyynnöstä teknologia-alan kasvuyrityksiä Etelä-Savossa. Kierros osoittautui arvokkaaksi, sillä Neuvonen pääsi verkostoitumaan. Tapaamisia siis riittää, ja startupin rahoituskierroksetkin järjestyivät viime syksynä kolmessa viikossa, mikä on mahdollisesti jonkinlainen maailmanennätys.
Palataan kuitenkin aluksi BCasterin juurille ja liikeidean syntyhetkelle.
Puuhun törmännyt auto ja kengän kärkiään tuijottelevat suomalaiset – siitä se ajatus sitten lähti
Kuutisen vuotta sitten Neste Rallissa Neuvonen sattui aina olemaan jossain muualla kuin siellä, missä tapahtui. Kun auto ajoi ulos tieltä, ihmiset olivat valmiina kännykkäkameroiden kanssa. Tapahtumapaikalta kuvatut videot kuitenkin jäivät talteen ihmisten puhelimiin tai some-tileille.
”Ohitsemme oli ajanut neljä autoa, jotka olin kaikki kuvannut videolle. Viidettä en sattunut kuvaamaan, ja tietysti juuri se auto ajoi päin puuta, joka kaatui. Hetken päästä tapahtumajärjestäjän tv-ryhmä tuli paikalle ja kyseli paikalla olleilta ihmisiltä, oliko joku saanut tapahtuneen purkkiin. Ihmiset tuijottelivat kengän kärkiään vastaamatta mitään. Lopulta osoitin kuvausryhmälle yhden kaverin, jonka tiesin videoineen ulosajon. Hän sai videostaan 800 euroa, ja sitä pyöritettiin muun muassa kansainvälisissä tv-lähetyksissä”, Neuvonen kertaa.
Tapahtuman jälkeen Neuvonen ryhtyi miettimään, miten videoita voisi jakaa fiksusti niin, että esimerkiksi festareille tai urheilutapahtumiin osallistuneet ihmiset voisivat kootusti katsella muiden samasta tapahtumasta kuvaamia videoita. Tai miten vaikkapa media pääsisi käsiksi ihmisten tuottamiin sisältöihin. Esimerkiksi onnettomuuspaikoille ilmestyy hetkessä lauma ihmisiä, jotka taltioivat tapahtumia älypuhelimillaan. Sellaista palvelua ei kuitenkaan ollut, jossa ihmiset ja yritykset voisivat tarkastella tietyssä paikassa, tietyssä hetkessä kuvattuja videoita.
Nyt on. Neuvosen ja hänen yhtiökumppaneidensa BCaster-palvelu on alusta, jonne ihmiset voivat ladata omia videoitaan.
”Kuluttaja-asiakkaillemme tarjoamme rajatonta pilvitallennustilaa, ja julkiseksi merkittyihin videoihin tulee copyright-merkintä, jolloin videon oikeudet säilyvät sen kuvaajalla. Jos käyttäjä tekee videosta julkisen, hänellä on mahdollisuus tienata sisällöllä, jos vaikkapa media haluaa hyödyntää sitä”, Neuvonen kertoo. ”Yritysasiakkaitamme puolestaan ovat esimerkiksi tapahtumajärjestäjät ja media. Ne pääsevät BCasterista löytyvien sisältöjen avulla ihan eri tavalla ihmisten iholle – kiinni aitoon tunteeseen verrattuna ammattikuvaajien tekemiin sisältöihin.”
Kaiken taustalla hääräilee tekoäly – ja kohta ehkä supernopea 5G-verkko
BCaster pohjautuu oppivaan tekoälyyn. Se tunnistaa videolta esimerkiksi hahmoja, rakennuksia ja esineitä. Se toisin sanoen tietää, onko kyseessä kissavideo tai vaikkapa jalkapallo-ottelussa kuvattu sisältö. Videoon ei voi itse lisätä aihetägejä, vaan tekoäly lisää tägit käyttäjän puolesta. Näin varmistetaan, että video todella pitää sisällään, mitä sen sanotaan pitävän sisällään.
BCasterin liikeidea ei olisi mahdollinen ilman älypuhelimissa ja verkoissa viime vuosina tapahtunutta kehitystä.
”Kuusi vuotta sitten palvelun toteuttaminen ei olisi ollut mahdollista, sillä verkkojen ja laitteiden kapasiteetti ei olisi riittänyt. Nyt se riittää, ja 5G-verkon myötä pystymme kehittämään palvelua edelleen. Tulevaisuudessa vaikkapa maraton-tapahtumassa voit taltioida videolle, kun oma suosikkisi juoksee ohitsesi, ja voit sen lisäksi seurata BCasterista livenä muiden käyttäjien eri kohdasta ja eri hetkessä kuvaamia videoita samasta juoksijasta. Jalkapallo-ottelussa voit puolestaan vaihtaa kuvakulmaa katsomalla videoita, jotka on kuvattu stadionin toiselta puolelta. 5G tulee siis mahdollistamaan joukkotuotetun livekokemuksen”, Neuvonen selittää.
Telia on luvannut tuoda ensimmäisiä 5G-palveluita Helsinkiin vuonna 2018 – ehkä pääsemme siis jo pian kokemaan live-elämyksiä BCasterissa ainakin pääkaupunkiseudulla. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
5 nyrkkisääntöä startup-yrittäjälle
Palataan takaisin siihen, miten tapaaminen Piilaaksossa järjestyy ja miten startup-yrityksestä rakennetaan menestystarina. Neuvosella on viisi pointtia startup-yrityksille ja sellaisen perustamisesta haaveileville.
1. Verkostoidu.
”Startup-yrityksissä verkostoituminen on kaiken a ja o. Esimerkiksi Slushiin päätimme osallistua niin viime tinkaan, ettemme pystyneet enää sopimaan virallisia tapaamisia sijoittajien kanssa. Tihrustimme sitten pimeillä käytävillä ihmisten nimikylttejä ja pysäyttelimme investor-kyltin kanssa liikkuneita kertoen heille liikeideastamme. Kyselimme myös omissa some-kanavissamme, tunteeko kukaan Slushista oikeita henkilöitä. Kolme sijoittajaa kiinnostui meistä, ja kolmen viikon kuluttua Slushista rahoituskierrokset saatiin päätökseen, ja meillä oli rahat tilillä.”
2. Hyödynnä tapahtumia verkostoitumiseen.
”Osallistuimme Las Vegasissa maailman suurimpaan broadcasting-alan tapahtumaan, jossa pääsimme verkostoitumaan oikeiden ihmisten kanssa. He kiinnostuivat BCasterista ja olivat yhteydessä omiin kontakteihinsa Piilaaksossa, joka oli reissumme seuraava päämäärä. Piilaaksossa tapaamamme ihmiset kontaktoivat taas uusia ihmisiä liikeideastamme kuultuaan, ja lopulta meidät kutsuttiin tapaamiseen sekä Googlen että Samsungin pääkonttoreille.”
3. Auta muita verkostoitumaan.
”Suomalaiselle pyyteetön auttaminen tuntuu olevan välillä vaikeaa. Amerikassa verkostot toimivat aivan hämmästyttävällä tavalla – ihmiset saattavat toisiaan yhteen ja toimivat välikätenä, vaikka eivät itse juuri sillä hetkellä hyötyisi avun antamisesta mitenkään. Piilaaksossa opin, että jos tapaan jonkun ihmisen, joka kaipaa kontaktia ja minulta sellainen löytyy, yhdistän nämä ihmiset keskenään. Minulle on tullut älyttömän hyvä fiilis, kun olen saanut saatettua ihmisiä yhteen. Arvosi muiden silmissä nousee, kun sinuun luotetaan ja avaat itse ovia muille.”
4. Ole oma itsesi.
”Teeskentely paistaa läpi, ja sijoittaja- ja kumppanitapaamisissa pitää olla luontevasti oma itsensä. Meillä oli kyllä Powerpoint-esitys tehtynä esimerkiksi Googlen ja Samsungin tapaamisiin, mutta esitystä ei koskaan käytetty yhdessäkään tapaamisessa. Tylsät kalvot voi lähettää sähköpostilla jälkikäteen. Sinulla pitää olla faktat hallussa omasta jutustasi ja olla sinut sen kanssa, mistä aiot puhua. Tärkeintä on luoda luottamus sinun ja toisen osapuolen välille sekä rikkoa jää ja tehdä hyvä ensivaikutelma. Ole aina suoraselkäinen ja reilu muita kohtaan.”
5. Ole rohkea ja aseta rima korkealle.
”Rohkeus on ykkösjuttu, samoin kuin se, että tavoitteet ovat mahdollisimman korkealla. Vaikka nykyteknologian ansiosta koko maailma on tavoitettavissamme, moni suomalaisyritys ajattelee liian pienesti. Potentiaalinen markkina-aluehan on käytännössä koko maailma, ja myös rahoittajat ovat kiinnostuneita siitä, että ratkaisu on skaalattavissa globaalisti. Startup-yrittäjän tulee myös pystyä olemaan nopea liikkeissään ja kehittymään sekä kehittämään lennosta. Tuotekehitykseen ei voi startupissa kuluttaa vuosia.”
Kansainvälistyvän yrityksen toolkit
Kansainvälisille markkinoille tähtäävä kasvuyritys joutuu huolehtimaan myös käytännön asioista, kuten toimipisteiden verkottamisesta ja digitaalisista työvälineistä.
1. Varmista, että puhelinliittymäsi tukee reissaamista
Kun tapaamisia ulkomailla alkaa kertyä, kannattaa varmistaa, että yrityksen käytössä olevat liittymät tukevat matkustamista. Telian EU-liittymien kuukausimaksuun sisältyy puhelut, viestit ja netti koko Euroopan alueella.
2. Ajantasainen laitekanta koko henkilökunnalle – maasta riippumatta
Kun toimintasi laajenee ulkomaille, digitaalisten työvälineiden tulee toimia kaikkialla. Telian tytäryhtiö Telia Datainfo Oy toimittaa päätelaitteita yli 53 maahan, ja pilvipohjaiset palvelut ovat käytössäsi paikasta riippumatta. Ongelmatilanteissa saat aina tukea, tarvittaessa 24/7.
3. Dataa tietoturvallisesti Singaporeen ja takaisin
Kaikki toimipisteet turvallisen ja suljetun yritysverkon alle niin kotimaassa kuin ulkomailla: Telian asiakkaana pääset hyödyntämään aidosti kansainvälistä ratkaisua, jolloin tieto liikkuu ripeästi ja luotettavasti Pihtiputaalta Singaporeen ja takaisin.