Näin Supercell, Spotify ja Skype mokasivat menestyjiksi – ota opit talteen
Sonera on nyt Telia.
Pelkäätkö mokaamista? Onko olosi liian turvallinen saadaksesi aikaan jotain suurta? Entä jos mokaamalla voisitkin päätyä tekemään maailmaa mullistavia keksintöjä tai perustaa menestyksekkään yrityksen?
Yrittäjyys edellyttää epävarmuuden ja epäonnistumisten sietämistä. Menestyminen vaatii kovaa yrittämistä, virheistä oppimista ja korjaavia toimenpiteitä. Näin totesivat Supercellin, Spotifyn ja Skypen perustajat startup-tapahtuma Slushin paneelikeskustelussa.
Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoi epäonnistuvansa koko ajan. Suurimpana epäonnistumisenaan Paananen pitää sitä, että hänen edellisessä yrityksessään Sumeassa luovan kehittämisen ympärille rakennettiin paljon prosesseja, mikä tappoi luovuuden. Ajatus itsessään oli hyvä, mutta se ei yksinkertaisesti toiminut. Supercellissä asiat päätettiin tehdä aivan toisella tavalla: kehittäjillä on vapaus tehdä ja toimia, heitä ei yritetä kahlita prosesseilla tai johtamisella. Malli on koettu toimivaksi, ja Supercellin tulokset puhuvat puolestaan.
Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek puolestaan totesi, että yhtiö ei pitkään aikaan huomioinut mobiilipäätelaitteita ja mobiilikäyttöä liiketoiminnassaan. Spotifyn mobiilisovellus oli aluksi saatavilla vain premium-asiakkaille. Yhtiö huomasi, että freemium-käyttäjät olivat tämän johdosta vaarassa kadota – yrityksellä kesti tämän jälkeen vielä 18 kuukautta korjata tilanne ja kaksi vuotta kääntää koko laiva. Ekin mukaan Spotify olisi flopannut, jos yritys olisi odottanut vielä kuusi kuukautta, ennen kuin korjaavia toimenpiteitä lähdettiin toteuttamaan.
Skypeä sen sijaan ei olisi ollenkaan olemassa ilman KaZaA-nimistä palvelua. Taloudellisesti KaZaA oli käytännössä yhtä suurta epäonnistumista, ja yhtiötä vastaan nostettiin useita syytteitä. Skypen perustaja Niklas Zennström on sitä mieltä, että KaZaA-palvelussa tehdyt virheet opettivat juuri ne asiat, jotka vaadittiin Skypen perustamiseen.
Et etene riittävän nopeasti, jos olosi on turvallinen, totesi Paananen. Riskien ottaminen tarkoittaa sitä, että epäonnistut useammin kuin onnistut. Kun asiat menevät pieleen, on tärkeää miettiä, kuinka tilanne korjataan. Ek puhuu mieluummin virheistä kuin epäonnistumisista. On ok tehdä virheitä, mutta ne pitäisi huomata ennen kuin niistä tulee epäonnistumisia. Ketteryys mahdollistaa nopeat korjausliikkeet.
Supercell on tullut tunnetuksi siitä, että yrityksessä juhlitaan epäonnistumisia. Myös Spotifyn Daniel Ek on sitä mieltä, että epäonnistumisten jälkeen ihmisiä tulee kannustaa yrittämään uudestaan ja heitä tulee juhlia, sillä he ovat yrittäjyyden supersankareita. Zennströmin mukaan sijoittajienkin tulee opetella uudenlaista ajattelua ja hyväksyä virheitä. Heidän tulee tukea yrityksen perustajia ja olla mukana oppimassa virheistä. Aiemmin epäonnistuminen on merkinnyt sitä, yrittäjän on ollut vaikeaa saada uutta lainaa. Tämä on kuitenkin muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Yrityksen perustajilta edellytetään resilienssiä ja kykyä pakottaa itsensä epämukavuusalueelle
Resilienssi eli selviytymis- ja sopeutumiskyky yllättävissä muutostilanteissa on Paanasen mukaan tärkeää yrityksen perustajille, samoin kuin intohimo ja halu ratkaista joku asia. Tämän asian tulee kuitenkin olla tärkeä myös muille kuin perustajalle itselleen, jotta siitä voi synnyttää menestyvää liiketoimintaa.
Ekin mukaan yrityksen perustajan tulee pystyä toimimaan erilaisissa rooleissa, varsinkin kun yritys kasvaa ja kehittyy. Alkuvaiheessa tarvitaan erilaista osaamista ja tekemistä kuin vaikkapa laajentumisvaiheessa. Ek kertoo vaihtavansa tehtäviään parin vuoden välein toimien välillä vaikkapa talonmiehenä ja välillä HR-tehtävissä.
Luovuttaminen on helppoa. Paljon vaikeampaa on koota itsensä, korjata virheet ja yrittää uudestaan. Aloittava yrittäjä törmää väistämättä skeptikoihin, joiden mielestä yritys ei voi onnistua – varsinkin, jos se tekee jotakin, mitä kukaan ei ole koskaan aiemmin tehnyt tai yrittänyt tehdä. Tärkeintä on uskoa itseensä ja omaan ideaansa sekä kerätä ympärille ihmisiä, jotka tukevat ja kuuntelevat myös silloin, kun oma usko on koetuksella.
Yritä ja erehdy. Yritä uudelleen. Älä lannistu. Iteroi. Ota riskejä – avaimet menestykseen ovat tässä.
Lue lisää aiheesta: Miten rakennat ja pyörität menestyvää startupia? Kokeneet sarjayrittäjät, Flickrin perustaja Caterina Fake sekä Jaikun perustaja Jyri Engeström, vastaavat.