Kaikki artikkelit yrityksille

Suomalainen, joka tipahti taivaalta ja päätyi officenomadiksi Thaimaahan

4 min

Ilmavirta on neljän kilometrin korkeudessa voimakas, kun Tom Brunberg syöksyy kohti maata wingsuit-puvussa. Vauhti kiihtyy parhaimmillaan pariin sataan kilometriin tunnissa. Kokenut hyppääjä osaa kuitenkin hallita hypyn aikana kehoaan, jolloin kyyti tuntuu ilmanvastuksesta huolimatta yllättävän pehmeältä.

”Kevään ensimmäinen hyppy kutittaa ennen h-hetkeä vatsanpohjassa”, Brunberg sanoo. ”Koneessa saatan miettiä, miksi olen täällä enkä turvallisesti maan kamaralla. Mutta kun pääsemme hyppykorkeuteen ja hyppyovi avataan, tunnen olevani omassa elementissäni. Jännitys purkautuu taivaalla, mikä on todella vapauttava tunne”, Brunberg virnistää.

Tom ja hänen puolisonsa Sari Kilpiäinen työskentelevät talvisin ulkomailla niin kutsuttuina toimistonomadeina. Toimistonomadeiksi kutsutaan henkilöitä, jotka matkustavat ympäri maailmaa ja tekevät sieltä käsin etätöitä. Tomin ja Sarin ajoi toimistonomadeiksi Suomen pimeä syksy.

”Tarina on aika perinteinen. Istuin eräänä syysiltana bussissa ja katselin ikkunasta ulos pimeään loskasäähän. Thaimaassa asuva ystäväni lähetti sähköpostia ja ilmoitti, että sinne tarvitaan suomalaisia työntekijöitä. Ajattelin, että juuri nyt minulla ei ole Suomessa tehtäviä, jotka pidättelisivät minua. Jos en nyt lähde, milloin sitten? Lähdin Thaimaan Phuketiin lähestulkoon siltä istumalta ja työskentelin siellä kaksi vuotta”, Tom kertoo.

Suomeen palattuaan Tom aloitti työt ohjelmistotalossa. Kun yrityksen taloudellinen tilanne heikentyi, työntekijöitä kehotettiin harkitsemaan, voisivatko he pitää pari kuukautta palkatonta vapaata. Tom otti tarjouksen vastaan.

”Ehdotin työnantajalleni, että voisin tehdä neljän kuukauden ajan puolikasta työviikkoa. Ainoa ehtoni oli, että työskentely tapahtuisi Thaimaasta käsin. Työnantaja suostui tähän, ja niin päädyin officenomadiksi Thaimaahan”, Tom kertaa. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Tehdäänkö paratiisisaarella töitä ainoastaan lainausmerkeissä?

Tom ja Sari ovat tehneet töitä Suomeen pääosin Pohjois-Thaimaasta, mutta myös Malesiasta sekä tänä talvena Espanjasta. Espanja valikoitui kohteeksi Tomin hyppyharrastuksen vuoksi. Siellä on paremmat hyppymahdollisuudet Thaimaahan verrattuna. Espanjan viileä sää karkotti pariskunnan lopulta kuitenkin tuttuun Thaimaahan.

Moni työnantaja karsastaa edelleen Suomessa tapahtuvaa etätyöskentelyä. Mitä työntekijät ylipäätään tekevät kotona? Tuskin ainakaan töitä! Vielä karmivampi ajatus olisi päästää heidät etelän lämpöön, turkoosina kimmeltävän meriveden äärelle. Siellä ”työnteko” todennäköisesti tarkoittaisi rantatuolissa nautittuja mojitoja ja edesvastuutonta elämästä nauttimista.

Tom myöntää, että tropiikissa työskentely vaikuttaa työntekoon. Toisaalta työn flow ja työssä viihtyminen tuovat Tomin mielestä mukanaan vastuuntunnon ja tahtotilan saada työt tehdyiksi. Offcenomadina tämä voi tarkoittaa sitä, että maanantaina töitä tehdään kymmenen tuntia ja tiistaina vain neljä tuntia, minkä jälkeen lähdetään rannalle.

”Olen kuullut paljon kommentteja siitä, että lähdemme ”etätöihin” Aasiaan. Eikä etätyöskentely tropiikin lämmöstä aina olekaan helppoa. En kuitenkaan itse usko varsinkaan tietotyössä kahdeksan tunnin työpäiviin, sillä kukaan ei pysty keskittymään pelkkiin työasioihin montaa tuntia putkeen. Oikeastaan työpäivät toimistolla ovat helppoja, sillä kahdeksan tunnin jälkeen voi periaatteessa lähteä kotiin riippumatta siitä, mitä on päivän aikana saanut aikaiseksi”, Tom napauttaa. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Kun muut hämmentävät aamupuuroa Suomessa, Tomin työpäivä on jo hyvässä mallissa

Aikaeron ansiosta Tom pystyy keskittymään rauhassa töihin koko aamupäivän, ennen kuin Suomesta alkaa tipahdella sähköposteja. Nettiyhteydet ulkomailla ovat pääsääntöisesti toimineet hyvin. Ainoastaan joissakin väliaikaisissa asunnossa tarjolla ollut langaton verkko on saattanut olla niin huono, että verkkoyhteyttä vaativat työtehtävät on pitänyt hoitaa kahvilasta käsin.

Kun Tom ja Sari ajoivat kuluvana talvena autolla Espanjaan Suomesta, heillä oli käytössään Telia Sopiva Pro -liittymät, joilla voi pohjolassa ja Baltiassa käyttää puhelinta samaan hintaan kuin kotimaassa. Muualla Euroopassa käytössä on päivämaksuun pohjautuva Eurooppa-päiväpaketti, jolla voi puhua, lähettää tekstareita ja käyttää nettiä ilman nopeusrajoituksia.

”Epäilin ensin, riittääköhän päiväkohtainen datapaketti surffailuun”, Tom sanoo. ”Se kuitenkin riitti hyvin sähköpostien hoitamiseen, navigointiin roadtripin aikana sekä somettamiseen. Liittymät toimivat hyvin kaikkialla, missä liikuimme”, Tom toteaa.

Tomin mielestä parasta toimistonomadiksi heittäytymisessä on vapaus päättää omasta tekemisestä. Sateisena päivänä töitä voi tehdä vaikka kellon ympäri. Kun aurinko taas paistaa ja viikon tavoitteet ovat hyvällä mallilla, voi lähteä rannalle nauttimaan elämästä. Työn yhdistäminen reissaamiseen on hyvä tapa nähdä maailmaa.

”Avokonttori ei välttämättä ole inspiroivin mahdollinen työympäristö. Työn tekeminen officenomadina mahdollistaa inspiraation hakemisen erilaisista paikoista. Mielestäni eläminen ulkomailla on myös todella siistiä. Elämä tuntuu huolettomalta, hyvässä ja pahassa. Huoleton elämäntyyli näkyy myös paikallisissa, jolloin asiat eivät aina välttämättä toimi, kuten Suomessa”, Tom naurahtaa.

Tom ja Sari tekivät roadtripin aikana yhteistyötä Telian kanssa, ja heillä oli käytössään Telian tarjoamat yritysasiakkaiden Telia Sopiva Pro -liittymät.

Löydä sinulle sopivin puhelinliittymä

Löydä sinulle sopivin puhelinliittymä

15 gigan rajaton netti EU-alueella tai puhetta, viestejä ja dataa peruskäyttöön - meiltä löydät itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Tutustu liittymiin

Artikkelin aihealueet

Liittymät