Sydänkohtauksen ennakoiva älykello. Nopeassa 4G-verkossa surffaavat NATO-joukot ja robotti, joka helpottaa cp-vammaisten lasten elämää. Globaali tietoverkko, jonka kautta kulkee 37 prosenttia koko maailman tietoliikenteestä. Muun muassa kaikkea tätä on Telia.
Älyranneke varoittaa sydänkohtauksesta
Kuten Suomessa, myös Norjassa vanhuksille kehitellään sujuvampaa ja parempaa tulevaisuutta teknologian avulla. Telia on yhdessä ContinYou-nimisen yrityksen kanssa kehittänyt älykelloa, jolla voidaan tarkkailla vanhusten terveydentilaa.
Älyrannekkeen mittaamalla datalla pystytään ennakoimaan jopa sydäninfarkteja. Ajatuksena on, että älyranneke ei ole yhteydessä vain terveydenhuollon ammattilaisiin vaan myös vanhusten omaisiin. Tavoitteena on sairauskohtauksien ennaltaehkäisyn lisäksi vahvistaa vanhusten ja heidän perheidensä välisiä siteitä.
ContinYoun älykellossa on Telian yhteydet. Lisäksi operaattori on ollut mukana laitteen kehitystyössä. Myös Suomessa Telia on kehittänyt vanhustenhuoltoon ennakoivaa terveysteknologiaa.
Eikä älyteknologialla auteta pelkästään vanhuksia vaan myös lapsia. Norjalainen startup-yritys No Isolation on yhdessä Telian kanssa kehittänyt robottiapuria pitkäaikaissairaille lapsille, kuten cp-vammaisille.
No Isolation AV1-robotti voi olla läsnä siellä, missä sairas lapsi ei pysty olemaan – esimerkiksi koulussa oppitunnilla. Lapsi pystyy ohjaamaan robottia älypuhelimellaan ja havainnoimaan ympäristöä sen kameran ja mikrofonin kautta. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Auto muuttuu älykkääksi Telia Sense -palvelulla
Autoilun tulevaisuus on jo täällä. Länsinaapurissa Telia on kehittänyt ja lanseerannut autoilua helpottavan Telia Sensen.
Telia Sense -palvelu tekee myös vanhoista autoista älykkäitä. Se tuo niihin nettiyhteyden, jota kaikki matkustajat voivat hyödyntää – autosta tulee siis pyörillä liikkuva wifi hotspot. Palveluun sisältyvän sovelluksen avulla auton omistaja voi muun muassa tarkkailla etänä autonsa sijaintia tai bensatankin täyttöastetta.
Ulkoa kuuluva auton varashälyttimen ääni ei välttämättä havahduta auton omistajaa. Hälytinhän huutaa aina jonkun toisen autossa, eikö? Telia Sense ilmoittaa hälyttimen laukeamisesta puhelimeen. Se myös kertoo, mikäli auto liikkuu kartalla tietyn alueen ulkopuolelle.
Telia Sense ei tuo mukanaan pelkästään kivoja lisäominaisuuksia, vaan se mahdollistaa myös täysin uudenlaisten palveluiden tarjoamisen autoilijoille. Palvelua käyttävät voivat esimerkiksi hyötyä edullisemmista vakuutusmaksuista – kaahaileva ja holtiton ajotyyli tosin tarkoittaa kalliimpaa vakuutuslaskua. Käytännössä Telia Sense tekee autoista alustan, jolle eri yritykset pystyvät tarjoamaan sovelluksiaan ja palveluitaan hieman samaan tapaan kuin älypuhelimien sovelluskaupoissa.
Liettuassa uuden sukupolven netti – myös NATO-joukkojen käytössä
Yksi Telian ylpeyksistä Baltiassa on Liettuan 4G-verkko. Kyseessä on yksi maailman nopeimmista verkoista, joka kattaa miltei täysin koko maan. Liettualaisille verkon kattavuus on lähes sata prosenttia.
Eivätkä liettualaiset ole ainoita, jotka pääsevät nauttimaan maan nopeista yhteyksistä. 4G-verkko on myös maassa oleskelevien NATO-joukkojen käytössä. Mobiiliyhteyksien lisäksi Telia tarjoaa valokaapeliyhteyden Ruklassa sijaitsevaan NATO:n tukikohtaan.
Maailma ei ole koskaan valmis, eivätkä ole verkotkaan. Telia on aloittanut Liettuan 5G-verkon rakentamisen jo vuosi sitten. Kohta liettualaiset pääsevät surffailemaan entistäkin nopeammilla yhteyksillä.
New York Cityn liikenne sutjakkaammaksi
Telia-konsernin toiminta ei rajoitu pelkästään Eurooppaan. Telian runkoverkkoa pitkin kulkee suuri osa – 37 prosenttia – maailman internet-liikenteestä. Lisäksi konsernin palveluita hyödynnetään monissa maissa, myös Yhdysvalloissa.
Telian omistama Fältcom auttaa New Yorkin kaupungin liikennevirastoa sujuvoittamaan julkista liikennettä ja tekemään siitä turvallisempaa. Se onnistuu IoT-ratkaisulla, joka muuttaa liikennevalot älykkäiksi.
New York Cityssä on asennettu yli 450 ruuhkaisan risteyksen liikennevaloihin anturit, jotka ovat yhteydessä liikennejärjestelmään. Tavoitteena on leikata joukkoliikennettä hidastavia pullonkauloja. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Toinen mielenkiintoinen Fältcomin hanke löytyy Yhdysvaltojen Piilaaksosta ja se on suunnattu luksusautojen omistajille. Yhdessä Volkswagenin tuotekehityslaboratorion ja Filld-startupin kanssa Fältcom on kehittänyt ennakoivaa, IoT-teknologiaan pohjautuvaa tankkauspalvelua. Käytännössä palvelu mahdollistaa sen, että auton omistajan ei tarvitse koskaan itse tankata autoaan. Tankkiauto ajaa auton luo aina, kun polttoaine alkaa olla loppumaisillaan. ’Kätevää’ voivat huudahtaa ainakin ne, jotka eivät halua käyttää aikaansa auton tankkaamiseen.
Suomesta löytyy datan turvasatama
IoT- ja terveysteknologiaa sekä nopeita verkkoja löytyy toki Suomestakin, mutta siellä Telian ylpeydenaihe on jättikokoinen datakeskus, joka rakentuu Helsingin Pitäjänmäkeen. Asiakkaille datakeskus mahdollistaa muun muassa datan turvallisen säilyttämisen Suomessa EU:n tietosuojasäädösten mukaisesti. Datakeskuspalveluista ja nopeista yhteyksistä muodostuva kokonaisuus tarkoittaa Telian yritysasiakkaille nopeampia ja parempia palveluita, joista hyötyvät myös palveluiden loppukäyttäjät.
Suomikin voi kohta ylpeillä 5G-yhteyksillä. Telia on testannut 5G-tekniikkaa muun muassa startup-tapahtuma Slushissa ja se aikoo lanseerata ensimmäisenä operaattorina 5G:n Suomessa ensi vuonna.
Maaliskuussa Telia lanseerasi Suomessa, ensimmäisenä toimijana Euroopassa, SD-WAN-palvelun. Viime aikoina otsikoihin saakka noussut kirjainyhdistelmä SD-WAN kuulostaa ehkä kryptiseltä, mutta tarkoittaa käytännössä joustavaa verkottamisratkaisua yrityksille. Se lupaa automatisoinnilla säästöjä it-kuluissa, joita yritysverkkojen ylläpito ja hallinta nyt tuottavat. Palvelun käyttöönotto on ketterää eikä edellytä asiantuntijatasoista tietoteknistä osaamista.
Moni tuntee Telian perinteisestä operaattoriliiketoiminnasta – puhelimista ja nettiliittymistä. Yhtiö tekee kuitenkin myös paljon muuta – palveluita, täysin uutta teknologiaa, sovelluksia ja ennen kaikkea helpompaa ja sujuvampaa arkea sekä työtä.