Kaikki artikkelit yrityksille

Rakennusten äly mullistaa kiinteistöbisneksen

4 min

Yritysten toimitiloista tulee älykkäitä ja hyvinvointia lisäävät kiinteistöt ovat pian välttämätön kilpailutekijä työvoimamarkkinoilla. Kiinteistöalalla pohditaan, millaisia säästöjä ja uusia palveluja IoT:lla voidaan saada aikaan.

Kiinteistöalalla pohditaan kuumeisesti, miten esineiden internetistä eli IoT:stä saadaan kaikki hyödyt irti. Tavoitteena on säästää kustannuksia ja helpottaa rakennuksissa työskentelevien ihmisten elämää.
 
”Hyötyjä haetaan kolmella rintamalla. Yritys voi ensinnäkin helpottaa IoT-johdannaisella palvelulla päivittäistä työntekoa tiloissaan. Esimerkiksi älykkäät infonäytöt, joilla voi varata tai vapauttaa neukkareita, säästävät aikaa ja vaivaa. Ne parantavat käyttäjäkokemustamme. Toiset ratkaisut liittyvät siihen, miten koko kiinteistöä operoidaan yhtenä yksikkönä ja miten kiinteistö linkittyy osaksi kaupunki-infrastruktuuria. Kolmannessa rajapinnassa ovat huollon toimintaa helpottavat toimenpiteet, eli esimerkiksi ilmanvaihdon ja valaistuksen linkittäminen yhteen sen kanssa, mitkä tilat ovat käytössä ja mitkä eivät”, sanoo kiinteistöalan neuvonantoyrityksen CBRE Finland Oy:n kiinteistöjohdon neuvonantopalvelut-tiimiä vetävä Senior Director Niko Penttinen.

”Keskustelemme paljon suurten tilojen käyttäjien, kuten Nokian, UPM:n ja Postin kanssa. Näemme läheltä, kuinka yritykset tilojaan käyttävät ja miten ne hyödyntävät IoT:tä tällä hetkellä – tai eivät hyödynnä. Jos ajatellaan asiaa kiinteistön omistajan näkökulmasta, niin esimerkiksi ylläpitokustannusten alentaminen viidellä prosentilla on iso asia. IoT mahdollistaa sen joustavasti.”

Esineiden internetin yleistyminen kiinteistöalalla on kulkenut toistaiseksi samaa tahtia kuin muualla yhteiskunnassa.

”Tämä ala ei ole perinteisesti se kaikkein nopein ottamaan uusia ratkaisuja käyttöön. Seiniin sisältyy paljon pääomaa, eivätkä ne pahemmin jousta, kun käyttäjän tarpeet muuttuvat ajan saatossa. Kuten joku fiksu on joskus sanonut, kiinteistöala on ollut sellainen hitaat-syövät-nopeat-ala, mutta nyt se on muuttumassa”, kertoo CBRE:n Head of Research Olli-Pekka Mustonen.

Mallia Spotifysta

Kiinteistöalallakaan ei enää osteta pelkkää tuotetta – eli tilaa – vaan asiakkaat haluavat myös palveluita. Palvelut puolestaan vaikuttavat siihen, kuinka paljon ja millaista toimitilaa organisaatiot jatkossa tarvitsevat.

”Ideologia, jolla Spotify on muuttanut musiikin kuuntelua, tulee myös kiinteistöalalle. Esimerkiksi kirjanpitoyritykset eivät enää pian tarvitsekaan satoja hyllymetrejä varastotilaa tilinpäätöstietoja varten, vaan ne tallennetaan pilvipalveluun. Digitaaliset ratkaisut muuttavat tapaa, jolla yritykset käyttävät fyysisiä tiloja. Se ei toki tuo vielä itse rakennukseen IoT:ta, mutta on iso askel siihen suuntaan”, Niko Penttinen sanoo.

IoT:n kannalta ratkaisevan askeleen ottaminen vaatisi yhtenäisen alustan, jonka voi kopioida käytettäväksi useissa kohteissa. Vielä tällaista alustaa ei kuitenkaan ole olemassa, sillä useimmat IoT-alustat on suunniteltu palvelemaan vain tiettyä tarkoitusta. Niitä ei voi käyttää muualla ilman perinpohjaista räätälöintiä.

”Monistettava sapluuna räjäyttäisi niin sanotusti pankin. Kun sellainen lyö läpi, seuraa koko alalla lumipalloefekti”, Olli-Pekka Mustonen uskoo.

”Kiinteistöalalla on kyse myös siitä, kuka lopulta hyötyy IoT-ratkaisusta. Kiinteistösijoittajaa ei tietenkään innosta, että kiinteistön vuokralainen tarvitseekin yhtäkkiä vähemmän tilaa kuin aikaisemmin. Se näkyy suoraan sijoituksen arvossa. Siksi tarvitaan mallin muutos, jossa siirrytään tilan vuokraamisesta palveluiden tarjoamiseen.  Näin omistaja kantaa riskejä eri tavalla kuin aikaisemmin”, muistuttaa Penttinen.

Hyvinvointi sisätiloissa on pian valttia

Seuraava trendi kiinteistöalalla on hyvinvointisertifikaatti. WELL Building Standard on luokitusjärjestelmä, jolla arvioidaan muun muassa ilmanlaatua, valoa, tilojen kuntoa, ergonomiaa ja viihtyvyyttä. Standardin tarkoituksena on parantaa työntekijöiden terveyttä, työtyytyväisyyttä ja suorituskykyä.

”Hyvinvointia lisäävä kiinteistö on pian välttämätön kilpailutekijä työvoimamarkkinoilla – yritysten täytyy pitää tilansa viihtyisinä ja toimivina. Se vaikuttaa esimerkiksi parhaiden osaajien pitämiseen talossa. Kun tullaan toimistoon sisään, siellä on paljon viherkasveja, juoksevaa vettä ja tilojen akustiikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Valaistusta ja ilman laatua on mietitty tarkkaan. Työntekijän hyvinvointi koostuu pienistä asioista”, Olli-Pekka Mustonen sanoo.

Kun kisa talenteista kovenee, työnantajien pitää alkaa houkutella heitä palvelukseensa.   

”Kiinnostavimpia ratkaisuja, joista olen kuullut, on älykellon liittäminen rakennukseen tai toimitilaan. Pulssia mittaava kello säätää tilan valaistusta ja äänimaailmaa ihmisten stressitason mukaan. Kun järjestelmä huomaa sykkeen nousevan, se esimerkiksi näyttää rauhoittavaa metsämaisemaa ja soittaa luonnon ääniä”, Penttinen kertoo.

Hänen mukaansa virtuaalitodellisuus saattaa muuttaa paljonkin asioita työelämässä.

”Laitat kotona lasit päähäsi ja olet saman tien virtuaalisessa neukkarissa. Tai voit kesken todella raskaan palaverin kävellä naapurihuoneeseen, vetää lasit päähän ja olla hetken valkoisella hiekkarannalla rentoutumassa ja palauttamassa energiatasoja. On mielenkiintoista nähdä, tuleeko virtuaalitodellisuudesta uusi normaali.”

Niko Penttinen ja Olli-Pekka Mustonen uskovat, että alamme jo lähitulevaisuudessa ajatella olevamme tilojen asiakkaita. Niinpä alamme vaatia esimerkiksi työpaikallamme samanlaisia teknisiä ratkaisuja, joihin olemme tottuneet kotona.


Teksti: Sami Sirkiä
Kuva: Jaakko Lukunmaa

CBRE on globaali kiinteistöalan neuvonantoyritys, joka auttaa kiinteistöjen omistajia, sijoittajia ja käyttäjäyrityksiä sekä kuntia laaja-alaisesti. CBRE toimii yli 140 maassa ja työllistää Suomessa reilut 100 työntekijää ja globaalisti yli 70 000 työntekijää.

 

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi IoT-asiantuntijalle >

Esineiden internet on täällä

Telian IoT-ratkaisuilla liität laitteet osaksi esineiden internetiä ja luot uusia älykkäämpiä palveluita. Miltä kuulostaisi älykäs toimisto tai keskenään kommunikoivat koneet? Entä huoneilma, jolla on vaikutusta vireyteen ja viihtyvyyteen?

Tutustu ja tilaa

Artikkelin aihealueet

IoT