Supercellin suuromistaja Tencent on yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä – näin se valitsee sijoituskohteensa
Tencentin pääjohtaja Martin Lau ja Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen istuivat startup-tapahtuma Slushin päälavalla rennosti yhdessä kuin vanhat ystävät. Sitä he oikeastaan ovatkin – Lau kertoi perheiden tapaavan toisiaan säännöllisesti. Tiiviistä suhteesta huolimatta Tencent antaa Supercellille vapauden toimia itsenäisesti.
Tencent on yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä ja maailman suurin peliyhtiö, joka on laajentunut muun muassa aktiivisilla yritysostoilla. Laun mukaan Supercell on Tencentille kolmen miljardin dollarin erehdys. Tencent oli valmis ostamaan yhtiöstä 20 prosenttia vuonna 2012, ja Supercell puolestaan tarjosi Tencentille enemmistöosuutta.
”Peräännyimme tuolloin kaupasta, sillä mietimme, aikovatko ihmiset jättää yhtiön”, Lau selittää. ”Kun sitten muutaman vuoden päästä teimme kaupat, maksoimme osuudestamme kolme miljardia dollaria enemmän.”
Kun Tencent etsii uusia sijoituskohteita, se on Laun mukaan kiinnostunut tuotteen lisäksi ennen kaikkea yrityskulttuurista ja ihmisistä.
”Supercellin työntekijät suhtautuvat peleihin todella intohimoisesti, mikä teki vaikutuksen. Myös yrityskulttuuri vakuutti minut.”
Paanasen mukaan Supercellille oli tärkeää löytää kumppani, joka antaisi yhtiön toimia itsenäisesti.
”Martin ymmärsi, miten ainutlaatuinen yrityskulttuuri ja henkilöstö Supercellillä on. Halusimme myös, että kumppani olisi kärsivällinen ja ajattelisi pitkäjänteisesti”, Paananen kertoo. ”Tencent on iso Kiinassa, ja pystymme yrityskaupan myötä hyödyntämään heidän paikallisia resurssejaan.”
Teknologiajätti muistaa jakaa kannustusta Suomeen
Isosta koosta huolimatta Tencentillä ja Laulla riittää aikaa ja kiinnostusta tukea ja kannustaa yhtiöitä, joihin Tencent on sijoittanut.
”Kuukausi kaupanteon jälkeen Supercellillä oli menossa rankka vaihe. Pelimme putosivat top 10 -listoilta, ja meillä oli myös muita haasteita. Lau soitti minulle ja kertoi, että Tencent sijoitti Supercelliin yhteisen vision ja tiimimme johdosta. Täytyy kyllä sanoa, että kun saa tuollaisen puhelun, niin se kertoo paljon Tencentin yrityskulttuurista”, Paananen kehuu.
Yrityskulttuuri ja sen merkitys toistuvat kaksikon puheissa jatkuvasti. Laun ja Paanasen vaihtamat arvostavat katseet kertovat, että kaiken taustalta löytyy arvostuksen lisäksi yhteinen sävel.
”Supercellin taika on pelikehitystiimeissä. Perinteisesti pelifirmoissa visio tulee ylhäältä, ja työntekijöiden tehtäväksi jää sen toteuttaminen. Meidän perusajatuksemme on, että haluamme kääntää organisaatiomallin toisin päin”, Paananen valottaa. ”Supercellillä tiimit eivät ole tiimejä vaan soluja. Tästä tulee myös yhtiön nimi.”
Paanasen mukaan vain solut voivat lopettaa pelin tai kehittää kokonaan uuden. Yrityskulttuuri on läpinäkyvää, ja työntekijöille annetaan vapaus toteuttaa itseään.
”Vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä”, Paananen muistuttaa. ”Kaikki haluavat tietysti tehdä töitä itsenäisesti, mutta meillä on myös todella korkeat laatutavoitteet peleille. Haluamme, että ne muistetaan ikuisesti ja että niitä pelataan useita vuosia. Emme myöskään halua lanseerata sellaisia pelejä, jotka eivät pääse globaaleille top 10 -listoille.”
Myös Tencentillä uskotaan, että itsenäisyys tuo hyviä tuloksia. Lau kertoo, että yhtiön tavoitteena on aina paras käyttäjäkokemus, mutta tiimeillä on valta päättää, miten se toteutetaan.
Suomen tulee tehdä töitä kansainvälisten kykyjen houkuttelemiseksi
Supercellin strategiasta ja hankkeista on helppo päätellä, että Suomi ja Helsinki ovat yhtiölle erittäin tärkeitä. Suomi on tehnyt vaikutuksen myös Lauhun.
”Suomi on minulle inspiraation lähde ja osoitus siitä, millaista maailmaa meidän tulisi tavoitella ja mitä teknologia voi saada aikaan yhteiskunnassa. Suomi on tasa-arvoinen, ja ihmiset kunnioittavat toisiaan. Suomalaiset ovat myös hyvällä tavalla kansallismielisiä”, Lau hehkuttaa. ”Ilkan ensimmäinen sääntö oli, että Supercellin pääkonttori tulee aina pysymään Suomessa. Olin myös vaikuttunut heidän säätiöstään ja sen tavoitteesta tehdä hyvää.”
Paananen peräänkuuluttaa, että Suomen tulee poistaa esteitä maahanmuuton ja maassa työskentelyn osalta. Hän mainitsee esimerkkinä englanninkieliset ja tulevaisuudessa myös kiinankieliset tarhat sekä koulut.
”Helsingissä on todella korkea elämänlaatu, kun mietitään esimerkiksi infrastruktuuria ja kouluja. Meillä on hyvät mahdollisuudet luoda kaupunkiin yksi maailman johtavista teknologiakeskittymistä”, Paananen visioi. ”Haaveeni on, että seuraava Google tai Tencent tulisi Suomesta. Jos perspektiivi on vuosikymmeniä, me voimme onnistua. Se edellyttää, että toimimme ekosysteemissä ja ymmärrämme, että parhaista kyvyistä käydään todella kovaa kilpailua – he voivat käytännössä muuttaa mihin hyvänsä maailmassa.”
Lau haluaa auttaa eurooppalaisia yrityksiä menestymään. Haasteena hän näkee Euroopassa infrastruktuurin ja investoinnit.
”On täysin mahdollista, että Eurooppaan syntyisi isompia ja parempia startup-yrityksiä. Monet eurooppalaiset teknologiayritykset saavat hyvän startin, mutta täällä ei ehkä ole riittävän hyvää infrastruktuuria ja riittävästi investointeja. Yhtiöt myös myydään pois liian aikaisin. Haluaisin eurooppalaisiin yhtiöihin sijoittamalla auttaa niitä pääsemään Kiinan markkinoille ja kasvamaan itsenäisesti suuremmiksi yrityksiksi.”
”Haluan lopuksi palata alkuperäiseen teemaani siitä, millaisiin yrityksiin Tencent sijoittaa. Haasteet, joita yritykset kohtaavat, ovat tärkeässä roolissa. Meillä on kokemusta erilaisten perustajien kanssa toimimisesta. Ajan kanssa he oppivat virheistään ja osaavat tehdä oikeita peliliikkeitä. Heistä ja yhtiön kulttuurista tulee vahvempia. Kun kohtaat haasteita, älä anna periksi”, Lau kannustaa.