Sonera on nyt Telia.
50 prosenttia vähemmän puhelinsoittoja. 27 minuuttia enemmän aikaa asiakkaille päivässä. 20 prosenttia korkeampi asiakastyytyväisyys. Vaikuttavia lukuja siitä, kuinka Soneran sähköinen viestivihko on parantanut Pyhtään kotihoidon arkea.
”En ole aiemmin ollut mukana vastaavassa kehitystyössä. Kun nyt katson projektia taaksepäin, niin olihan sen aikamoinen muljautus”, Soneran järjestelmäarkkitehti Tomi Johansson naurahtaa.
Idea viestivihkosta virisi kevättalvella 2015, kun Soneralla mietittiin, miten yritys voisi olla mukana kehittämässä uusia palveluja terveydenhuollon digitalisaatioon.
”Etsimme sopivaa yhteistyökumppania, ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen Attendon kanssa. Attendo on Soneralle erinomainen kumppani, sillä se on tunnettu ja luotettava toimija”, Sonera Terveyden konseptipäällikkö Eero Pennala kertoo.
Keskusteluissa kävi ilmi, että suurin potentiaali digitalisuuden hyödyntämisessä olisi kotihoidossa. Pilottipaikaksi valittiin Pyhtää – reilun 5 000 asukkaan kunta Kymenlaaksossa – jonka sosiaali- ja terveyspalveluista Attendo vastaa.
”Ymmärsimme hoitajien pulmat”
Tomi Johansson kertoo, että sähköistä viestivihkoa lähdettiin kehittämään Soneralla neljän hengen innostuneella porukalla.
”Pyhtään kotihoidon henkilökunta koki suurimmaksi ongelmaksi kommunikaation puutteet. Päätimme luoda palvelun, jolla tiedonvälitystä saataisiin parannettua ja tehostettua.”
Aikaisemmin tieto hoitajien välillä kulki ruutuvihkoissa ja post it -lapuissa – ja oli usein myös yksittäisten hoitajien muistin varassa.
Soneralaiset vierailivat Pyhtäällä useamman kerran kevään ja syksyn 2015 aikana jututtamassa Pyhtään kotihoidon johtajaa Anna-Leena Kailiota ja kotihoidon henkilökuntaa.
”Hoitajien kiireet painottuivat aamuihin ja iltoihin, kun vuorot vaihtuivat. Aloimme todella ymmärtää, miten hoitajien päivä sujuu ja millaisia pulmatilanteita he työssään kohtaavat”, Pennala sanoo.
Ongelmia oli myös yhteydenpidossa omaisten kanssa.
”Omaisten soitot kuormittivat hoitajia. Heitä harmitti se, että omaisten kanssa tuli puhuttua lähinnä vain ikävisistä asioista, kuten ikäihmisen voinnin muutoksista.”
Tavoitteena palvelun helppokäyttöisyys
Eero Pennala kertoo, että omaisten huolet olivat samankaltaisia kuin hoitohenkilökunnalla.
”Omainen oli saattanut soittaa kotihoitoon ja kysyä ikäihmisen lääkityksen muutoksista, mutta seuraavaan vuoroon tullut hoitaja ei osannutkaan vastata kysymykseen. Tai se hoitaja, joka tiesi parhaiten isän asioista, olikin lomalla.”
Sähköisen viestivihkon pilottiprojektista sovittiin Pyhtään kotihoidon kanssa syksyllä 2015.
Mukaan pilottiin lähti kahdeksan kotihoidon asiakasta, 17 omaista ja neljä hoitajaa. Tomi Johansson kehitteli tiiminsä kanssa ”kotihoidon Wilman” – digitaalisen vihkon, jossa kiinnitettiin huomiota erityisesti palvelun helppokäyttöisyyteen.
”Mietimme ensin jo olemassa olevia sovelluksia, mutta mikään niistä ei sopinut kotihoidon tarpeisiin. Muokattavuus oli heikkoa, eivätkä ratkaisut toimineet kohderyhmälle. Löysin sopivan viestimoottorin, jonka avulla aloimme rakentaa palvelua. Hoitajille kehitettiin oma sisäinen viestiryhmänsä ja omaisille luotiin omat kanavansa”, hän kertoo.
Viestiä voi mistä ja milloin tahansa
Eero Pennala iloitsee, että kiitosta on tullut siitä, kuinka sujuvasti ja helposti tieto tavoittaa sähköisessä viestivihkossa kaikki. Viestin voi lähettää ja lukea koska tahansa, ajasta ja paikasta riippumatta. Tietoliikenneyhteydet ovat tiukasti salattuja eivätkä ulkopuoliset pääse niihin käsiksi.
”Vihko otettiin käyttöön Pyhtäällä marraskuussa 2015 ja pilottivaihe kesti kolme kuukautta. Tulokset olivat ilahduttavia. Hoitotyön laatu parani. Hoitajien työ tehostui ja työhyvinvointi nousi. Myös omaiset olivat tyytyväisiä, kun pääsivät lähemmäs ikäihmisen arkea. Hoitajat voivat lähettää kuvan, että äiti kahvittelee ulkokeinussa ja kertoa, että pirtissä tuoksuu pulla.”
Tomi Johansson kertoo kokeneensa suurinta painetta siitä, oliko varmasti ymmärtänyt oikein hoitajien ja omaisten tarpeet.
”Kehitystyö sujui yllättävän nopeasti ja kivuttomasti, muutamassa kuukaudessa. Vihkon toimintoja paranneltiin vielä pilotin kuluessa. Lisäsimme muun muassa hoitajien toivoman ilmoitustaulun, joka toimii yleisenä keskustelukanavana. Siellä henkilökunta voi viestiä asioista, jotka eivät liity asiakkaisiin. Kuten vaikkapa, että firman autoon pitäisi vaihtaa lamppu.”
Eero Pennala ja Tomi Johansson sanovat, että sähköinen vihko on luonut uusia ja selkeämpiä yhteisiä pelisääntöjä.
”Tulokset osoittivat, että palvelun laatu, luottamus ja läpinäkyvyys ovat parantuneet. Olemme iloisia, että vihko otettiin käyttöön heinäkuussa 2016 myös Attendon Kärsämäen kotihoidossa”, Pennala sanoo.
Pyhtäällä sovellus laajenee seuraavaksi perhepalveluihin.
“On upeaa kuulla ikäihmisten ja omaisten turvallisuuden tunteen parantuneen. Meillä on halu todistaa, että sähköinen viestivihko tuottaa myös kustannussäästöjä”, Pennala toteaa.
Teksti: Henna Rautiainen
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä, autamme mielellämme!
Sami Suominen
Puh. +358 40 3023080
S-posti: sami-sakari.suominen(at)teliacompany.com