Kaikki artikkelit yrityksille

12 kysymystä sisäilmaa mittaavasta IoT-Officesta

3 min

Sisäilman laatu kiinnostaa yhä useampia. Mitä sensorien avulla ilmaa mittaavasta IoT Office -palvelusta on hyvä tietää, Telian kehityspäällikkö Arttu Aho?

1. Mikä tässä on uutta?

Sisäilman laatua on toki mitattu ennenkin, useimmiten aistinvaraisesti. Olemme nyt kehittäneet helposti verkkokaupasta ostettavan sisäilmaa mittaavan palvelupaketin, jonka jokainen voi asentaa itse. Palvelu sisältää anturit ja selaimessa toimivan käyttöliittymän, josta on helppo seurata tuloksia. Koko paketin saa kuukausimaksulla.

2. Mitä laitteella voidaan mitata sisäilmasta?

Tarjoamme kahdenlaista palvelua. Sisäilman ominaisuuksia mittaava palvelu IoT Office Air seuraa sisäilman lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidin määrää sekä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä kuten lattiamateriaalien liimoista haihtuvia aineita.

Sisätilojen olosuhteita mittaava IoT Office Presense seuraa tilojen käyttöä. Sillä havainnoit vaikkapa tilojen käyttöastetta, ilmanlaatua, taustameteliä ja lämpötilan muutoksia.

3. Mihin mittaaminen perustuu?

Mittaaminen perustuu pieniin langattomiin antureihin. Anturit kiinnitetään joko pienillä ruuveilla tai kaksipuoleisella teipillä haluttuihin paikkoihin. Yksi anturi toimii AA-kokoisilla paristoilla yhtäjaksoisesti jopa viidestä kymmeneen vuoteen  riippuen paristojen määrästä. Yksi anturi voi mitata mallista riippuen kahdesta kuuteen eri asiaa. 

4. Miten näen tulokset?

Voit valita, haluatko katsoa tuloksia lukuina, kuvaajina vai graafeina. Voit katsoa ja esitellä niitä tietokoneella sekä mobiililaitteilla, joko reaaliaikaisesti tai takautuvasti.

5. Mitä hyötyä tällaisesta mittaamisesta on?

Olosuhteita mittaamalla voit vaikuttaa siihen, onko työympäristö
miellyttävä. Esimerkiksi kokoushuoneen korkea hiilidioksiditaso vaikuttaa suoraan jaksamiseen ja työtehoon ja voi aiheuttaa jopa päänsärkyä.

Tilojen käyttöä mittaamalla näet suoraan, mitkä työpisteet tai kokoushuoneet ovat vapaina. Mittaamalla saat aitoa ja reaaliaikaista tietoa toiminnan kehittämiseksi ja vaikka työtilojen optimoimiseksi.

6. Laite tunnistaa sisäilmasta VOC-yhdisteitä. Mitä ne ovat?

Nimi tulee sanoista Volatile Organic Compounds eli haihtuvat orgaaniset
yhdisteet. Sellaisia nousee ilmaan muun muassa kokolattiamattojen haihtuvista liimoista ja muoveista erittyvinä yhdisteinä. Liian suuret VOC-yhdisteiden pitoisuudet huoneilmassa voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja.

7. Tuottavatko laitteet säteilyä?

Mikään laitteista ei säteile.

8. Millaisissa tiloissa laitetta voi käyttää?

Laite on kehitetty sisätiloihin yritysten ja työpaikkojen käyttöön. Vaativampiin olosuhteisiin on tarjolla räätälöitäviä ratkaisuja ja anturit saadaan toimimaan erityisenkin haastavissa oloissa.

9. Tunnistaako laite yksittäisiä ihmisiä?

Ei. Laite tunnistaa liikkeen ja esimerkiksi äänenpaineen, mutta ei tunnista henkilöä tai tallenna ääntä.

10. Miten sensoreiden keräämä tieto auttaa tilassa oleskelevia ihmisiä?

Mittaamisella voit parantaa työhyvinvointia ja jaksamista. Käyttöliittymä muuttaa sisäilmasta kerätyt havainnot reaaliaikaiseksi ja helposti seurattavaksi tiedoksi.  

Tutkittu tieto korvaa arvailut ja mutu-tuntuman. Jos vaikkapa hiilidioksiditaso
on iltapäivisin liian korkea, mittaustulos kannustaa selvittämään, mistä se
johtuu. 

11. Voiko tällaisesta sisäilmantutkimuksesta aiheutua jotakin harmia?

Ei. Tieto kyllä voi lisätä tuskaa, jos vaikka ymmärretään, että pienilläkin asioilla voidaan parantaa tilojen käyttöä ja nämä asiat olisi voitu korjata jo aiemmin.

12. Miten tätä voi kokeilla?

Helposti. Tilaa paketti verkkokaupastamme ja voit ottaa paketin käyttöön saman tien. Jos sinulla on kysymyksiä, annamme mielellämme lisätietoa.
 

Kiinnostaako sisäilman mittaaminen?

Työtekijät ovat entistä kiinnostuneempia ja vaativampia työolojen suhteen. Hyvä sisäilma toimii yrityksen erottautumistekijänä, ja se on helppo askel työviihtyvyyden parantamiseksi. Jätä yhteystietosi meille, niin katsotaan yhdessä sinulle sopivimmat ratkaisut.

Jätä yhteystietosi meille

Artikkelin aihealueet

IoT