Kaikki artikkelit yrityksille

6 vinkkiä vastuullisempaan liiketoimintaan

2 min

Telian vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen ymmärtää sen, mitä kaikkien yritysjohtajien tulisi sisäistää: aikaa ei ole paljon, nimittäin maapallon pelastamiseen. Taustalla on fakta siitä, että yritykset aiheuttavat leijonanosan koko maailman kasvihuonepäästöistä. Vastuuta ei kuitenkaan voi sysätä vain energia- ja öljyteollisuuden jäteille, koska kaikenkokoiset yritykset muodostavat yhdessä ekosysteemeitä ja kaikkialle ulottuvia hankintaketjuja. Alihankkijoilta tullaan vaatimaan jatkossa vieläkin enemmän läpinäkyvyyttä vastuullisuusasioissa. 

1. Vastuullisuus osaksi liiketoimintaa – koko arvoketju huomioiden 

Vastuullisuudessa on yksinkertaisesti kyse oman liiketoiminnan negatiivisten vaikutusten selvittämisestä ja niiden hoitamisesta kuntoon. Tämä ei ole mitään salatiedettä, sanoo Pitkänen. ”Vastuullisuuden tulee olla luonnollinen osa normaalia operatiivista toimintaa, riskien hallintaa, tuotteen laatua sekä uusia ideoita.”  

”Telian merkittävimmät ympäristövaikutukset liittyvät energiankulutukseen sekä toimintamme seurauksena syntyviin jätteisiin. Hiilijalanjälkiselvityksemme mukaan  97 % kasvihuonepäästöistämme syntyy ostamistamme tuotteista ja palveluista.” 

2. Hiilineutraali datakeskus kumppaniksi  

Telian datakeskusasiantuntija Eero Lindqvist esittää huolensa datakeskusten energiankulutuksen kasvusta. ”Datan määrän lisääntyessä jopa 20 %:lla vuodessa, myös sähkönkulutus kasvaa kestämättömällä tavalla. Datakeskukset ja verkot kuluttavat globaalisti yli 400 terawattituntia sähköä, mikä vastaa noin kahta prosenttia maailman energiankulutuksesta. Tämän vuoksi onkin tärkeää ostaa vastuullisesti tuotettuja, hiilineutraaleita ICT-palveluita.” 

Pitkänen kertoo, että Telia Helsinki Data Center suunniteltiin alusta saakka energiatehokkuus sekä ympäristöystävällisyys huomioiden ja lopputuloksena syntyi hiilineutraali datakeskus. ”Energialähteenä käytetään vain uusiutuvaa energiaa, ja sijainti suuressa asutuskeskuksessa mahdollistaa hukkalämmön toimittamisen kaukolämpöverkkoon. Todisteena ympäristöystävällisyydestä datakeskus on saanut CEEDA- ja LEED-sertifikaatit."

Globaalissa mittakaavassa on tärkeintä saada hiilivoiman käyttö vähenemään ja loppumaan mahdollisimman nopeasti”, Pitkänen summaa.

"Telia on ostanut uusiutuvaa sähköä jo vuodesta 2009. Vuosittaisella vesivoiman ostolla hankituilla päästösäästöillä voisi ajaa Skoda Octavialla 952 kertaa kuuhun ja takaisin."  

3. Kierrätä  ja uudelleenkäytä aina kun voit 

Telian vuoden 2018 kokonaisjätemäärä oli 12 000 tonnia, josta elektroniikkajätteen osuus oli yhteensä 137 tonnia, Pitkänen kertoo. ”Elektroniikkajätteen kohdalla on tärkeää, että kaikki arvokkaat komponentit saadaan eroteltua ja laitettua uudelleen käyttöön. Metallien ja muiden kierrätettävien materiaalien uudelleen käyttämisellä säästyy luonnonvaroja ja kasvihuonekaasujen määrä pienenee merkittävästi. Esimerkiksi kierrätetyn teräksen käyttö tuotannossa mahdollistaa 60-70 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä verrattuna neitseellisen teräksen käyttöön.” 

”Olemme kokeilleet kierrätyspuhelinten myyntiä kuluttajille menestyksekkäästi ja yritysliiketoiminnassakin kierrätyslaitteiden määrä on suuressa kasvussa. Palvelulaite puolestaan on vihreä valinta, koska niitä ei osteta omaksi. Vanhat laitteet eivät jää lojumaan nurkkiin, viat korjataan ja hoidamme laitteet kiertoon asianmukaisesti. Tämä konsepti sopii hyvin monille toimialoille.” 

4. Aseta ympäristötavoitteita ja todenna ne sertifikaatein 

Ympäristöhallintajärjestelmät ovat yrityksissä erinomainen työkalu ympäristöjohtamiseen. Hallintajärjestelmien ytimessä on jatkuvan parantamisen periaate. Ne varmistavat muun muassa että ympäristö- ja energia-asiat viedään dokumentoidusti osaksi normaaleja työprosesseja, työlle asetetaan tavoitteita ja niiden toteutumista seurataan. 

”Telialla ympäristötyön perustana on Telia Company -konsernin ympäristöpolitiikka. Tavoitteemme on olla päästötön ja jätteetön yritys vuoteen 2030 mennessä. Toiminnallemme on myönnetty ISO 14001 -standardiin perustuva ympäristöhallintajärjestelmäsertifikaatti, joka koskee koko liiketoimintaa Suomessa. Toiminnallemme on lisäksi myönnetty Energiatehokkuusjärjestelmä (ETJ+) -sertifikaatti,” Pitkänen luettelee. 

5. Digijätteen siivoaminen 

Mielenkiintoinen uusi aihe on digitaalinen jäte ja sen mahdollinen ympäristövaikutus. Tällä tarkoitetaan muun muassa puhelimen ja tietokoneen uumeniin kertyneitä kuvia, videoita ja muita tiedostoja, jotka usein säilytetään pilvipalvelussa eli datakeskuksessa. Tiedostojen tallennus ja nouto kuluttaa energiaa. Suuremmissa yrityksissä tallessa olevan, usein turhan, datan määrä voi olla hyvinkin suuri, kun työntekijöitä on paljon. Jokainen voi siis vaikuttaa siivoamalla digilaitteensa säännöllisesti. Lisäksi kustannukset ovat yritykselle sitä pienemmät, mitä vähemmän säilytettävää dataa syntyy. 

”Kannattaa valita palveluntuottaja, jolta saa hankittua hiilineutraaleja datakeskus- ja pilvipalveluita. Näin voi varmistua siitä, ettei ole ainakaan osiltaan kasvattamassa datakeskusten aiheuttamaa ilmastotaakkaa”, neuvoo Lindqvist.  

6. Hyödynnä uutta teknologiaa – kokeile ja pilotoi rohkeasti 

”Uuden teknologian mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjumisessa ovat ilmeiset. ICT-alan yritykset auttavat muita yrityksiä vähentämään kasvihuonepäästöjään ja niiden myönteinen vaikutus muihin toimialoihin on moninkertainen ICT-yritysten omiin kokonaispäästöihin verrattuna”, Pitkänen muistuttaa. 

”Erilaiset älyratkaisut, kuten talot, kaupungit, kuljetukset, energiaratkaisut, etätyö ja verkkokauppa ovat esimerkkejä siitä, kuinka digitalisaation avulla voidaan tehostaa toimintaa, parantaa energiatehokkuutta ja vähentää matkustamisesta aiheutuvia ympäristöhaittoja. Esimerkkinä palkittu IoT-ratkaisumme, joka tuo älyn raskaaseen kalustoon vähentäen polttoaineen kulutusta jopa yli kymmenellä prosentilla vuodessa,” Pitkänen päättää. 

ILMASTONMUUTOKSEN PYSÄYTTÄMINEN VAATII DIGITASA-ARVOA

Digivälineitä voidaan käyttää myös ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen – kunhan ne ovat saatavilla mahdollisimman monelle. Opi lisää podcastistamme.

KUUNTELE
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Ympäristö