Kaikki artikkelit yrityksille

Milleniaalin työpäivä maailmalla: läppäri auki hotellin uima-altaalla, keskipäivän uinti Atlantin aalloissa

Milleniaalit tekevät töitä täysin eri tavalla kuin kellokorttisukupolvi. Toimistolla ei vietetä aikaa maanantaista perjantaihin, ja toimisto voi sijaita periaatteessa missä päin maailmaa tahansa. Digitaaliset työvälineet mahdollistavat työnteon kotisohvalta, yhteisöllisestä työtilasta tai vaikka paratiisirannalta Thaimaasta.

Milleniaalisukupolveen kuuluvan Niko Laineen työpäivä voi näyttää vaikka tältä: läppäri auki Floridassa aamukuudelta ja puhelinpalaveri Suomen aikavyöhykkeellä toimivan asiakkaan kanssa. Sen jälkeen töitä lounaaseen asti ja iltapäivällä ehkä juoksulenkki tai rannalle uimaan. Työt jatkuvat esimerkiksi viiteen saakka ja sen jälkeen on aikaa tavata ystäviä, mennä uudestaan rannalle ja elää samanlaista elämää kuin paikalliset.

”Kun muutin Luxemburgista Suomeen 3,5 vuotta sitten, päädyin perustamaan oman yrityksen. Ajattelin, että Suomesta on vaikeaa löytää rahoitusalan töitä, kun rahoitussektori on täällä niin pieni. Päätin jo tuolloin, että yrittäjänä alan elää paikasta riippumatonta elämää – nappaan puhelimen ja läppärin kainaloon ja teen töitä etänä. Kun on välineet liikkuvaan työhön sekä nettiyhteys, miksi jumittua yhteen paikkaan?”, Laine kysyy.

Milleniaalit ovat tottuneita tekemään töitä digitaalisten työvälineiden parissa, sillä kun he siirtyivät työelämään, kirjoituskoneet ja muut analogisen maailman jäänteet olivat siirtyneet historiaan aikapäivää sitten. He myös käytännössä elävät älypuhelimet käsissään hyödyntäen esimerkiksi puhelimesta löytyviä pilvisovelluksia, jotka helpottavat paikkariippumatonta työtä ja vapaa-aikaa. Mainostoimisto McCannin tekemän tutkimuksen mukaan noin puolet milleniaaleista menettäisi mieluummin hajuaistinsa kuin luopuisi älypuhelimesta tai läppäristä. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Niko Laine "working vacationin" vietossa Floridan Key Westissä

Työpiste vaihtuu vuodenaikojen mukaan

Laine rakastaa matkustamista, ja nykyinen elämäntyyli mahdollistaa reissaamisen puolet vuodesta. Toki tien päällä voisi yhtä hyvin olla ympäri vuoden, mutta Laine haluaa viettää esimerkiksi kesät Suomessa.

”Suunnittelen elämääni vuodenaikojen mukaan. Haluan olla talvella jossakin lämpimässä ja kesällä Suomessa. En ole vielä keksinyt, missä päin maailmaa olisi ideaalisinta olla keväisin ja syksyisin”, Laine pohtii. ”Etätöitä olen tehnyt ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Työntekoa varten minulle riittää, että netti toimii ja on sähköä. Sen vuoksi en olekaan vielä lähtenyt Aasiaan, sillä en ole varma, ovatko yhteydet siellä parhaat mahdolliset. Toisaalta minulla ei myöskään ole ystäviä siellä päin, mikä on osaltaan vaikuttanut kohdevalintoihin.”

Milleniaalit edellyttävät työelämältä joustavuutta ja työn sekä muun elämän tasapainoista yhdistämistä. Milleniaali ei välttämättä tavoittele mahdollisimman isoa palkkaa, vaan pikemminkin hyvää elämää, johon kuuluu omia arvoja vastaavaa työtä ja vapaa-aikaa sopivassa suhteessa. Heillä on myös erilaiset käsitykset johtamisesta kuin edellisillä sukupolvilla. Kulmahuoneessa istuva, marmoripöytänsä takaa alaisia käskyttävä johtaja ei saa milleniaaleilta minkäänlaista arvostusta.

”Haluan tehdä päätökset itse, ja se on yksi syy siihen, miksi olen yrittäjä”, Laine sanoo. ”Minulla on ehtoja myös asiakkaille. Olen saanut työtarjouksia, joissa oletuksena on, että menisin asiakkaan toimistolle tekemään töitä esimerkiksi kuudeksi kuukaudeksi. Olen kieltäytynyt niistä, sillä ne eivät vastaa käsitystäni liikkuvasta ja joustavasta työstä. Teen töitä silloin, kun itse haluan, ja työni määrittyy pitkälti asiakaskohtaisten deadlinejen mukaan.”

Asiakkaille riittää, että työ tehdään hyvin ja aikataulussa

Miten asiakkaat suhtautuvat palveluntarjoajaan, joka saattaa olla millä tahansa aikavyöhykkeellä, eikä fyysistä tapaamista voi sopia seuraavalle työpäivälle?

”Kun aloitin suunnittelemaan tätä toimintamallia, ajattelin, että se voisi olla hieman haastavaa ja että asiakasyritykseni eivät välttämättä olisi valmiita siihen. Mutta neuvottelu liikkuvan työn ehdoista asiakkaiden kanssa olikin yllättävän helppoa. Asiakkaat ovat oppineet tuntemaan minut ja luottamaan, että teen työni kunnolla ja ajoissa. Silloin ei ole väliä, millä aikavyöhykkeellä olen ja kuinka usein tapaan asiakasta fyysisesti. Lisäksi pyrin joka päivä ajoittamaan työt vähintään muutaman tunnin ajan siten, että olen asiakkaideni tavoitettavissa heidän työskentelyaikojensa mukaisesti”, Laine sanoo.

Laine kutsuu työskentelytapaansa working vacationiksi, ”työlomaksi”. Mutta oikeastaan häntä voisi kutsua myös office- tai digitaaliseksi nomadiksi. Diginomadeiksi kutsutaan nimenomaan ihmisiä, jotka liikkuvat ympäri maailmaa tekemässä etätöitä. Matkalla he tapaavat ystäviä, muita diginomadeja ja paikallisia.

”Haluan, että arkeni on mahdollisimman vapaata, joustavaa ja helppoa. En välttämättä aina halua tehdä täyttä työpäivää. Kun tekee töitä yksin, hommat saattaa saada tehtyä viidessä tai kuudessa tunnissa. Jos sen sijaan menen asiakkaan toimipisteeseen, työpäivä venähtää helposti jopa kymmentuntiseksi muun muassa jatkuvien keskeytysten takia”, Laine selittää.

Työntekoa helpottaa paperiton arki. Laine hyödyntää esimerkiksi sähköistä taloushallinto-ohjelmistoa. Pilvisovelluksiin ja niiden tiedostoihin, kuten Office365-ohjelmistoon, pääsee käsiksi miltä tahansa päätelaitteelta.

Survival kit: läppäri, puhelin, adapterit ja nettiyhteys

Diginomadin arki saattaa kuulostaa kadehdittavalta ja helpolta varsinkin sellaisen korviin, joka pakertaa täyttä työviikkoa tunkkaisessa toimistossa ja lomailee 4-5 viikkoa vuodessa. Joutuuko reissuja varten tekemään paljon valmisteluita ja mikä esimerkiksi oman, vakituisen asunnon kohtalo on?

”Pakkaan mukaani läppärin, puhelimen ja tarvittavat adapterit. Ilmoitan asiakkailleni, missä olen ja millaisiin kellonaikoihin minut saa parhaiten kiinni. Suomen-asuntoni vuokraan Airbnb:n kautta matkustajille, ja assistentti hoitaa asunnon kuntoon vieraiden vaihtuessa. Kun tulen takaisin Suomeen, asunto on valmiiksi siivottu. Asuntoa vuokraamalla pystyn kattamaan matkakuluja”, Laine kertoo.

”Minulla ei ole toimistoa. Ulkomailla joudun etsimään paikan, jossa voi tehdä töitä. Majoitun reissussa usein kavereiden kotona ja sieltä yleensä löytyy jonkinlainen työpöytä. Vaihtoehtoisesti saatan vuokrata työtilaa muutamaksi päiväksi yhteisöllisestä työtilasta tai menen esimerkiksi museokahvilaan. Teen töitä myös lentokentällä ja -koneessa. Hyvän työpisteen löytäminen voi välillä olla haasteellista, mutta toisaalta töitä voi lyhyitä aikoja tehdä vaikka puiston penkiltä ja hyödyntää puhelimen nettiyhteyttä.”

Telia EU -liittymiä käyttävän työmatkailijan ei EU- ja ETA-alueella tarvitse miettiä roaming-maksuja. Laine on ollut Telian tyytyväinen asiakas kolmisen vuotta.

”Edellisessäkin Telian liittymässä käyttö Pohjolassa ja Baltiassa sisältyi kuukausimaksuihin. Nykyisen Telia EU -liittymäni 15 gigatavun datapaketti kuukaudessa riittää helposti työntekoon niin Suomessa kuin ulkomailla.”

Mihin Laine aikoo suunnata seuraavaksi?

”Minulle tarjoutui tilaisuus opiskella yritysjuridiikkaa ESSEC Business Schoolissa ja samanaikaisesti tehdä projektiluontoisesti töitä Pariisissa, jonne muutan elokuussa neljäksi tai viideksi kuukaudeksi. Kesän olen Suomessa lyhyempiä reissuja lukuun ottamatta”, Laine sanoo. ”Parhaat muistot minulle on tähän mennessä jäänyt Floridasta, jossa olen asunut yhteensä noin neljä kuukautta. Matkustin siellä paikallisen kaverini kanssa esimerkiksi Key Westiin, jossa tein töitä muun muassa hotellin uima-altaalta käsin. Se oli mahtavaa!”, Laine hehkuttaa.

Tee töitä ajasta ja paikasta riippumattomasti – lataa päätelaitteellesi työntekoa helpottavat pilvisovellukset sekä päivitä liittymäsi huolettomaan Telia EU -liittymään!

Tutustu yritysliittymiin

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat Liittymät Yrittäjän ratkaisut