Kaikki artikkelit yrityksille

”Maailman piti ajautua tuhon partaalle”

3 min

Eija Pitkänen on nähnyt aitiopaikalta muun muassa Cultorin, Daniscon, Stora Enson ja Telian vastuullisuusjohtajana, miten yritykset ovat heränneet ympäristökysymyksiin.

”Ainakin kymmenen vuoden ajan on puhuttu, että vastuullisuuden merkitys on kasvussa. Kymmenen vuotta sitten ihmisoikeuskysymykset kuumensivat keskustelua. Nyt ilmastokriisi on saanut yritykset todella vakavoitumaan. Valitettavasti herääminen on vaatinut, että maapallo on lähestulkoon tuhon partaalla”, Eija Pitkänen huokaisee.
 
Pitkäsen mukaan yritykset alkavat yleensä ottaa ympäristöasiat vakavasti kahdesta syystä: kriisin iskiessä yhtiöön tai siksi, että muutos toiminnassa edistää liiketoimintaa.
 
”Asiakkaat alkavat vaatia meiltä jatkuvasti enemmän toimenpiteitä ympäristön hyväksi. Koko yrityskentältä tarvitaan nyt rohkeita ratkaisuja, sillä maapallo on päässyt niin kurjaan kuntoon”, Pitkänen painottaa.
 
Pitkäsen mukaan haaste on, ymmärtävätkö yrityspäättäjät, kuinka isosta tehtävästä on kysymys. Yritysten rooli ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on keskeinen.
 
”Telia on luvannut, että vähennämme CO2-päästömme ja jätteemme nollaan kymmenessä vuodessa. Se on valtava haaste ja täysin mukavuusalueemme ulkopuolella. Mutta eihän meillä muita vaihtoehtoja voi tässä tilanteessa olla.”
 
Osana suurta urakkaa Telia selvitytti kesän aikana ulkopuolisella asiantuntijalla oman hiilijalanjälkensä, eli paljonko yhtiön kokonaispäästöt Suomessa ovat ja mistä ne syntyvät. Kävi ilmi, että yli 80 prosenttia yhtiön päästöistä syntyy alihankkijoilta ostettavista palveluista ja tuotteista, esimerkiksi mobiiliverkon tukiasemista.
 
”Koko hankintaketjun hiilijalanjäljen pienentäminen on työssämme ratkaisevassa asemassa. Kukaan ei yksin pysty ratkaisemaan tätä asiaa, vaan siihen tarvitaan kaikkien yritysten panosta, myös asiakkaiden”, Pitkänen huomauttaa. 

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen)

 

Kädenjälki suurempi kuin jalanjälki

Pitkänen korostaa, että ICT-alan yritysten toiminnalla on merkittävä rooli maapallon tulevaisuuden turvaamisessa. Arviot digitalisaation myönteisistä vaikutuksista vaihtelevat suuresti, mutta on selvää, että ICT-yritysten asiakkaidensa toimintaan synnyttämä myönteinen ympäristövaikutus on moninkertaisesti suurempi kuin niiden aiheuttama negatiivinen vaikutus.
 
”Kädenjälkemme on selvästi suurempi kuin jalanjälkemme”, Pitkänen tiivistää.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)


 
Telialla myönteinen kädenjälki tarkoittaa esimerkiksi uusia IoT-ratkaisuja, joiden ansiosta raskas liikenne pystyy vähentämään polttoaineenkulutustaan yli kymmenellä prosentilla.

Toinen esimerkki on ihmisvirtojen liikkeitä kuvaava Telia Crowd Insights -palvelu, jolla on jo saatu aikaan myönteisiä ympäristövaikutuksia.
 
“Voimme paikkatiedon ja analyysin avulla suunnitella ympäristöystävällisempää kaupunkiympäristöä ja liikennettä”, Pitkänen kuvailee.

Telia lupaa toteuttaa nämä ympäristötavoitteet vuoteen 2030 mennessä

CO2-päästöt nollaan

Lupaamme tehdä toiminnastamme hiilidioksidipäästötöntä tai ympäristöneutraalia, oli kyse verkkojemme ylläpitämisestä tai palaverimatkojen taittamisesta autolla. Emme kuitenkaan halua pysähtyä tähän – odotamme päästöttömyyttä myös kaikilta kumppaneiltamme ja alihankkijoiltamme.

Ei enää jätettä

Lupaamme tehdä toiminnastamme kokonaan jätteetöntä. Lupaus koskee niin digitaalista jätettä kuin toimistoissa ja rakennustyömailla syntyvää jätettä. Löydämme yhä uusia keinoja kierrättää materiaaleja ja vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin yhä useammin digitaalisilla keinoilla.

Lisää toimintaa

Lupaamme kannustaa työntekijöitämme ja asiakkaitamme toimimaan yhä enemmän ympäristön hyväksi. Jo nyt puolet henkilöstöstämme on aktiivinen Younite-ohjelmassa, jonka puitteissa työntekijät voivat tehdä työajalla vapaaehtoistyötä digitaalisilla välineillä. Haluamme lisätä vaikuttamismahdollisuuksia entisestään.
 

 
Teksti: Martina Lilius
Kuva: Otto Uotila

 

Tavoitellaan päästöjen vähentämistä yhdessä

Tuotteidemme ja palveluidemme käytöllä on yrityksellesi positiivisia ympäristövaikutuksia.

LUE LISÄÄ YMPÄRISTÖVASTUUSTA

Artikkelin aihealueet

Ympäristö