Kaikki artikkelit yrityksille

Konepajalla nettiä tarvitsevat ihmiset ja robotit

3 min
Paakkilan Konepajan toimitusjohtaja Juha Huhtinen.

Tuusniemen kunnassa Paakkilan Konepajalla polttoleikataan, hitsataan ja koneistetaan. Konehallissa työntekijät ja robottihitsarit tekevät saumatonta yhteistyötä, jonka edellytyksenä on kestävä ja tehokas verkkoyhteys.

Paakkilan Konepaja on vuodesta 1978 asti toiminut perheyritys, joka työllistää viitisenkymmentä henkeä. ”Olemme alihankintakonepaja ja systeemitoimittaja. Valmistamme osia ja osakokonaisuuksia satamanostureihin, voimalaitoksiin, kaivoskoneisiin ja prosessiteollisuuden käyttöön”, toimitusjohtaja Juha Huhtinen kertoo. ”Konehallissa tehdään keskiraskasta konepajavalmistusta, mikä pitää sisällään esimerkiksi osavalmistuksen, levytyön, hitsauksen, CNC-koneistuksen ja kokoonpanon.”

Mihin konepajalla tarvitaan luotettavaa verkkoyhteyttä? Huhtinen vastaa: oikeastaan kaikkeen. ”Koneistamossa valmistetaan koneiden osia ohjelmoitavilla työstökoneilla. Jotta CNC-ohjatut koneet, eli numeerisesti ohjattavat koneet, tietävät, mitä niiden pitää tehdä, niihin syötetään tietokoneen avulla erilaisia koodeja ja laskelmia. Niiden avulla työstökeskus osaa esimerkiksi porata ja jyrsiä reikiä ja muotoja metalliaihion oikeisiin kohtiin. Koodia siirretään koneisiin kätevästi ja nopeasti langattoman verkkoyhteyden ansiosta.”

Tutustu pienen yrityksen verkkoratkaisuihin

Työ sujuu – satoi tai paistoi

Joskus kesäisin ukkonen on aiheuttanut häiriöitä konehallin tietoliikenneyhteyksiin, jolloin työt ovat seisahtuneet pahimmillaan muutamiksi tunneiksi. Siksi konepajalle rakennettiin viime vuonna Yritysinternetin lisäksi varayhteys, joka yhdistettiin ups-varavirtalähteeseen. Pätkivä yhteys aiheutti aiemmin ikäviä taukoja työn sujuvuuteen. ”Ilman verkkoyhteyttä robottihitsaria varten luotu koodi pitäisi naputella koneelle käsin, mikä on hidasta ja tuottamatonta. Kun yhteydet eivät toimi, arvokasta koneaikaa menee hukkaan”, Huhtinen kertoo. Nyt koneet toimivat kesäisin ukkossäällä ja auringon paistaessa.

”Varmistuspalvelu oli helppo ottaa käyttöön. Toiminnan tuottavuuden kannalta varmistuspalvelu on tärkeä, sillä pienikin katkos on hankala – etenkin, jos se sattuu kesken koneistuksen. Jos koneet pysähtyvät yhtäkkiä, siitä aiheutuvat vahingot saattavat kasvaa suuriksi”, Huhtinen kertoo. ”Nyt kun meillä on toimiva varayhteys, ei mahdollisia katkoksia pitäisi jatkossa edes huomata. Silloin verkkoyhteys pomppaa nopeasti varavirtalähteeseen ja työt jatkuvat.”

Teknologia tukee konehallin arkea

”Olemme tehneet ihan konepajan perustamisvuodesta asti yhteistyötä Telian kanssa. Kaikki alkoi siitä, kun alueelle järjestettiin muun muassa valokuituyhteys. Sitä ei olisi ollut silloin tarjolla kunnan tai muunkaan kautta. Kun tiedettiin, että vanhoja verkkoja aiotaan purkaa ja rakentaa uudelleen, lähdimme kokeilemaan kuituyhteyttä”, Huhtinen kertaa tapahtumia. ”Työstökoneiden ja robottien kanssa tarvitaan tehokkaita verkkoyhteyksiä. Valokuitu nopeutti ja paransi ohjelmien toimintaa.”

Hyvät yhteydet ovat tärkeitä myös silloin, kun pidetään yhteyttä asiakkaisiin. Konepaja sijaitsee Paakkilan alueella Tuusniemen kylässä. ”Olemme täällä Joensuun ja Kuopion keskivälissä. Asiakastapaamisten lisäksi pidämme paljon yhteyttä asiakkaisiimme sähköpostin ja puhelimien välityksellä, ja erilaisten tilausjärjestelmien kautta. Yhteydenpito on tietty ollut sähköistä jo pitkään, mutta tässäkin suhteessa Telia on ollut meille luonteva ja pitkäaikainen yhteistyökumppani.”

Teksti: Sara Pitzén

Onko verkkoyhteytesi ajan tasalla?

Tehosta työskentelyä vakaalla yhteydellä, olit sitten tien päällä, kotikonttorilla tai toimistolla.

Tutustu vaihtoehtoihin
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat Verkko Yrittäjän ratkaisut