Kaikki artikkelit yrityksille

Siiderin matkassa maailmalle – Saara Pöyrin kansainvälisessä työssä kaikki olennainen mahtuu puhelimen näytölle

4 min

Moni suomalainen tekee töitä kansainvälisten teollisuusyritysten tuotekehityshankkeissa – harva kuitenkaan yhtä kiinnostavalla toimialalla kuin Sinebrychoffin Saara Pöyri, joka kehittää työkseen uusia juomia. Liikkuva työ edellyttää, että Pöyri pystyy hoitamaan mahdollisimman monet asiat puhelimensa kautta.

On aurinkoinen syyskuun iltapäivä, ja Saara Pöyri löytää itsensä erikoisesta tilanteesta: seuraavaan kahteen viikkoon hänen kalenteriinsa ei ole merkattu yhtään matkaa. Yleensä niitä osuu useampia yhdelle viikolle. Vuosittain hänelle kertyy noin 60–70 työmatkapäivää ulkomailla.

Syy ahkeraan reissaamiseen on Pöyrin kaksoisrooli sekä Sinebrychoffin että sen emoyhtiön eli Carlsberg-konsernin palveluksessa.

”Sinebrychoffin Keravan panimolla vedän tuotekehitystiimiä. Työ sisältää hyvin monenlaisia asioita uusien tuotteiden ideoinnista ja trendien seuraamisesta maisteluun, koetuotantoon, projektinjohtoon sekä yhteydenpitoon tuotannon, markkinoinnin, asiakkaiden ja viranomaisten välillä. Lisäksi toimin Carlsbergin Group Development -organisaatiossa, jossa vastaan Somersby-siiderien kehityksestä koko konsernin tasolla”, Pöyri kertoo.

Molempiin tehtäviin kuuluu aimo annos kansainvälisyyttä. Tyypilliseen työviikkoon mahtuu paljon maistamisia, Skype-kokouksia sekä säännöllisesti myös reissuja esimerkiksi raaka-ainevalmistajien luo. Lisäksi päälle tulevat pakolliset palaverit.

”Vauhtia on ihan riittävästi. Kun haluan tehdä jotain keskittyneesti, aika on erikseen iskettävä kalenteriin. Sähköpostit voi hyvin hoitaa myös bussissa, junassa tai asemilla.”

Etenkin Somersby-siiderin kehitys pitää Pöyrin jatkuvasti yhteydessä ihmisiin ympäri maailmaa.

”Siidereitämme löytyy jo monesta kymmenestä maasta, Australiaa ja Kanadaa myöten. Niiden tuotekehitykseen liittyy paljon näytteiden lähettelyä, matkustamista ja Skype-kokouksia eri aikoina ja eri aikavyöhykkeiden yli. Konsernin hommissa matkat ovat tosin useimmiten lyhyitä parin päivän reissuja. Silloin kun matkustan esimerkiksi jonkin Battery-energiajuomaa lisenssillä valmistavan yrityksen luo, tehtaiden tarkastukset ja muu laadunvalvonta vievät yleensä enemmän aikaa”, Pöyri kuvailee.

Puhelimen on pysyttävä hengissä

Tärkeimmäksi työkalukseen Pöyri nimeää puhelimen.

”Työmatkalla liikun käytännössä nenä kiinni kännykässä. Sieltä löytyvät matkadokumentit ja muut olennaiset asiakirjat sekä tärkeimmät työkalut Skypestä ja Sharepointista sähköpostiin. Suosittelen kaikille työasioissa matkustaville Tripcase-sovellusta. Se kokoaa lentoliput ja hotellivaraukset yhteen ja samaan paikkaan. Enää ei tarvitse kaivella niitä erikseen esimerkiksi sähköpostin syövereistä – kunhan muistaa huolehtia, että puhelimessa on virtaa”, Pöyri naurahtaa.

Juuri edellisenä päivänä hän on joutunut tiukkaan tilanteeseen, kun puhelimen akku oli hyytynyt ennen lentoaseman turvatarkastusta.

”Kuljetan aina mukanani varavirtalähdettä, mutta nyt sekin valttikortti oli jo käytetty. Jouduin lataamaan luuria hetken aikaa lentoaseman naistenhuoneessa, jotta sain boarding passin esiin.”

Suurin osa Pöyrin matkoista suuntautuu Eurooppaan. Perillä kohdemaissa yhteydenpito onnistuu nykyisin erittäin sujuvasti, kun roaming ei tuo lisäkuluja.

”Euroopassa ei tarvitse enää miettiä, uskallanko käyttää mobiilidataa. Myös työnantaja on uudistuksesta mielissään.”

Runsas matkustelu on opettanut Pöyrin myös pakkaamaan tehokkaasti.

”Jos mukanani ei ole tuotenäytteitä, matkustan aina pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Aikaa pakkaamiseen menee nykyisin korkeintaan vartti. Kun ottaa mukaan urheilukamat ja yhdet varavaatteet, sillä selviää jo vaikka minkä mittaisen reissun.”

Kuormaa on keventänyt myös se, että tarvittavat tiedostot ovat siirtyneet pilveen.

”Ennen aineistot olivat verkkolevyillä, eikä niihin aina päässyt käsiksi. Silloin piti joskus kantaa mukanaan myös painettuja materiaaleja, varmuuden vuoksi.”

Tuotteita ihmisten arkeen ja juhlaan

Pöyrin mielestä hänen työrytminsä sopii ihmiselle, joka on avoin, pärjää erilaisissa kulttuureissa ja pitää matkustamisesta. Hän reissaa paljon myös vapaa-aikanaan perheen kanssa.

”Kohtuullisesta kielitaidostakin on apua, samoin hyvistä unenlahjoista. Itse nukahdan yleensä jo ennen kuin kone on irronnut maasta. Se on todella hyödyllinen taito, jos lähdet liikkeelle aamuneljältä ja jos työpäivä jatkuu kokouksineen ja päivällisineen puoleen yöhön asti.”

Pöyri sanoo kuitenkin olevansa etuoikeutettu, koska hän työskentelee alalla, jonka tuotteet kiinnostavat ihmisiä. Juomat ovat osa ihmisten arkea ja juhlaa, ja kaikilla on niistä mielipiteitä. Kaikkein palkitsevinta Pöyrin työssä on se hetki, kun uusi tuote on saatu myyntiin.

”Varsinkin kansainvälisissä projekteissa on upeaa nähdä oma tuotteensa kaupan hyllyllä vaikkapa Australiassa. Viime viikolla olin turistireissulla Venäjällä, luovutetun Karjalan alueella. Olimme pienessä Kirvun kylässä, sen todella pienessä kaupassa, jossa kassakoneena toimi helmitaulu. Siellä, lähes keskellä ei mitään, oli kylmäkaapissa minun tiimini kehittämä Garage-juoma. Tuli olo, että nyt on päästy pitkälle.”

Lue lisää: Startup-yritys MeetingPackage on laajentunut sadan maan vuosivauhtia - toimiva kansainvälistymisstrategia vaatii taakseen ensiluokkaiset työvälineet

Parhaat työvälineet liikkuvaan työhön

Kun puhelin on kriittisen tärkeä työväline, sen tulee tarjota huippuluokan käyttökokemus. Laitteet voit hankkia henkilökunnan käyttöön palveluna, jolloin ne ovat aina ajan tasalla. Ongelmatilanteissa saat aina tukea, tarvittaessa 24/7.

Tutustu palvelulaitteisiin

Artikkelin aihealueet

Toimistosovellukset Yrittäjän ratkaisut