Kaikki artikkelit yrityksille

IoT:n mielenkiintoiset mahdollisuudet – kirkon urut kytkettiin verkkoon

3 min

Sonera on nyt Telia.

Laitteiden ja asioiden välistä viestintää voidaan käyttää moniin tarkoituksiin – esimerkiksi kirkon urkujen lämpötilan ja ilmankosteuden valvontaan, jotta herrkä instumentti saadaan suojattua.

Yli 90 vuotta vanha Högalidin kirkko sijaitsee puistossa Hornstullin alueella Tukholmassa. Mahtavat urut ovat kirkkoa nuoremmat, mutta niilläkin on ikää lähes 50 vuotta, ja kyseessä on herkkä musiikki-instrumentti.
– Jos lämpötila vaihtelee paljon tai ilmankosteus on suuri, menevät urut nopeasti epävireeseen. Urut eivät ylipäänsä voi hyvin sellaisessa ilmastossa, sanoo Högalidin kirkon vahtimestari ja kiinteistövastaava Per Alm.

Valvonta on helpompaa

On tärkeää, että urut toimivat, koska kirkkomusiikilla on suuri rooli monissa tapahtumissa. Urkujen poistamista käytöstä korjauksen vuoksi halutaan välttää mahdollisimman pitkälle.
Per Alm kertoo, että aiemmin on kirkon eri osissa käytetty lämpö- ja ilmankosteusmittareita, jotta sisäilmastoa on voitu valvoa manuaalisesti, mutta nyt M2M on tarjonnut yksinkertaisen ratkaisun ongelmaan.
– Yksi ratkaisun tarjoamista hyödyistä on se, että meidän ei tarvitse jatkuvasti kulkea lukemassa mittareita eri paikoissa, ja lisäksi vaihtelujen seuraaminen on helpompaa, hän kertoo.

Muutoksista tulee ilmoitus

Per Alm on asentanut kirkkoon antureita, jotka automaattisesti valvovat lämpötilaa ja ilmankosteutta ja raportoivat mittausarvot verkkoportaaliin. Järjestelmä tarjoaa myös mahdollisuuden saada tekstiviesti-ilmoituksia, jos mittausarvot muuttuvat liikaa.
Per Alm on jopa testannut mittalaitteiden asentamista kirkon alla olevaan tilaan, pappilan ja seurakuntatalon välissä kulkevaan tunneliin ja kahteen muuhun tilaan.
– Kiinnostavinta on kuitenkin se, että vältymme tekemästä säännöllisiä tarkistuskäyntejä urkujen luokse, koska urut ovat kaikkein herkin osa kirkkoa.

Manuaalisilta työvaiheilta säästytään

TeliaSoneran M2M-yksikön markkinointi- ja kumppanivastaava Johan Öberg kertoo, että M2M-tekniikkaa voidaan käyttää monissa eri yhteyksissä.
– Yksi meitä lähellä oleva käyttöalue on palvelintilojen ilmaston valvonta. Högalidin kirkon urut eivät ehkä ole ensimmäinen käyttökohde, joka tulisi mieleen. Olen varma, että laitteiden väliselle viestinnälle löydetään nykyisten lisäksi monia uusia käyttökohteita, joita emme osaa vielä edes kuvitella. Tekniikka yksinkertaistaa asioita, jotka muuten vaatisivat manuaalista työtä, ja tämä on hyvin arvokasta monille yrityksille ja organisaatioille, hän sanoo.

Ratkaisuna helppokäyttöinen M2M in a Box

TeliaSoneran M2M in a Box -palvelu kehitettiin, jotta yritykset ja organisaatiot saisivat helpommin ja sujuvammin hyödynnettyä IoT:n mahdollisuuksia ilman suuria ja kalliita IT-projekteja.
Ratkaisu on helppo ottaa käyttöön. Asiakkaalle toimitetaan valmis paketti, jossa on lämpötilasta, ilmankosteudesta, liikkeistä ja sijainnista tietoja kerääviä antureita. Kerättäviä tietoja voi seurata lähes reaaliajassa verkkoportaalin kautta. Lisäksi ratkaisuun kuuluu tekstiviesti- ja sähköpostipohjainen ilmoitusjärjestelmä, joka lähettää viestin, jos mitatuissa arvoissa on tapahtunut muutoksia.

M2M in a Box -ratkaisua voi käyttää monilla eri aloilla ja alueilla:

  • Kunnat voivat esimerkiksi asentaa antureita aurauskalustoon varmistaakseen, että tiet aurataan, kuten pitää.
  • Ruokakaupat voivat käyttää palvelua kylmäaltaiden lämpötilan ja ilmankosteuden mittaamiseen.
  • Rakennusliikkeet voivat asentaa sensoreita rakennustyömailla käytettäviin koneisiin ja saada ilmoituksia, jos niitäsiirretään tietyn alueen ulkopuolelle.

Kiinnostuitko?

Lue lisää palvelusta ja ota yhteyttä!

Artikkelin aihealueet

IoT