Toimiston, työpisteiden ja neukkarien sensorointi on nyt kuuminta hottia. Olosuhteita mittaamalla voi vaikuttaa siihen, onko työympäristö miellyttävä. ”Mittaamme jatkuvasti Helsingin Teollisuuskadun konttorimme huoneilman lämpötilaa, kosteutta- ja hiilidioksiditasoa.”, kertoo Telian tuotekehityspäällikkö Arttu Aho.
Korkea hiilidioksiditaso on suoraan verrannollinen työtehoon. Kukapa ei olisi joskus nuukahtanut neukkarissa pitkän palaverin aikana?
”Tiedämme aina, onko ilmastoinnin taso riittävä ja pitäisikö sitä säätää. Tai onko liian kuuma tai kylmä.”
Eikä siinä vielä kaikki. Telia on laittanut IoT-sensoreita myös työpisteisiin ja neuvotteluhuoneisiin.
”Saamme näin mielenkiintoista dataa myös siitä, kuinka paljon eri kerrosten tiloja käytetään. Työntekijät näkevät nopeasti ja helposti, missä päin rakennusta on tilaa ja voivat mennä nopeasti vapaalle työpisteelle. Käyttöastetta voi seurata reaaliajassa”, sanoo Aho.
Liiketunnistin paljastaa käytön
Telian työpisteissä ja neukkareissa käytetään saippuarasian kokoista infrapunasensoreita. Ne asennetaan työpisteen pöydän alle kaksipuolisella teipillä. Yksi sensori toimii AA-kokoisilla paristoilla jopa viisi vuotta putkeen.
Liikkeen tunnistava sensori havaitsee, onko paikalla ihminen tekemässä töitä vai ei. Järjestelmän käyttöliittymästä näkee helposti yhdellä silmäyksellä, kuinka monta työpistettä on vapaana. Punainen väri tarkoitta, että työpiste on käytössä ja vihreä merkitsee vapaana olevaa työpistettä.
Hiilidioksidi, kosteus ja hajut haltuun
Toimiston ilmanlaadun mittaaminen on tärkeää, sillä liian korkeat orgaanisten hajujen (VOC, Volatile Organic Compounds) ja hiilidioksidin pitoisuudet voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja. VOC-pitoisuuksissa näkyvät esimerkiksi kokolattiamatoista haihtuvat liimat, muoveista erittyvät yhdisteet ja hajusteet. Korkeat VOC-pitoisuudet voivat tuoda hajuhaittoja ja olla haitallisia. Hiilidioksidin tavoin tietyissä pitoisuuksissa ne voivat aiheuttaa väsymysoireita.
Ilmanlaatua mittaava sensori on ulkoisesti saman näköinen ja kokoinen, kuin Presence-sensori, mutta toimii verkkovirralla. Siinä on USB C -mallinen liitäntä. Ilmanlaatua mittavat sensorit kiinnitetään ihmisen pään korkeudelle kaksipuolisella teipillä tai ruuveilla.
Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi IoT-asiantuntijalle >
Ihmisten liikkumisesta kertova data ohjaa tilan suunnittelua ja liiketoimintaa
IoT-sensorit mittaavat työntekijöiden liikkumista työpaikan sisällä ja auttavat optimoimaan ympäristöä miellyttävämmäksi ja terveellisemmäksi. Vaan entä kun haluat päästä käsiksi tietoon, mistä asiakkaat saapuvat ja missä he käyvät? Väkijoukkojen analyysi antaa lisää tietoa ihmisten liikkuvuudesta. Tiedon avulla kasvatat asiakasymmärrystä, kehität liiketoimintaa ja esimerkiksi kohdennat markkinointia paremmin. Rajalla-kauppakeskus on hyödyntänyt väkijoukkojen analytiikkaa ymmärtääkseen, mistä Ruotsin ja Suomen rajalla sijaitsevan myymälän asiakkaat saapuvat – käy tutustumassa asiakastarinaan!