Kaikki artikkelit yrityksille

Entä jos asioisit lääkärissä kuin verkkopankissa?

Sonera on nyt Telia.

Terveydenhuolto on ison murroksen kynnyksellä. Tulevaisuudessa tutun lääkärin apua voi saada vaikka mökkilaiturille.

Kun selkään iskee vihlaiseva kipu, et kohta enää tartu puhelimeen ja varaa aikaa lääkärin vastaanotolle. Sen sijaan avaat digilaitteen ja kirjaudut palveluun aivan kuten verkkopankkiin nykyisin.

Digipalvelussa ilmoitat selkäkivusta. Sen jälkeen eteesi avautuu testi, jossa klikkailet vastauksen muutamaan kysymykseen. Testin perusteella terveyspalvelu antaa hoito-ohjeita. Se voi ohjata keskustelemaan jatkotoimenpiteistä chat-ikkunaan, tai lähettää suoraan lääkärin pakeille. Lääkäriä voi tavata myös etänä videoyhteyden välityksellä. Ja lääkärin virkaa saattaa hoitaa tekoäly, kuten IBM Watson.

Muutokset, jotka ovat tuttuja esimerkiksi pankkiasioinnissa ja matkailualalla, ovat tapahtumassa nyt terveydenhuollossa. Digitaalinen asiakaspalvelu on muuttamassa terveydenhuollon täysin. Ei enää turhaa jonottamista tai pitkiä lääkärireissuja. Ylipäätään vähemmän turhaa säätöä. Samalla säästyy kansalaisten verorahoja, koska myös palveluiden tuottaminen tehostuu.

”Pankkialalla sama muutos nähtiin 90-luvulla, samoin telealalla. Nyt Sote-uudistus vie terveysalan samankaltaiseen uudistukseen”, sanoo Henri Harmia Soneran julkishallinnon liiketoiminnasta.

Vuosikymmenen kestävässä Sote-uudistuksessa muokataan Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut uuteen uskoon. Harmian mukaan yksi Sote-uudistuksen kivijaloista on panostaminen digitaaliseen palveluun ja asiointiin.

Tekoäly auttaa diagnooseissa

Kuten muissakin kokonaisia toimialoja vavisuttaneissa mullistuksissa, myös terveysalalla muutos tarkoittaa, että osa työpakoista voi hävitä. Harmia muistuttaa, että samaan aikaan kuitenkin syntyy täysin uudenlaisia työtehtäviä.

”Vaikkapa Watsonin apuhoitaja voisi olla aika jännittävä duuni”, Harmia sanoo.

IBM:n Watson on maailman tunnetuin tekoäly. Se on onnistunut päihittämään ihmisen monissa kimuranteissa tehtävissä. Terveydenhuollossa Watsonia on testattu syöpädiagnooseilla. Tuhannessa syöpätapauksessa Watson tarjosi 990 tapaukseen samaa hoitoa kuin mitä lääkärit olivat määränneet. Sen lisäksi Watson onnistui löytämään 30 prosenttiin syöpädiagnooseista sellaisia hoitomahdollisuuksia, joita lääkärit eivät olleet huomanneet.

Digitaalisessa asiakaspalvelussa saattaa jo muutamien vuosien päästä päivystää tekoäly, joka on lukenut läpi kaikki sadat tuhannet uusimmat tieteelliset julkaisut. Tekoälyn rinnalle tarvitaan tietysti edelleen lääkäreitä ja hoitajia.

Hyötyjä myös syrjäseuduille

Moni on varmasti huolestunut siitä, että hävittääkö Sote-uudistus palveluita pieniltä paikkakunnilta. Onhan digipalveluiden tulo sulkenut postikonttoreita, huoltoasemia ja pankkien toimipisteitä. Asiakkaiden kannalta palvelut ovat kuitenkin usein parantuneet. Harva olisi valmis palaamaan aikaan ennen verkkopankkeja.

”Poliitikkojen mukaan tärkein tavoite Sote-uudistuksessa on varmistaa kansalaisten yhdenvertaisuus palveluiden edessä. Digitaalisuus tuo suhteellisesti eniten hyötyä niille, jotka asuvat kaikkein vaikeimmin saavutettavilla syrjäseuduilla”, Harmia sanoo.

Ja samat edut näkyvät myös kaupungeissa. Miksi ensin pitäisi matkustaa ruuhkaisiin terveyskeskuksiin läpi kaupungin ja sen jälkeen vielä istua jonottamassa vastaanotolle? Tarvittava apu voisi olla mahdollista saada sijainnista riippumatta digipalvelusta, joka ohjaa vasta tarvittaessa lääkärin perinteiselle vastaanotolle.

Apua paikasta riippumatta

Vastaanotolle pääseminen ei ole aina helppoa. Pienissä kunnissa on vaikeuksia löytää lääkäreitä. Joskus lääkäri saattaa päivystää vuoropäivinä eri kunnissa. Videoyhteydellä lääkäriin voisi saada yhteyden ilman matkustamista. Siten tuttu lääkäri voisi olla käytettävissä jopa lomamatkalla tai toiselta puolelta Suomea, esimerkiksi mökkilaiturilta.

Harmia visioi, että rokotteita liikkuvasti antavan Punkkibussin kaltaiset ratkaisut saattavat olla arkipäivää pienkunnissa. Terveyskeskus voisi liikkua pyörillä pienkunnasta toiseen. Ajan vastaanotolle voisi varata etukäteen verkosta.

”Sote-uudistuksen ajatuksena on uusia koko terveydenhuolto toimimaan asiakkaiden ehdoilla. Tämän vuoksi digitaalinen asiointi on ensimmäisiä asioita, jotka Sote-uudistuksessa pitäisi laittaa kuntoon”, Harmia sanoo.