Ei pelkkiä kissavideoita – 5G:n kapasiteetti ja nopeus mahdollistavat uudenlaiset palvelut
5G-verkon kaupallinen versio avattiin vuonna 2019. Mitä sitten tapahtui? Kumppaneiden tarpeet ja dataan perustuvat uudet innovaatiot ovat olleet avainasemassa viidennen sukupolven verkon kehittämisessä.
Miksi 3,5 gigahertsistä pitäisi olla innoissaan?
”Viestintäviraston huutokaupassa voittamamme 3,5 gigahertsin taajuus oli ensimmäinen konkreettinen askel kohti 5G-visioiden toteutumista”, Telian 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen selittää.
Varsinaista lanseerausta edeltäviä 5G-kokeiluja tehtiin useita. ”Testasimme 5G-verkkoa esimerkiksi Oulussa, jossa Storan Enson paperitehtaan huoltohenkilöstö käytti video- ja AR-sovelluksia apuna työssään. Uudet ratkaisut ovat vähentäneet turhaa työtä ja parantaneet työturvallisuutta”, Koistinen avaa.
Nokian tutkimusjohtaja Lauri Oksasen mukaan Telian voittama taajuus on optimaalinen 5G-verkon kannalta. Hän kertoo, että vaikka maailmalla etsitään 5G-verkolle käyttökohteita jatkuvasti, taajuuksia sen toteuttamiseksi on huutokaupattu Suomen lisäksi harvassa maassa. ”Suomi on alusta asti ollut 5G-kehityksen terävimmässä kärjessä”, hän tiivistää.
Koistinen tähdentää, että ennennäkemättömien mahdollisuuksien lisäksi 5G-lisenssi tuo operaattorille myös vastuuta: ”Ei ole kyse pelkästä tietoliikennetekniikasta, vaan rakennamme asiakasyhteistyössä paljon laajempia kokonaisuuksia 5G:n ympärille. Tämä velvoittaa vastuulliseen toimintaan ja viranomaisyhteistyöhön.”
Vallankumouksen kynnyksellä
”5G-verkko ei ole paranneltu versio 4G:stä. Se on uudenlainen teknologia, joka mahdollistaa langattoman tietoliikenteen aivan uudenlaisilla alueilla”, Koistinen selostaa. Hän selventää superverkon ominaisuuksia: ”5G:ssä on uutta sen kyky tuoda laskentakapasiteetti konesaleista verkkoon, lähemmäksi käyttökohdetta. Verkko ja laskentakapasiteetti muodostavat entistä yhtenäisemmän alustan digitalisaation seuraaville vaiheille.”
Oksanen kertoo esimerkkitapauksen 5G:n kaltaisen verkon testaamisesta Hampurin satamassa: ”Verkon kapasiteetti on niin suuri, että siihen voidaan yhdistää kymmeniä tuhansia mittalaitteita. Viiveettömyys puolestaan mahdollistaa valo-ohjauksen hoitamisen verkon yli. Satamaan saadaan siis mullistavia toiminnallisuuksia, joita ei olisi voitu tuottaa aikaisemmalla tietoliikennetekniikalla.”
Koistinen korostaa 5G-verkon monipuolisuutta: ”5G-infrastruktuuri voidaan viipaloida siten, että useampi verkkopalvelu voi käyttää sitä yhtä aikaa, vaikka niiden tarpeet olisivat erilaiset. Eri käyttötarkoituksiin soveltuvat verkon viipaleet voidaan toimittaa virtuaalisesti hyvinkin nopeasti.”
Oksanen komppaa: ”5G:n kapasiteetti käsitellä dataa on huomattavasti suurempi kuin aiemmissa verkkotekniikoissa, ja se soveltuu eri käyttökohteisiin kissavideoiden viiveettömästä toistosta hälytysajoneuvojen automaattiohjaukseen.” Hänen mukaansa ei ole alaa, johon 5G ei vaikuttaisi: ”5G-verkon vauhdittama neljäs teollinen vallankumous koskettaa kaikkea teollista toimintaa.”
Käytännön sovelluksia moottoritiellä ja musiikkisalissa
Yksi puhutuimmista 5G-käyttökohteista on itseohjautuvat autot. ”Pitkällä aikavälillä 5G:n viiveettömyys tulee oleelliseksi autonomiselle liikenteelle”, Oksanen toteaa, ”sen ansiosta autot voivat tulevaisuudessa ajaa paljon nykyistä lähempänä toisiaan, mikä säästää polttoainetta. Myös turvallisuus paranee, kun katveesta tai mutkan takaa voidaan välittää tietoa autoon.”
Koistinen täydentää: ”Etäohjattavat kulkuneuvot yleistyvät melko nopeasti, ja ohjauksen on tietenkin tapahduttava viiveettä. 5G:n avulla voidaan myös kerätä dataa autoista ja käyttää sitä esimerkiksi ongelmatilanteista tiedottamiseen, reittioptimointiin ja tiestön kunnon kartoittamiseen. Tätä testasimme syksyllä 2018 Espoon Karaportissa, jossa Sensible 4 -yhtiön itsestään ajavasta autosta lähetettiin dataa valvomoon jatkojalostettavaksi.” Sittemmin Sensiblen autonomiset ajoneuvot ovat jatkaneet kulkuaan Helsingin kaduilla.
(Artikkeli jatkuu videon alla.)
Muita 5G:n yhteydessä usein mainittuja sovelluksia ovat virtuaalitodellisuus ja etäläsnäolo. ”Testeissä on seurattu esimerkiksi orkesteria, jonka jäsenistä osa osallistuu harjoitukseen virtuaalisesti”, kertoo Koistinen. Oksanen lisää, että 5G:n viiveettömyys lisää verkon kapasiteettia, jolloin virtuaalitodellisuutta voidaan lähettää entistä useammalle henkilölle samanaikaisesti.
Datasta uutta liiketoimintaa kumppanuuksien kautta
”Tulevaisuuden talous perustuu datalle. Tärkeimmäksi osaamiseksi muodostuu taito innovoida, mihin kaikkeen dataa voidaan käyttää, ja kumppanuuksista tulee entistä tärkeämpiä”, Koistinen ennustaa. Oksanen on samoilla linjoilla: ”Yritysten on löydettävä uusia tapoja toimia yhdessä ja selvittää, miten dataa välitetään toimijoiden kesken. Tämä synnyttää uusia arvoketjuja.”
Koistinen korostaa, että 5G-verkkoa rakennetaan nimenomaan kumppanien ehdoilla: ”Verkon rakennus aloitettiin teollisuudesta eli sieltä, missä sille oli ensin eniten käyttöä. Nyt etsimme uusia käyttötarkoituksia jatkuvasti.”
Artikkeli pohjautuu 5G on täällä -webinaariin – katso tallenne.
Onko yrityksesi valmis teknologian vallankumoukseen? Tutustu ohjelmistorobotiikan trendeihin
Monilla toimialoilla on käynnistynyt automatisaation aalto. Rutiinitehtävät ulkoistetaan ohjelmistorobotiikalle, ja sen käyttökohteet kasvavatkin alati. Tutustu vuoden 2020 suurimpiin RPA-trendeihin Telian asiantuntijoiden esitteleminä!