5G-verkko mahdollistaa tieteiselokuvista tutun maailman: lääkäri voi leikata potilaan etänä tai virtuaalilaseilla voi kokea New Yorkin koto-Suomesta
Sonera on nyt Telia.
Täysin uutta bisnestä ja mullistuneita toimintatapoja – 5G-verkkotekniikka lupaa paljon muutakin kuin vain nopeutusta tiedonsiirtoon.
Tiedosto liikkuu paikasta toiseen jopa yli kymmenen kertaa nopeammin kuin aikaisemmin. Myös viive eli latenssi tiedoston siirrossa lyhenee dramaattisesti. 5G-verkkotekniikka lupaa huimia muutoksia tiedonsiirtoon, mutta lukuja kiinnostavampaa on, mihin kaikkeen uuden sukupolven verkot vaikuttavat.
”Monet ajattelevat, että mihin moista nopeutta ja latenssia tarvitaan. Käytännössä se kuitenkin tarkoittaa, että todellisuuden ja virtuaalimaailman välinen raja alkaa hämärtyä. Kirurgi voi esimerkiksi suorittaa leikkauksen etänä toiselta paikkakunnalta”, kertoo Sonera 5G-asiantuntija Timo Hietalahti.
Virtuaalitodellisuuslasit päässä voi tulevaisuudessa kokea vaikkapa New Yorkin lähes sellaisena kuin se on – koto-Suomesta. Urheilukilpailuja voi katsoa superterävinä suorina 3D-lähetyksinä. Terveydenhuolto myös muuttuu tautien hoidosta niiden ennaltaehkäisyyn. Tulevaisuudessa edistykselliset verkot ja anturitekniikka auttavat ennakoimaan esimerkiksi sydäninfarkteja.
”5G mahdollistaa myös turvallisuudentunteen lisääntymisen. Sairauskohtauksia voidaan ennakoida tarkkailemalla kehontoimintoja lukuisilla antureilla”, Hietalahti sanoo. Hän kuitenkin samalla huomauttaa, että kehon seuraaminen ja datan lähettäminen analysoitavaksi vaatii aina valvottavan hyväksynnän.
3 syytä, miksi yritysten kannattaa kiinnostua
5G-yhteydet luovat uusia mahdollisuuksia lukuisille toimialoille. Hietalahti luettelee kolme näkökulmaa, joiden perusteella yritysten kannattaa kiinnostua 5G:n mahdollisuuksista.
Ensimmäisenä hän mainitsee sellaisen liiketoiminnan, joka hyötyy huippunopeista verkoista. Tämä tarkoittaa toimialoja, joilla on tarve siirtää suuria määriä tietoa nopeasti. Entistä nopeammasta verkosta voivat hyötyä esimerkiksi virtuaalitodellisuuksiin tai 360-videoihin keskittyneet yritykset.
Toiseksi esimerkiksi Hietalahti nostaa yhtiöt, jotka hyödyntävät asioiden internetiä eli IOT:tä tai laitteiden välistä kommunikaatiota. Tulevaisuudessa antureita voi olla melkein missä tahansa ja tämä luo myös mahdollisuuksia täysin uudelle liiketoiminnalle.
”Yritys saattaa omistaa jopa satojatuhansia, ellei miljoonia antureita. Liiketoiminnan ideana voi olla tuottaa analyysejä sensoridatasta ja myydä sitä eteenpäin”, Hietalahti maalailee.
Sensoridataa hyödyntää jo nyt suomalainen Enevo, joka valmistaa jäteastioihin kytkettäviä kaikuluotaimia. Älykäs jäteastia osaa ilmoittaa, kun se vaatii tyhjentämistä. Näin jäteautoille voidaan laskea kustannustehokkain reitti.
Kolmanneksi 5G:stä hyötyväksi liiketoiminnaksi Hietalahti nostaa verkon lyhyttä latenssia tarvitsevat yritykset. Tällaisia voivat olla kriittiset machine-to-machine-sovellukset, kuten itseohjautuvat autot. Älyliikenteessä tiedon on liikuttava äärimmäisen nopeasti. Hietalahden mukaan myös monissa teollisuusprosesseissa lyhyestä latenssiajasta on hyötyä.
Mitä 5G muuttaa?
5G-tekniikka tuo mukanaan muutamia pieneltä kuulostavia teknisiä muutoksia. Nämä pienet tekniset parannukset mahdollistavat suuria mullistuksia eri aloilla.
5G-verkon tiedonsiirtokapasiteetti on valtavasti suurempi kuin aiempien verkkotekniikoiden. Siinä missä nykyisin käytössä olevassa 4G-verkossa päästään parhaimmissa olosuhteissa 0,45 gigabitin sekuntivauhtiin, 5G:ssä data siirtyy jopa 10 gigabitin sekuntivauhdilla. Esimerkiksi 360-videon lähettäminen suorana vaatii verkolta yli 2 gigabitin sekuntivauhtia.
Monien uusien keksintöjen, kuten älyliikenteen toiminnan kannalta kriittinen pullonkaula on verkon latenssi eli viive tiedonsiirrossa. Jos kuskittomat autot ajavat jonossa ja ensimmäinen jarruttaa, on tiedon siirryttävä mahdollisimman nopeasti jonon muihin autoihin. Millisekuntikin voi olla pitkä aika.
5G-verkon tavoitteena on päästä 1 millisekunnin viiveeseen. Parhaissa mahdollisissa olosuhteissa 4G-verkko voi päästä lähelle 10 millisekunnin viivettä, mutta yleensä se on Hietalahden mukaan 13-20 millisekunnin tietämillä.
"Yli millisekunnin viive radioyhteydellä voi olla liikaa jollekin tulevaisuuden palvelulle, kun koko verkon tiedonsiirtoketjun viiveet summataan," Hietalahti toteaa.
Milloin 5G on käytössä?
Ensimmäisiä 5G-kokeiluja on jo tehty – esimerkiksi Flow Festivaaleilla Sonera kokeili 5G:n kaltaisia tukiasemaratkaisuja. Käytännössä 5G-verkko rakentuu nykyisen 4G-verkon rinnalle.
”Osa 5G-kykyisen verkon liikenteestä välittyy vielä pitkään 4G-verkossa, jota siis tarvitaan tueksi", Hietalahti sanoo.
5G:n tukiasemat käyttävät korkeita taajuusalueita, minkä vuoksi niiden kantama on heikko. Sen vuoksi tukiasemia voi tulevaisuudessa olla tiheästi liikennevaloissa tai jopa melkein jokaisessa valopylväässä.
5G-standardi-määrittelyt alkavat valmistua ensi vuonna. Monella laitevalmistajalla on ollut tavoitteena, että 5G:n todellinen näytön paikka on vuoden 2018 Korean olympialaiset. Hietalahti kuitenkin arvioi, että täysin 5G-standardin mukaisia verkkolaitteita ei silti vielä nähdä Korean olympialaisissa. Kauppoihin 5G:tä tukevia puhelimia ja muita laitteita alkanee ilmestyä todennäköisesti vuonna 2020.