Uusimmat blogit

Vanha puhelimesi on kirjaimellisesti kullan arvoinen — lähetä se tuottoisalle kiertueelle

3 min
Vanhoja puhelimia kierrätettävänä Kuusakoskella. Vanhoja puhelimia kierrätettävänä Kuusakoskella.

Vanha puhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi voi osallistua hyvän tekemiseen, kun tuot sen Telialle kierrätettäväksi. Mikä onkaan vanhojen laitteiden viimeinen pysäkki?

Vanhan puhelimen kiertomatkalla on neljä pysäkkiä – ja niillä kaikilla on palkintoja:

1. Kierrättämällä saat hyvän diilin, yrityksille laitteet palveluna

Kuluttaja-asiakkaiden Kierrätysetu-palvelu mahdollistaa sen, että voit tuo vanhat puhelimesi, tablettisi ja älykellosi Telia Kauppaan ja tienata niistä rahaa. Huolehdimme vanhat laitteesi tietoturvalliseen kierrätykseen. Voit tarkistaa laitteesi kierrätysarvon etukäteen laskurillamme.

Yritysten kannattaa tehdä kanssamme palvelulaitesopimus, jolloin huolehdimme laitteiden tietoturvallisesta tyhjentämisestä ja takaamme niille joko uuden elinkaaren tai materiaalien tietoturvallisen kierrätyksen.

2. Suurin osa laitteista saa uuden kodin

Kun tuot vanhan laitteesi Telia Kauppaan, huolehdimme laitteesi tietoturvallisen kierrätyksen. Jokainen puhelin ja laite on tarkassa seurannassa koko prosessin ajan. Ensiksi laitteiden tiedot tyhjennetään ja niiden muisti puhdistetaan ISO 9001- ja ISO 14001-laatuprosessien mukaisesti.

Sen jälkeen laitteiden kunto tutkitaan tarkastuksessa, joka sisältää yli 40 kohtaa. Toimivat ja tarvittaessa korjatut laitteet myydään esimerkiksi Telia Recycled -puhelimina uusille käyttäjille.

Käytetyn älypuhelimen hankkiminen esimerkiksi yrityskäyttöön on ekologinen valinta. Kunnostettu Telia Recycled -älypuhelin sisältää samat edut kuin uutena ostettu laite. Tilatessasi kierrätyspuhelimen yrityksellesi palvelulaitteena saat laitteelle huoltopalvelun lainalaitteella, vakuutuksen ja yhden vuoden takuun.

3. Viimeisellä matkalla kaivetaan kultaa

Kannattaa tuoda kierrätykseen myös kaapin pohjalta tai yrityksesi varastosta löytyvät vanhat laitteet, vaikka ne eivät enää toimisi. Kun elektroniikkalaite tulee matkansa päähän eli sitä ei voida enää korjata, se on silti arvokasta raaka-ainetta uusiin laitteisiin.

Elektroniikkajätteestä saa jalometalleja paljon helpommin ja vastuullisemmin kuin kaivoksesta. Esimerkiksi kultaa saa tuhannesta kilosta elektroniikkajätettä jopa 100 kertaa enemmän kuin tuhannesta kilosta kaivoksen maaperää. Tässä loppukierrossa meillä on apuna suomalainen Kuusakoski Oy – kierrätyksen kansainvälinen superosaaja.

Kuusakoski käsittelee ja murskaa romuelektroniikan Suomessa. Murskeesta erotellaan eri materiaalit teollisesti. Jalometallipitoinen murske lähetetään kuparisulattamoon kullan ja muiden metallien jalostamiseksi. Myös harvinaisten maametallien talteenottoa kehitetään jatkuvasti.

Tuhannesta kännykästä saadaan noin:

  • 1,7 kg kuparia (Cu)

  • 170 g hopeaa (Ag)

  • 29 g kultaa (Au)

4. Jalometallit hyödynnetään uusissa tuotteissa

Jalometalleja saadaan elektroniikasta irti niin paljon, että esimerkiksi yksi kultasormus syntyisi noin 80 kännykästä. Yleensä kierrätetyt jalometallit myydään kuitenkin elektroniikkateollisuudelle uusien tuotteiden valmistukseen.

Suomessa myydään yli kaksi miljoonaa puhelinta vuosittain, mutta vain 20 prosenttia niistä saadaan loppukierrätykseen. Muutetaan yhdessä tämä luku paremmaksi!

 

Käytettyjen puhelimien buumi saavuttaa seuraavaksi yritykset.

Yrityksille kierrätyspuhelimet ovat kätevä tapa pienentää sekä kustannuksia että hiilijalanjälkeä.

Lue artikkeli
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Palvelulaite Ympäristö Ympäristövastuu Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Telia jälleen mukana eniten päästöjä vähentäneiden yritysten listalla
Seuraava artikkeli
Kierrätyspuhelin ei ole enää nolo – seuraavaksi käytettyjen puhelimien buumi saavuttaa yritykset