Takaisin

Future Leaders 2021 – kun opinmatka tulee risteyskohtaan

4 min
Future Leaders - Rita Korjonen Future Leaders - Rita Korjonen
Huhtikuussa käynnistynyt Telian henkilöstölle suunnattu Future Leaders -mentorointiohjelma lähestyy loppuaan. Noin puolen vuoden mittainen matka on sisältänyt kahdenkeskisiä tapaamisia sekä koko ohjelman yhteisiä virtuaalitilaisuuksia. Mukana on ollut kolmisenkymmentä mentorointiparia ympäri Teliaa. Yksi mentoroitavista, rovaniemeläinen Rita Korjonen summaa kokemuksiaan.

Nyt kun mentorointiohjelma on minun osaltani tiensä päässä, päällimmäinen tunne on kiitollisuus. Puolen vuoden aikana käsitykseni johtamisesta ja siinä tarvittavista taidoista on muuttunut ja huomaan, että ennen tätä matkaa mielikuvani johtamisesta oli osittain vanhentunut.

Ohjelman tärkein anti on ollut kuitenkin se, että olen oppinut itsestäni todella, todella paljon. Olen tullut tietoisemmaksi omista vahvuuksistani ja ymmärtänyt, että minussa on paljon sellaisia ominaisuuksia ja taitoja, joita johtajalta odotetaan. Kiitos tästä kuuluu mentorilleni Vesa Aittomäelle, joka on jakanut näkemyksiään sekä haastanut ja kannustanut minua.

Käsitys johtamisesta uusiksi – mitä se oikeastaan on?

Johtamisesta voi helposti ajatella, että siinä on kyse pelkästä linjajohtamisesta, kuten tiimin tai yksikön vetämisestä. Telialla johtajuus pitää sisällään paljon muutakin; esimerkiksi projektin, verkoston tai virtuaalitiimin vetäminen on johtamista.

Vesan kanssa käytyjen keskusteluiden myötä minulle on valjennut, että tällainen ei-linjajohtaminen on usein paljon haastavampaa. Kun mietitään esimerkiksi verkoston johtamista, yleensä mukana on joukko asiantuntijoita ympäri organisaatiota. Verkosto ei ole heille päätyö, vaan arjessa on kasa muita asioita, jotka vaativat aikaa ja huomiota. Tällaisessa tilanteessa johtajan on panostettava erityisen paljon siihen, että henkilöt ovat sitoutuneita, he tietävät mitä hommalla tavoitellaan ja miten sinne päästään. Nämä ovat toki tärkeitä asioita perinteisessä linjajohtamisessakin, mutta tärkeys korostuu, kun kyse on niin sanotusti ’sivusta johtamisesta’. 

Mentorointimatkamme alussa ajattelin, että tällaisenaan minusta ei voisi tulla esihenkilöä. Että ensin minun pitäisi hankkia kokemusta, tehtävään soveltuva koulutus ja olla muutenkin ’enemmän johtajatyyppiä’. Tämä onkin yksi tärkeimmistä asioista, joissa Vesa haastoi minua ja kannusti ajattelemaan toisin. Millaisia taitoja johtajalta todella vaaditaan? Mikä tekee hyvästä johtajasta hyvän johtajan? Mitkä ovat minun omia vahvuuksiani ja miten voisin hyödyntää niitä esihenkilön työssä? Näiden kysymysten äärellä vietimme paljon aikaa kahdenkeskisissä tapaamisissamme.

Hyvin nopeasti huomasin, että olin tietyllä tavalla mystifioinut koko johtajuutta ja esihenkilötehtäviä, enkä siksi uskonut, että minusta olisi sellaiseen. Loppujen lopuksi johtajan työssä tärkeimpiä taitoja ovat vuorovaikutus, viestintä, määrätietoisuus sekä taito olla avoin ja oma itsensä. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, muut tärkeät asiat tulevat siinä samalla.

Risteyskohdassa

Mentorointiohjelman myötä kiinnostukseni esihenkilötehtäviä kohtaan kasvoi. Myös luottamus omiin vahvuuksiini ja mahdollisuudet niiden hyödyntämiseen ovat vakaammalla maaperällä. Näen varsin mahdollisena skenaariona sen, että hakeutuisin (ja tulisin jopa valituksi) esihenkilön tehtävään lähivuosien aikana. 

Ihan heti tätä ei kuitenkaan tule tapahtumaan, sillä odotan esikoistani ja alkava äitiysloma on jo aivan nurkan takana. On siis aika ottaa pieni tauko työelämästä ja keskittyä uuteen tulokkaaseen. Ja jos olen oikein ymmärtänyt, pääsen hyödyntämään johtamistaitoja myös uudessa elämänvaiheessa. Fiilikset ovat hieman samansuuntaiset kuin puoli vuotta sitten – uutta ainakin on luvassa, se on ihan varmaa.

Ritan vinkit mentoroitavalle – näin saat parhaiten ilon irti
  • Ole alusta asti avoin, rehellinen ja ennen kaikkea oma itsesi. Odota samaa myös mentoriltasi. Luottamus on mentoroinnin onnistumisen edellytys, siispä nyt on mahdollisimman huono hetki piiloutua työ-minän tai tittelin taakse.
  • Mieti tavoitteitasi, toiveitasi ja odotuksiasi ja kerro niistä myös mentorillesi. Näin teillä on yhteinen ymmärrys siitä, mihin tapaamisissa tulee keskittyä. Itse ajattelen, että tavoitetta ei tarvitse määritellä pilkun tarkasti etukäteen, vaan se voi tarkentua tai muuttua matkan varrella.
  • Pidä päiväkirjaa ja kirjoita ajatuksiasi talteen aina tapaamisten jälkeen. Tee päiväkirjamerkintöjä myös silloin, kun arjen tiimellyksessä oivallat jotain uutta. Älä ota kirjoittamisesta liikaa paineita, sillä päiväkirja on ennen kaikkea sinua itseäsi varten. Itse pidin päiväkirjaa alussa turhana ja liian vaivalloisena, mutta jälkikäteen olen itselleni kiitollinen siitä, että kirjoitin ajatuksiani tunnollisesti ylös.

Lue myös Ritan aiemmista ajatuksista, kun mentorointiohjelma alkoi keväällä 2021

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Tuore selvitys: Lasten verkkoarjessa väärä tieto on arkipäivää
Ilmastonmuutos aiheuttaa pian maailmanlaajuisen tuhotulvan, ja koulukaveri näki murhatun ruumiin ...
Seuraava artikkeli
Telia Finlandin sertifioinnit laajenevat uusiin toimintoihin – ”Nyt koko Telia ONE -perheemme on sertifioitu yhteisesti”
Kiwa Inspecta teki toukokuun lopulla Telia Finlandin sertifioitujen johtamisjärjestelmien ...