Takaisin

Katsaus lyhyen aikavälin ympäristötavoitteisiin Äiti Maan päivänä

2 min
Telian lyhyen aikavälin ympäristötavoitteet Telian lyhyen aikavälin ympäristötavoitteet

Tänään 22.4. on YK:n yleiskokouksen julistama kansainvälinen Earth Day eli Äiti Maan päivä, jota juhlitaan 50:ttä kertaa. Jokaisen yksilön ja yrityksen pitää pyrkiä harmoniaan luonnon kanssa, jotta mahdollistamme myös tulevien sukupolvien tasapainoisen elämän maapallollamme.

Telia Company kantaa kortensa kekoon Daring Goals -ympäristötavoitteilla, joiden myötä olemme sitoutuneet olemaan jätteetön ja päästötön läpi arvoketjumme vuoteen 2030 mennessä. Matkaa on vielä lähes vuosikymmen taivallettavana ja siksi polulle on tärkeää sijoittaa myös lyhyen aikavälin tavoitteita.

Hiilineutraaliksi omissa toiminnoissa

Telia Finlandin hiilijalanjälki tänä vuonna on noin 250 000 tn CO2e. Se on likimain yhtä paljon kuin yhden sellutehtaan tai esimerkiksi 24 000 suomalaisen keskimäärinen hiilijalanjälki vuoden ajalta. Näistä päästöistä suurin osa, eli lähes 80 % muodostuu ostetuista tuotteista ja palveluista sekä myymiemme tuotteiden ja palveluiden aiheuttamista päästöistä.

"Haluamme saada kaikki alihankkijat mukaan haasteeseen, sillä emme voi saavuttaa asettamiamme Daring Goals- tavoitteita, ellemme ota myös alihankkijoitamme mukaan. Etsimme yhdessä ratkaisuja ja toimenpiteitä nollapäästötavoitteen eteen", Telia Finlandin vastuullisuusasiantuntija Ira Vainio kertoo.

Loput, eli noin 20 prosenttia päästöistä muodostuu omissa toiminnoissamme. Lyhyen aikavälin tavoitteena on olla hiilineutraali omissa toiminnoissamme, eli käyttämämme energian ja liikematkustuksen osalta, jo vuoteen 2022 mennessä.

"Ensinnäkin meidän on varmistettava, että käytämme kaikissa toiminnoissamme 100 % uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua, päästötöntä sähköä. Mikäli päästöttömiä vaihtoehtoja ei ole saatavilla, kuten liikematkustuksen ja varavoimakoneiden polttoaineiden osalta, kompensoimme päästöt. Käännämme kuitenkin ensiksi kaikki mahdolliset kivet, sillä kompensointi on vasta viimeinen vaihtoehtomme", Ira painottaa.

Päästöttömän sähkönhankinnan lisäksi toteutamme erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä läpi organisaation. 

Jätteet nollaan

Toiminnastamme syntyi vuonna 2019 noin 8500 tonnia jätettä, joista n. 90 % on verkon rakentamisesta syntyvää rakennusjätettä. Jätteettömyyteen pyrimme ensisijaisesti kiertotalouden avulla, johon nojaavat myös vuoden 2022 tavoitteet. Jätteiden määrä vaihtelee vuosittain verkon rakentamisen määrästä riippuen.

"Haluamme tuoda kiertotalousajattelun osaksi prosessejamme ja kannustammekin aina ensimmäisenä pohtimaan, onko tarve hankkia uusi tuote tai palvelu todellinen. Haluamme tehostaa asiakas- ja verkkolaitteiden uudelleenkäyttöä sekä pidennämme niiden käyttöikää. Yhdyskunta- ja rakennusjätteiden osalta maksimoimme materiaalien uudelleenkäytön ja kierrätyksen, ja vasta sitten hyödyntämisen energiaksi. Tarjoamme asiakkaillemme myös tuotteita, esimerkiksi kierrätettyjä puhelimia Recycled-konseptillamme", Ira kertoo.

Onnistumme tavoitteessamme vain vahvalla yhteistyöllä. Siksi jokainen työntekijämme suorittaa pakollisen ympäristökurssin. Näin varmistamme, että kaikilla telialaisilla on perustietämys ympäristöasioita ja omista vaikutusmahdollisuuksistaan niin työntekijänä kuin arkipäivän toiminnoissa. 

Lue lisää vuoden 2019 luvuista (PDF)  
 
Teksti: Jenni-Mari Karén

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Kiertotalous on ympäristöteko, joka vaatii ajattelutavan muutoksen
Seuraava artikkeli
Mediataitoviikko alkaa - Lapsen oikeudet digimaailmassa keskiössä
Telia osallistuu tänä vuonna 10.-16.2. vietettävään Mediataitoviikkoon laajemmin kuin koskaan.