Telia tuo yhdessä Nokian kanssa virtuaalisen privaattiverkon yritysasiakkaille 4G/5G-verkon viipaloinnin ja reunalaskennan avulla

Telia on ottanut ensimmäisenä operaattorina maailmassa 4G- ja 5G-verkon viipalointiin ja reunalaskentaan perustuvan virtuaalisen yksityisverkon asiakaskäyttöön Sandvikin testikaivoksessa Tampereella.

Tämän mobiiliverkon edistyksellisen viipalointiominaisuuden ansiosta Telia voi tarjota virtuaalisen yksityisverkon julkisissa 4G- ja 5G-verkoissa turvallisesti, luotettavasti ja suorituskykyisesti tuhansille yrityksille, joille oma privaattiverkko ei ole realistinen vaihtoehto. Asiakkaille voidaan tarjota uusia palveluita myös yhdessä pilvisovellusten ja infrastruktuuripalveluiden tarjoajien kanssa.

Telia ja Nokia ovat ottaneet tekniikan käyttöön ensimmäisenä maailmassa yhdessä  korkean teknologian teollisuuskonserni Sandvikin kanssa Tampereella. Sandvik käyttää tuotantoverkkoon virtuaalisesti toteutetun 5G-privaattiverkon reunalaskentaominaisuutta digitaalisen kaivostoiminnan kehittämiseen.

“Panostamme jatkuvasti teknologiakehitykseen. Testikaivosympäristössämme suunnittelusta toteutukseen viety edistyksellinen 5G-viipalointiratkaisu tukee todella hyvin digitaalisia kaivosratkaisujamme. On hienoa olla teknologian pioneeri ja päästä ensimmäisenä hyödyntämään 5G-viipalointiratkaisua. Tiiviis yhteistyö kumppaneidemme kanssa  mahdollistaa parhaiden tuottavuutta ja tehokkuutta lisäävien ratkaisujen toimittamisen asiakkaidemme digitaalisen transformaation tueksi. Haluamme laittaa teknologiat töihin parhaalla mahdollisella tavalla. Se vaatii rohkeita tavoitteita ja tiukkoja resurssi- ja portfoliopäätöksiä, jotta voimme kiihdyttää innovaatioita tehokkaasti. Hyvät kumppanit, kuten Nokia ja Telia, auttavat meitä saavuttamaan tavoitteemme. Odotan mielenkiinnolla jatkoa tälle yhteistyöllee”, sanoo teknologiajohtaja Jani Vilenius, Sandvik.

Virtuaalinen 5G-privaattiverkko tarkoittaa sitä, että julkisesta 5G-verkosta varmistetaan viipale asiakkaan kriittisen tietoliikenteen käyttöön. Hajautetussa ja viipaloidussa 5G-arkkitehtuurissa erilaiset pilvipalvelut voidaan tuoda verkon reunalle lähelle yritysasiakasta, mikä parantaa verkon tehokkuutta ja laskee entisestään 5G-verkon alhaista viivettä.

“Olemme iloisia päästessämme ensimmäisenä ottamaan käyttöön tämän teknologian yhdessä Nokian ja tärkeän asiakkaamme Sandvikin kanssa. Edistyksellinen 5G-verkkomme tukee asiakkaittemme liiketoimintaa mahdollistamalla uudenlaisia palveluita ja tehostamalla verkon käyttöä. Jatkamme innovaatioiden ja uusimpien sovellusten kehittämistä, sillä missiomme on 5G:n mahdollisuuksien tuominen asiakkaillemme”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

Ratkaisu on skaalattavissa, ja samaa virtuaalista verkkoinfrastruktuuria voidaan tarjota useammalle asiakkaalle samalla alueella, esimerkiksi teollisuuspuistossa tai yrityskampuksella. Virtuaalinen 5G-privaattiverkko voidaan toteuttaa joustavasti alueelle, jossa on 4G/5G-tukiasema. 

Kuva: Sandvikin testikaivos Tampereella on maailman ensimmäinen kaivos, jossa hyödynnetään 5G-teknologiaa ja uutta viipalointiratkaisua. AutoMine-konseptilaite käyttää tekoälyä ja uuden sukupolven sensoriteknologiaa. Konseptilaite suunnittelee oman reittinsä, havaitsee esteet ja käyttää 3D-kartoitusominaisuuksia verkossa.

Lisätietoja:
Viestintä, Telia
Puh. 02040 54000
Sähköposti communications-fi@telia.fi

 

Sandvik Group lyhyesti

Sandvik Group on kansainvälinen korkean teknologian teollisuuskonserni, jonka pitkälle kehitetyt tuotteet parantavat asiakkaiden tuottavuutta, turvallisuutta ja kannattavuutta. Sandvik on markkinajohtaja valikoiduilla erikoisaloilla. Näitä ovat metallintyöstössä käytettävät työkalut, kaivos- ja urakointiteollisuuden laitteet ja työkalut, ruostumattomat materiaalit, erikoismetalliseokset, metalliset ja keraamiset kestomateriaalit sekä prosessijärjestelmät. Vuonna 2021 konserni työllisti 44 000 henkilöä, ja sillä oli työntekijöitä ja toimintaa yli 150 maassa. Liikevaihto oli noin 99 miljardia Ruotsin kruunua.

Sandvikilla on Suomessa toimintaa Tampereella, Turussa ja Lahdessa. Sandvik työllistää Suomessa noin 2500 henkilöä. Tampereella työskentelee noin 1500, Turussa noin 700, Lahdessa 170 henkilöä ja 130 henkilöä Suomen myyntialueella. Tuotannosta yli 95 prosenttia menee vientiin. Tampereella valmistetaan maanalaisia ja –päällisiä porauslaitteita, lisäksi siellä sijaitsee teknologian osaamiskeskus, koekaivos ja automaatiotoiminnot. Turussa valmistetaan maanalaisia lastaus- ja kuljetuslaitteita, ja siellä sijaitsee myös laitteiden ja teknologian osaamiskeskus. Lahdessa toimii hydraulisia iskuvasaroita ja leikkurimurskaimia valmistava tehdas sekä osaamiskeskus myös seuloille ja syöttimille. 

Kuvat