Takaisin

Viisi turvallisuusvinkkiä ukkosmyrskyjen varalle - "Sähkölaitteiden sammuttaminen ei riitä"

3 min

Kesä on Suomessa parhaimmillaan, mutta ennusteiden mukaan myös ukonilmat tekevät tuloaan. Omien sähkölaitteiden suojaaminen kotona tai mökillä on erittäin tärkeää ja säästää monelta harmilta.

Perinteisesti ukkonen ja salamointi aiheuttavat laiterikkoja kodin herkimpiin sähkölaitteisiin, kuten reitittimiin tai televisioihin.
 
"Ukkosen rikkoma reititin on kesäisin varsin yleinen syy jos asiakkaan netti lakkaa toimimasta yllättäen. Hyvä huomioida, että laitteet voivat rikkoutua ukkosen aiheuttamista virtapiikeistä, vaikka pahin myrsky ei olisi juuri oman talon kohdalla", kertoo Telian tekninen asiantuntija Joni Välikangas.
 
Omien sähkölaitteiden suojaaminen kotona tai mökillä vaatii vain huolellisuutta. Laitteita on turha jättää kytketyksi sähköverkkoon jos poistuu pidemmäksi aikaa kotoa.
 
"Laitteiden tai jatkojohtojen sammuttaminen ei itsessään riitä, vaan johdot pitää ottaa irti seinästä. Mökille en jättäisi koskaan sähkölaitteiden johtoja seinään ja kotonakin ne on syytä irrottaa jos poistuu pidemmäksi aikaa", sanoo Välikangas.
 
Moni ei tule ajatelleeksi, että ukkosmyrsky voi aiheuttaa paljon ylimääräisiä kustannuksia. Joni Välikangas haluaa alleviivata oman huolellisuuden merkitystä. "Huolellisuudella välttyy monelta harmilta ja turhilta kuluilta, sillä takuu ei kata ukkosen aiheuttamia laiterikkoja."

Viisi turvallisuusvinkkiä kesän ukkosiin

1. Sähköjohdot irti pistorasioista

Irrota reitittimen, television, tietokoneen, pelikonsolin ja muiden herkkien sähkölaitteiden virtajohdot pistorasioista ukkosen alkaessa. Jos et ole kotona ennakoidun ukkosmyrskyn aikaan, niin irrota sähköjohdot ennen lähtöäsi. Laitteiden sammuttaminen ei riitä suojautumiseen.

Kotona virtajohdot on helppo irrottaa, kun ukkonen lähestyy. Paikat, joissa laitteet ovat pidemmän aikaa ilman käyttöä ja valvontaa, ovat haasteellisimpia. Jos mahdollista, pidä johdot kytkettyinä irti mökillä aina, kun et itse ole paikalla. ADSL- ja VDSL- reitittimien osalta muista irrottaa myös johto puhelinpistokkeesta.

2. Ylijännitesuoja turvaa pieniltä virtapiikeiltä

Kodinkoneliikkeet myyvät ylijännitesuojia, jotka suojaavat siihen kytkettyjä sähkölaitteita virtapiikeiltä. Tällainen laite on hyödyllinen jos ukkosmyrsky on kaukana, mutta sen aiheuttama virtapiikki iskee johtoja pitkin alueellesi. Ukkosen aiheuttamat virtapiikit voivat aiheuttaa vaurioita jopa useiden kilometrien päähän.

Jos salama iskee voimakkaasti ja riittävän lähellä, ylijännitesuojakaan ei välttämättä turvaa laitteitasi. Varmin keino on irrottaa sähkölaitteet, reitittimet ja muut laitteet pistorasioista ukkosen ajaksi.

3. Laitteet lataukseen ennen ukkosta

Jos omalla asuinalueellasi on tiedossa ukkosta, niin kannattaa ladata älypuhelin ja muut tarvittavat laitteet ennakkoon. Ukkonen voi pahimmillaan aiheuttaa pidemmänkin sähkökatkon, jolloin laitteiden lataaminen ei onnistu myrskyn laannuttua. Älä lataa mitään laitetta verkkovirralla ukkosen aikana, sillä ukkonen voi rikkoa laturin lisäksi myös itse laitteen.

4. Lisää virtaa varavirtalähteestä

Pidä ladattu varavirtalähde (ns. powerbank) tai useampi kaapissa ukkosten varalta. Pitkän ukkosmyrskyn tai sähkökatkon aikana älypuhelimesi akku on mahdollista ladata varavirtalähteen avulla.

5. Puhelinta voi käyttää ukkosella

Voit käyttää älypuhelinta huoletta myös ukkosen tai sähkökatkojen aikana, kun se ei ole kytkettynä laturiin ja verkkovirtaan. Älä kuitenkaan käytä puhelinta sateen aikana ulkona, sillä kosteus voi vaurioittaa laitetta.

Ukkonen tai lyhyet sähkökatkot eivät vaikuta viestintäpalveluihin. Telialla on varsin hyvä akku- ja varavoimavarmistus matkapuhelinverkon peruspeitolle. Verkon varmistukset perustuvat Viestintäviraston määräykseen. Peruspeiton tukiasemille vaaditaan 2-4 tunnin akusto.

 

Teksti: Niko Norisalo

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle Teknologia ja arki
Edellinen artikkeli
Suomalaiset huolissaan lasten nettiturvallisuudesta - "teknologia on tuonut valtavasti hyvää, mutta vanhempien pitää olla valppaana"
Toimiva digiarki edellyttää yhdessä sovittuja pelisääntöjä.
Seuraava artikkeli
Telian datakeskus lämmittää tuhansia helsinkiläiskoteja – ”10 miljoonaa suihkukäyntiä vuodessa”
Telian datakeskuksessa syntyvä hukkalämpö alkoi toukokuussa lämmittää noin 7000 helsinkiläiskotia, ...