Takaisin

Esineiden internet kasvuun, 5G:stä tehot irti – Nokian uusi teknologia viipaloi mobiiliverkkoa joustaviksi siivuiksi

2 min

Nokia on kehittänyt yhdessä Telian kanssa uutta viipalointiratkaisua, joka mahdollistaa mobiiliverkon aiempaa tehokkaamman ja joustavamman käytön. Yhdistettynä 5G-yhteyksiin uusi teknologia tuo esineiden internetin erityisesti yritysten ulottuville.

 ”Nimenomaan tätä ratkaisua lukuisat yritykset ovat odottaneet, sillä sen avulla ne saavat ensimmäistä kertaa käyttöönsä uuden teknologian lupaukset ja hyödyt. Nyt esineiden internet alkaa todenteolla muuttua todeksi esimerkiksi isoilla tehdasalueilla”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin iloitsee.

5G-teknologia ja uusi viipaloinniksi kutsuttu ratkaisu esimerkiksi mahdollistavat jopa miljoonien esineiden kytkemisen toisiinsa pienellä alueella, kun yritys pystyy ottamaan käyttöönsä oman viipaleen uusista 5G-verkoista.

”Olemme jo nyt Suomen johtava IoT-palveluiden tuottaja yrityksille, ja tämä kehitysaskel vahvistaa merkittävästi asemaamme uuden sukupolven viestintäratkaisun toimittajana”, Collin myhäilee.

Collinin mukaan Telian asiakkaat hyötyvät viipaloinnista monin tavoin. Viipaloinnilla yhteyksien kapasiteettia voidaan jakaa joustavasti erilaisten käyttäjien tarpeisiin. 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet – kasvava kapasiteetti, alhainen viive ja esineiden internetin kasvun vauhdittaminen – saadaan viipaloinnin ansiosta tehokkaasti ja turvallisesti käyttöön.

"Ratkaisu voidaan ottaa käyttöön myös 4G-verkoissa, mutta täydet tehot siitä saadaan irti uusissa 5G-verkoissa”, Collin kertoo.

Uusia ratkaisuja terveydenhuoltoon ja liikenteeseen

Viipaloinnilla mobiiliverkosta voidaan jatkossa varata tietty siivu johonkin erityiskäyttöön. Ratkaisu palvelee yritysten lisäksi erityisesti viranomaisten tarpeita ja erityispalveluita, joissa mobiiliyhteyden luotettavuus on kriittinen tekijä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi terveydenhuollon tai liikenteen palvelut ja vaikkapa laitteiden ja koneiden täsmällinen etäohjaus.

Nokia arvioi omassa tiedotteessaan, että uusi teknologia antaa operaattoreille mahdollisuuksia uudenlaisten palveluiden ja liiketoiminnan kehittämiseen myös automaation ja toiminnan ohjauksen alueella.

Kehitystyöhön osallistui  Nokian ja Telian lisäksi Itävallan johtava teleoperaattori A1.

Janne Kaijärvi / Timo Saxen

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Liigan katsojaluvut kasvoivat voimakkaasti – Liigavahti-sovelluksessa yli kuusi miljoonaa videokäynnistystä
Sunnuntaina päättyvän jääkiekon SM-liigan runkosarjan tv-katsojamäärät kasvoivat yli 20 prosenttia ...
Seuraava artikkeli
Telian asiakaspalvelujohtaja Riikka Vänskä: Viisi taitoa, joita ilman et pärjää tulevaisuuden työelämässä
Työelämään astuvilla nuorilla tulee olemaan keskimäärin 15 työpaikkaa, ja perinteiset työn rajat ...