Flubot-haittaohjelman leviäminen alkoi Suomessa kesäkuussa ja jatkuu edelleen aggressiivisesti. Tällä hetkellä huijausviesti on naamioitu näyttämään vastaajan viestiltä, jossa kerrotaan "Sinulle on 1 uusi vastaajaviesti". Huijaus on hämmentänyt myös Telian asiakkaita.
Tekstiviestihuijaukset pyrkivät yleensä houkuttelemaan puhelimen käyttäjän avaamaan viestissä olevan linkin. Avautuvalta sivustolta tarjotaan asennettavaa sovellusta, joka kalastelee puhelimesta tietoja. Tällä hetkellä levitettävä Flubot-haittaohjelma asentuu vain laitteille, joissa on Android-käyttöjärjestelmä.
Huijausviesti tulee yleensä tavallisesta suomalaisesta puhelinnumerosta ja viestissä lukee "Sinulle on 1 uusi vastaajaviesti. Siirry osoitteeseen *linkki haittaohjelman lataussivustolle*". Joillekin tällaisia viestejä on tullut jopa useita päivittäin. Telian vastaajan ääniviestejä et voi kuunnella nettilinkin kautta, vaan soittamalla vastaajapalvelun numeroon. Tarkempia tietoja löydät osoitteesta https://telia.fi/vastaaja
Puhelimeen asentunut Flubot-haittaohjelma voi ladata sisältöä puhelimeen, huijata syöttämään pankkitunnuksia tai -tietoja ja lisäksi lähettää eteenpäin suuria määriä vastaavan sisältöisiä tekstiviestejä.
Tällä hetkellä pinnalla on vastaajahuijaus, mutta hujaukset elävät ajassa ja seuraava huijausviestikampanja ratsastaa ehkä jo seuraavalla ajankohtaisella ilmiöllä . Täydellistä tapaa huijausviestien estämiseen ei toistaiseksi operaattorilla ole, mutta ratkaisuja tehokkaampaan torjuntaan kehitetään koko ajan.
Jos klikkasit linkkiä, suosittelemme toimimaan näin:
- Palauta puhelin tehdasasetuksille. Haitallisen sovelluksen poistaminen ei riitä.
- Ohjeita puhelimen nollaamiseen löydät netistä. Voit kysyä neuvoa myös Telia Kaupasta tai Telia Yhteisöstä https://yhteiso.telia.fi/.
- Jos et ole varma latasitko sovelluksen, kirjaudu Minun Teliaan ja tarkista liittymäsi tekstiviestien kulutus. Jos tekstiviestien määrä on epätavallisen korkea, voi puhelimessasi olla haittaohjelma.
- Jos käytit jotain sovelluksia haittaohjelman asentamisen jälkeen, kannattaa näiden palveluiden salasanat muuttaa.
- Lataa Android-puhelimen sovellukset vain virallisesta Google Play-sovelluskaupasta.
Miten suojaat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi?
Käyttäjätunnukset ja salasanat ovat tyypillisesti suosittuja kalastelun kohteita. Suurin riski aiheutuu jos käytät samaa salasanaa kaikissa sovelluksissa ja nettipalveluissa, jolloin vuotanut salasana antaa pääsyn kaikkiin käyttämiisi palveluihin.
Tärkeimmät vinkit:
- Aseta kaikkiin käyttämiisi nettipalveluihin omat erilliset salasanat, jotka ovat vähintään 15 merkkiä pitkiä ja sisältävät myös erikoismerkkejä.
- Paras keino salasanojen säilyttämiseen on tarkoitukseen suunniteltu luotettava salasanojen hallintasovellus.
- Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikissa nettipalveluissa, missä se on mahdollista.
- Vältä julkisia suojaamattomia WLAN-verkkoja.