Asiakkaat haluavat kierrättää vanhat puhelimet myymälöissä – Telia Kaupat vastaanottavat Swappielle myytyjä laitteita
Yhä useampi kuluttaja toimittaa puhelimensa fyysiseen myymälään postittamisen sijaan. Telia Kaupat vastaanottavat vanhoja puhelimia ja huolehtii niiden turvallisesta kierrättämisestä. Myös Swappielle myydyt älypuhelimet voi jättää jatkossa Telia Kauppoihin kuudella paikkakunnalla.
Telia Kaupat alkavat vastaanottaa Swappielle myytyjä käytettyjä puhelimia kuudessa kauppakeskuksessa eri puolilla Suomea. Kauppojen sijainnit ovat Laune Lahdessa, Hansakortteli Turussa, Aapeli Kuopiossa, Revontuli Rovaniemellä, Sokkari Jyväskylässä ja Valkea Oulussa. Telialle myydyt tai kierrätykseen toimitettavat puhelimet voi toimittaa kaikkiin Telian myymälöihin.
“Tällä hetkellä vain viidennes käytetyistä puhelimista kierrätetään tai myydään eteenpäin Suomessa. Keräyspisteiden avulla puhelimien kiertoon laittaminen on yhä helpompaa. Laitteiden elinkaaren pidentäminen, ja sille toisen elinkaaren mahdollistaminen on tärkeä osa meidän ilmasto- ja kierotaloustyötämme”, Telian kiertotalousasiantuntija Juha-Matti Kykkänen sanoo.
Vaikka kuluttajat ovat siirtyneet verkko-ostajiksi, vaikuttaa siltä, että jälleenmyyjille myydyt puhelimet viedään mieluiten fyysiseen liikkeeseen. Swappien asiakasdatan mukaan liikkeeseen toimittamisen suosio kasvaa suhteessa postittamiseen.
Kaikista yhtiölle myydyistä puhelimista tuodaan fyysiseen keräyspisteeseen 45 prosenttia ja postitetaan perille 55 prosenttia. Vuosi sitten toukokuussa 2022 vastaavat luvut olivat 29 prosenttia ja 71 prosenttia. Syyt muutoksen takana lienee yhdistelmä uusien keräyspisteiden tavoittavuutta sekä kuluttajien kaipaamaa henkilökohtaista palvelua.
Käytännössä pisteet toimivat niin, että asiakas myy puhelimensa Swappielle verkkokaupassa tuttuun tapaan, ja valitsee listalta toimitussijainniksi haluamansa myymälän. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia puhelimen pakkaamisesta, postituslapun tulostamisesta ja postiin viemisestä vaan ainoastaan puhelimen jättämisestä valitsemaansa keräyspisteeseen, jossa henkilökunta huolehtii puhelimen turvallisesta toimittamisesta perille.
“83 prosenttia älypuhelimien päästöistä syntyy tuotannon, kuljetuksen ja ensimmäisen vuoden käytön aikana. Kun käyttökelpoiset älypuhelimet saadaan kiertoon, tarve uusien laitteiden tuotannolle pienenee, mikä säästää arvokkaita luonnonvaroja ”, Swappien VP Supply and Business Acceleration Pekka Vanne sanoo.
Niko Norisalo