Takaisin

Tarkista reissaajan vinkit turvalliselle älypuhelimen käytölle

4 min

Älypuhelimen palvelut ovat korvaamattomia matkakumppaneita. Näillä vinkeillä huolehdit digiturvallisuudesta matkoilla.

Telian laitevalikoiman parissa työskentelevä Patrik Westerberg on nähnyt älypuhelimien huiman kehityksen läheltä. Asiakkaille on tärkeää, että puhelimesta löytyy hyvä kamera, mutta erityisesti turvallisuuden merkitys on kasvanut.

”Älypuhelimessa on itse kunkin arki ja elämä, kun pankkiasiat, matkaliput, nettishoppailut ja muut asioinnit hoidetaan sillä. Uusissa laitteissa on monipuoliset turvallisuusominaisuudet ja kaikki laitevalmistajan ajankohtaiset päivitykset. Ulkomailla reissatessa kiinnittäisin erityistä huomiota älypuhelimen turvalliseen käyttöön.” 

Viisi älypuhelimen turvallisuusvinkkiä reissaajalle

1. Huolehdi päivitysten lataamisesta puhelimellesi

Laitevalmistajat tarjoavat jatkuvasti uusia turvallisuuspäivityksiä älypuhelimille, jotka on syytä asentaa nopeasti. Varmista ennen reissuun lähtemistä, että käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset on asennettu.

2. Käytä biometristä tunnistautumista tai vahvaa salasanaa

Biometrinen tunnistautuminen tarkoittaa sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella kirjautumista laitteelle. Se on kaikkein turvallisin tapa suojata oman laitteen ja sovellusten tietoja ulkopuolisilta. Lisäksi kannattaa asettaa laitteelle vahva salasana, jota ulkopuolisen on vaikea arvata. 

3. Varmista SIM-kortin PIN-koodi

Varmista ennen reissuun lähtemistä, että käytössäsi olevan SIM-kortin PIN-koodi on vaihdettu. Telian SIM-korteissa on oletuksena PIN-koodi 0000, joka on puhelinvarkauden yhteydessä helppo arvata. Valitse PIN-koodiksi jokin hankalasti arvattava numerokoodi, jolloin vältyt varkaustapauksissa ylimääräisiltä puhelinlaskuilta. Ulkomaanmatkalle kannattaa ottaa Telian asiakaspalvelun numero mukaan, jolloin voit tarvittaessa sulkea liittymäsi väliaikaisesti 020 690 400 (+358 20 690 400). Liittymän väliaikainen sulkeminen onnistuu myös Minun Telian kautta verkkosivuilla tai sovelluksella. 

4. Varmuuskopioi puhelimen tiedot

Älypuhelimella kannattaa hyödyntää automaattista varmuuskopiointia, jolloin laitteen tiedot ja kuvat ovat aina varmuudella tallessa. Omien tallennettujen tietojen ja kuvien merkityksen ymmärtää vasta, kun oma puhelin on kadonnut tai hajonnut reissussa. Jos et käytä automaattista varmuuskopiointia, kannattaa tiedot varmuuskopioida ennen matkalle lähtemistä. EU/ETA-maiden ulkopuolella reissun aikana tehty varmuuskopiointi voi kuluttaa perussurffausta enemmän liittymän maksullista nettipakettia.

Varmuuskopiot Android -laitteella:

  • Avaa laitteen Asetukset-valikko.
  • Valitse Google Ja sitten Varmuuskopiointi.

Varmuuskopiot iOS -laitteella:

  • Avaa Asetukset > [nimesi] > iCloud > iCloud-varmuuskopio.
  • Laita päälle iCloud-varmuuskopiointi.

5. Käytä tietoturvaa ja VPN-yhteyttä julkisissa wifi-verkoissa

Älypuhelin kannattaa suojata tietoturvaohjelmistolla, kun laitteella käytetään verkkopankkia tai tehdään nettiostoksia maksukorteilla. Tietoturva suojaa laitteen viruksilta ja haittaohjelmilta. Turvallisinta on hyödyntää ulkomailla mobiilidatalla toimivaa nettiyhteyttä. Jos haluat käyttää tarjolla olevia wifi-verkkoja, suosittelemme käyttämään VPN-sovellusta. VPN tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa, joka mahdollistaa turvallisen nettiyhteyden muodostamisen salattuna ja yksityisesti. Näin kukaan ei voi vakoilla tietoja, joita lähetät ja vastaanotat verkossa.

Suojaamattomat julkiset wifi-verkot voivat tarjota verkkorikollisille mahdollisuuden kalastella tietoja käyttäjien laitteilta, jos VPN-sovellusta ei ole käytössä. Kytke puhelimesta myös automaattinen wi-fi-verkkoon yhdistäminen pois päältä. Näin voit itse valita aina turvallisimman vaihtoehdon. Kannattaa kytkeytyä luotettavien toimijoiden mieluiten salasanalla suojattuihin wi-fi-verkkoihin.

Telia tarjoaa asiakkailleen Turvapakettia ja Freedome VPN -palvelua surffailun turvaksi.

Varmista roaming-asetukset ennen reissua

Roaming eli verkkovierailu tarkoittaa puhelimen käyttöä ulkomaan verkoissa.

”Roamingin ansiosta älypuhelimella voi suunnistaa kartalla, etsiä ravintoloita tai nähtävyyksiä ja jakaa lomakuvia someen tai tutuille. EU- ja ETA-maissa useimpiin liittymiimme sisältyy puheluita, viestejä ja reippaasti netin käyttöä ilman lisämaksua”, kertoo Patrik Westerberg.

Muissa maissa roaming-hinnat ovat maakohtaisia. Suosituimmissa matkakohteissa käytössä on automaattisesti edullinen ja turvallinen päivähinnoittelu, ja netin käyttöä varten voi tilata kiinteähintaisen reissupaketin. Ennen reissua on hyvä tarkistaa liittymän nettipaketin koko ulkomailla ja varmistaa, että puhelimen roaming-asetus on päällä. Myös liittymän mahdollinen ulkomaankäytön esto on poistettava.

Lisätietoa roamingista: https://www.telia.fi/roaming. Voit tarkistaa liittymäsi tiedot Minun Telia -sivuilta tai -sovelluksesta.

Vanha puhelin ei ehkä toimikaan matkakohteessa

Reissuun kannattaa lähteä 4G- tai 5G-puhelimen ja päivitetyn liittymän kanssa. Telian 5G-liittymät toimivat jo käytännössä kaikissa Euroopan maissa, ja uusien, nopeampien yhteyksien rinnalla vanhoja mobiiliverkkoja suljetaan kiihtyvällä vauhdilla.

”Operaattorit ovat sulkeneet tai ilmoittaneet 2G- tai 3G-verkon sulkemisesta jo yli 15 maassa pelkästään Euroopassa. Tästä syystä vanha puhelin tai 3G-liittymä ei välttämättä enää toimikaan matkakohteessa”, taustoittaa Westerberg.

Lue lisää Telian 3G-verkon sulkemisesta Suomessa

 

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Harri Holma on kehittänyt Nokian mobiiliverkkoja jo 30 vuotta ja juossut 120 maratonia – ”On etuoikeus olla mukana tekemässä parempaa maailmaa”
Mobiiliverkon kotimaisuudella on väliä.
Seuraava artikkeli
Suomalaiset huolissaan lasten nettiturvallisuudesta - "teknologia on tuonut valtavasti hyvää, mutta vanhempien pitää olla valppaana"
Toimiva digiarki edellyttää yhdessä sovittuja pelisääntöjä.