Kevät on hyvää aikaa myös kännykän siivoukseen. Kevätsiivous on helppo tehdä itse. Telia kokosi kuusi vinkkiä, joilla puhelimen toiminta paranee.
1. Poista kaikki tarpeeton
Puhelimessa tulisi olla vähintään 1 GB vapaata muistitilaa. Poista sovellukset, joita et ole käyttänyt kuin kerran tai kaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi turhat pelit tai sovellukset, joita olet ajatellut kokeilla, mutta innostus lopahtanut. Voit poistaa myös puhelimeen esiasennettuja sovelluksia. Älä kuitenkaan poista järjestelmäsovelluksia.
2. Siisti ja puhdista välimuisti
Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten varaaman välimuistin saa tyhjennettyä Android-puhelimissa kohdasta Asetukset > Laitteen ylläpito > Tallennustila. iPhonessa puolestaan voi aloittaa menemällä kohtaan Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data.
Sovellusten viemän tilan näet kohdasta Asetukset > Yleiset > Tallennustila (iPhone). Pahimmat tilasyöpöt on viisainta poistaa ja asentaa uudelleen. Tämä saattaa vapauttaa paljonkin tilaa puhelimesta.
3. Tallenna kuvat ja videot pilvipalveluun
Tarvitsetko kymmeniä kuvia sunnuntaisesta auringonlaskusta vai voisitko säästää vain sen yhden huippuotoksen. Tyypillisesti tärkeimmät muistot ovat vain puhelimen muistissa ja niiden katoamisen riski on suuri. Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen.
Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta.
Ulkoinen tallennustila on edullinen tapa säilyttää isoa määrää muistoja, mutta sinun on itse huolehdittava niiden turvallisesta säilyttämisestä toisin kuin pilvipalveluissa.
4. Päivitä järjestelmät ja sovellukset
Vanhentuneet sovellukset saattavat käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi sammua kesken käytön. Oman puhelimen viimeisimmät päivitykset näkee Android-puhelimessa kohdasta Asetukset > Ohjelmistopäivitys > Lataa ja asenna. iPhonesta ne löytyvät kohdasta Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.
5. Palauta tehdasasetukset
Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit aina palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie kuitenkin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida. Mikäli olet epävarma, voit pyytää apua palveluntarjoajilta. Esimerkiksi Telia Helpin asiantuntijoita löytyy monista Telia Kaupoista.
Ammattilaiset tekevät mielellään vuosihuollon sekä matkapuhelimille että tableteille ja tietokoneille. Telia Helpin asiantuntijat opastavat myös kädestä pitäen, miten suoriudut jatkossa itsekin toimenpiteistä helposti.
6. Säästä ympäristöä: putsaa laitteesi tai hanki kierrätetty puhelin
Laitteesi kevätsiivous pidentää sen käyttöikää ja säästää ympäristöä. Jos olet hankkimassa uutta puhelinta, voit tuoda vanhan puhelimesi Telia Kauppaan. Fyysisesti rikkinäisistä puhelimista saa vaihdossa pienen korvauksen. Myös uuden laitteen oston voit tehdä ympäristöystävällisellä tavalla eli hankkia tilalle hyväkuntoisen käytetyn laitteen, joita Teliakin tarjoaa asiakkailleen.
Tarkistetuissa, kunnostetuissa ja kahden vuoden takuulla varustetuissa Telia Recycled -kierrätyspuhelimissa on ammattilaisten toimesta testattu akun kunto ja toiminnot. Ennen puhelimen pakettiin päätymistä se on myös huollettu ja putsattu perusteellisesti. Puhelin on melkein kuin uusi.