Suojelupoliisi ohjeistaa suomalaisia päivittämään vanhojen reitittimien ohjelmistot ja huolehtimaan hallintapaneelien salauksesta. Telian laiteliiketoiminnan johtaja Markku Saranpää kertoo, mitä jokaisen netinkäyttäjän kannattaa nyt tehdä – ja mitä Telia itse tekee digiturvallisuuden eteen päivittäin.
Suojelupoliisi julkaisi kansallisen turvallisuuskatsauksensa 12.10.2023, ja nosti siinä esiin myös kotien verkkoyhteydet ja internetiin kytketyt laitteet. Supon mukaan kybervakoilussa hyödynnetään suojaamattomia verkkoon kiinteästi kytkettyjä kuluttajalaitteita. Turvallisuuskatsauksessa nostettiin esiin erityisesti suojaamattomien ja päivittämättömien kotireitittimien muodostama riski kansalliselle turvallisuudelle.
Mitä supon varoitus käytännössä tarkoittaa, Telian Markku Saranpää?
Jos kotona on verkkoyhteyteen kiinnitetty suojaamaton laite, voi ulkopuolinen taho päästä sen kautta tunkeutumaan Suomen tietojärjestelmiin. Eli kuka tahansa verkkoon kiinteästi kytketyn suojaamattoman laitteen, kuten kotireitittimen, haltija voi olla sen vakoilun mahdollistaja.
Kuinka vakavasta uhkasta on kyse tavallisen netinkäyttäjän kannalta?
Kuten supokin sanoo, tavallinen suomalainen tuskin on Kiinan tai Venäjän kybervakoilun kohteena. Suojaamattomat tai huonosti suojatut laitteet voivat kuitenkin mahdollistaa vakoilun, joten omien laitteidensa suojaamisesta ja tietoturvasta huolehtimisella on myös kansallista merkitystä.
Toinen riski on, että ulkopuolinen taho kaappaa IP-yhteyden haltuunsa ja voi sitä kautta esiintyä yhteyden omistajana.
Uhka ei siis ole välitön, mutta mitä nopeammin suojaa reitittimet ja varmistaa muidenkin käyttämiensä laitteiden tietoturvan, sitä paremmalla tolalla on niin oma henkilökohtainen kuin kansallinen tietoturvamme.
Mitä netinkäyttäjän tulisi nyt heti tehdä?
Jos sinulla on kotonasi nettiyhteys, silloin sieltä löytyy myös reititin tai useampia. Reitittimen turvallisuuteen vaikuttavat hallintapaneelin salasana, langattoman verkon suojaus, ohjelmistopäivitykset ja laitteen ikä.
Ensiksi kannattaa kirjautua laitteen hallintapaneeliin laitteen ohjeiden mukaisesti – hallintapaneelin osoite voi löytyä esimerkiksi laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Kaikkien Telian myymien reitittimien ohjeet löytyvät puolestaan asiakastukisivustoltamme. Hallintapaneelissa voi asettaa sekä itse reitittimelle että langattomalle verkolle vahvan salasanan.
Jos kyseessä on uudehko laite, ohjelmistopäivitykset asentuvat siihen automaattisesti. Vanhempien laitteiden osalta kannattaa tutustua käyttöohjeeseen ohjelmiston päivittämiseksi. Jos laite on jo oikein vanha, siihen ei välttämättä enää ole tarjolla ohjelmistopäivityksiä, jolloin kannattaa harkita uuden reitittimen hankkimista.
Entä millä muilla keinoin omaa ja kodin digiturvallisuutta voi parantaa?
Digiturvallisuutta voi parantaa käyttämällä luotettavaa tietoturvaohjelmistoa ja VPN-palvelua. Tietoturva huolehtii laitteen ja käyttäjän suojaamisesta viruksia, haittaohjelmia ja erilaisia huijauksia vastaan.
VPN-palvelu luo suojatun erillisen yhteyden laitteeltasi verkkoon. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun siirrät tärkeää tietoa tai hyödynnät erilaisia verkkopalveluita. VPN-palvelun ansiosta ulkopuolinen ei voi nuuskia tai kaapata siirtämiäsi tietoja.
Millä tavalla Telia on asiakkaidensa apuna tässä tilanteessa?
Nyt ei kannata huolestua liikaa, vaan ottaa asioista ensin selvää ja ryhtyä sitten toimenpiteisiin. Siksi haluamme tarjota kattavasti tietoa ja ohjeita tietoturvaan liittyen. Olemme koonneet Telia Yhteisöön kattavan apupaketin, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Someen päivitämme aina uusinta tietoa tietoturvaan liittyen.
Myymälöissämme osataan neuvoa tietoturva-asioissa, ja niistä voi hankkia turvapalveluita, kuten Telia Turvapakettin ja Freedome VPN -palvelun. Puhelimitse neuvontaa saa Telia Helpin asiantuntijoiltamme.
Mitä Telia operaattorina tekee digiturvallisuuden parantamiseksi?
Asiakkaidemme yksityisyys, viestinnän luottamuksellisuus ja tietoturva ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Mitä myymiimme reitittimiin tulee, niin testaamme ne huolellisesti ennen kuin ne otetaan valikoimaamme. Laitteiden testauksessa käydään läpi niiden toiminnallisuudet sekä suojaus kyberhyökkäyksiä vastaan. Operaattorilta hankittu reititin onkin aina turvallisin ja huolettomin valinta omaan kotiin.
Mobiiliverkkoamme rakennamme kotimaisen Nokian verkkolaitteilla. Vastaamme itse verkkomme hallinnasta ja ympärivuorokautisesta valvonnasta. Yhteiskunnan digitalisoituessa 5G- ja muiden tietoliikenneverkkojen rooli kansallisessa turvallisuudessa korostuu entisestäänkin, ja otamme roolimme erittäin vakavasti. Tietoturva on kuitenkin yhteispeliä, ja me kaikki voimme vaikuttaa siihen omalla toiminnallamme.
Leila Mehto