Älykelloilla voi kerätä dataa oman kunnon kehittymisestä, soittaa puheluita tai kuunnella musiikkia. Monipuolisia ominaisuuksia ei aina voi käyttää, jos älypuhelin ei ole lähistöllä jakamassa nettiä. Tässä kuusi vinkkiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota älykelloa ostaessa.
1. Digitaalisella e-SIM-kortilla netti on mukanasi kaikkialla
Jotta älykello toimisi verkossa ilman, että se kytketään puhelimen tukiasemaan tai WiFi-verkkoon, siinä on oltava sisäänrakennettu e-SIM. Digitaalisen SIM-kortin (Subscriber Identity Module) avulla älylaitteisiin voidaan asentaa tai jakaa nettiliittymä ilman fyysisen kortin hankkimista ja asentamista.
Telian älykelloista vastaavan valikoimapäällikön Petri Feirikin mukaan e-SIM-kortillisilla älykelloilla voi soittaa, vastata puheluihin sekä lähettää ja vastaanottaa viestejä kaikkialla mobiiliverkon kuuluvuusalueella.
”Digitaalisilla SIM-korteilla varustetuissa älykelloissa laitteen laskentateho ja muisti ovat keskeisemmässä roolissa, sillä monien verkkosovellusten samanaikainen käyttö edellyttää suorituskykyä”, hän sanoo.
2. Kiinnitä huomiota akun kestoon
Jos kellossa on enemmän ominaisuuksia ja isompi näyttö, laite kuluttaa enemmän virtaa. Laitteiden akkujen kestot vaihtelevat alle kahdesta kymmenestä tunnista useisiin päiviin. Siksi kannattaa tarkastaa älykellon arvioitu akun kesto ennen laitteen ostoa. Monet älykellot voidaan ladata USB-laturilla, joten laitteen voi ladata myös mukaan otettavan virtapankin avulla, jos verkkovirtaa ei ole saatavilla.
3. Kello on osa tyyliä
Pukeutumisella ilmaistaan identiteettiä ja älykello on osa pukeutumista. Siksi kannattaa vertailla teknisten ominaisuuksien lisäksi myös kellojen ulkonäköä. Toiselle sopiva älykello voi olla toiselle liian iso. Melkein kaikista malleista on olemassa eri värisiä versioita.
4. Bluetoothilla ja langattomilla kuulokkeilla musiikki mukaan kevyemmin
Älypuhelinten näyttökoko kasvaa jatkuvasti. Videoiden katsomiseen iso näyttö sopii hyvin, mutta lenkkipolulla vähemmän on enemmän. Spotify-sovellus, e-SIM-kortilla varustettu älykello ja langattomat Bluetooth-kuulokkeet tai kaiutin ovat kenties kevyin tapa nauttia lempimusiikista missä tahansa mobiiliverkon kuuluvuusalueella.
5. Selvitä liikuntaominaisuudet
Älykello on parhaimmillaan enemmän valmentaja kuin lenkkikaveri. Sen sovellukset mittaavat sykkeen, matkan ja nopeuden, vertaavat suoritusta edellisiin ja antavat dataan perustuvia treenivinkkejä.
Lenkkeily on motivoivampaa, kun kohentuvan kunnon havaitsee paranevan yleisfiiliksen lisäksi myös numeroina näytöllä. Laitteen voi säätää ohjaamaan treenaajaa optimaaliseen rasvanpolttoon mitatun sykkeen ja treenin keston avulla.
”Keskeiset ominaisuudet liikuntaominaisuuksien kannalta ovat e-SIM-kortti, sykemittari ja GPS-paikannus. Useimmat älypuhelinten verkkosovellukset voidaan synkronoida älypuhelimien kanssa, joten esimerkiksi saman treenidatan saa helposti näkymään molemmilla laitteilla”, Feirikki sanoo.
6. Huomio käyttöjärjestelmä
Vaikka e-SIM-kortilla varustettu älykello on itsenäisesti toimiva laite, kannattaa käyttöjärjestelmään kiinnittää huomiota saumattomimman käyttökokemuksen varmistamiseksi. Apple Watchin kanssa muut Apple-tuotteet ovat ainoa vaihtoehto, sillä laite on yhteensopiva iOS-järjestelmän kanssa. Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmän älykellot taas voidaan kytkeä sekä iOS- että Android-puhelimiin.