Hollanti on oivallinen matkakohde myös kylmempinä talvikuukausina. Siirtyminen kohteesta toiseen alavilla mailla onnistuu mutkattomasti, kun data roaming sisältyy liittymän kuukausimaksuun. Perillä et koe yllätyksiä, kun tsekkaat muiden reissaajien suositukset matkatessasi.
Viimeisimmällä reissullani kävin moikkaamassa hyviä ystäviäni Hollannin Groningenissa. Pidennettyyn viikonloppuun mahtui myös vuorokauden mittainen välipysähdys Amsterdamissa.
Groningen on suurin piirtein parinsadan tuhannen asukkaan kaupunki Hollannin pohjoisosissa. Kaupunki tunnetaan suuresta kansainvälisestä yliopistostaan. Siksipä asukkaista melkein neljännes on opiskelijoita. Myös ystäväpariskuntani on muuttanut kaupunkiin täydentämään koulutuksiaan.
Vaikka Hollanti on kiva matkakohde, niin talven kylmyyttä siellä ei kannata pakoilla. Vaikka lämpötilat eivät välttämättä ole jatkuvasti miinuksella, kova tuuli ja korkea ilmankosteus vähentävät tehokkaasti kävelymielenkiintoa. Toisaalta Amsterdamin keskusta on sen verran mielenkiintoinen kävelyalue, että säätila ei välttämättä haittaa. Amsterdam-päivän aikana tulikin käveltyä ihan reippaasti yli parikymmentätuhatta askelta, kuten minulla on yleensä matkoilla tapana.
Nettiyhteys helpottaa liikkumista…
Kaupunkien välinen matkustaminen on Keski-Euroopassa sujuvaa. Kotimaassakin tutuksi tulleita halpabusseja löytyy myös Hollannista. Matkustin itse Amsterdamista Groningeniin Flixbusilla. Matka maksoi seitsemän euroa per suunta ja taittui joutuisasti parissa tunnissa. Lippujen osto ja säilyttäminen onnistui nykyaikaisesti bussifirman omalla sovelluksella. Mitään paperisotaa ei siis tarvita – toimiva netti ja luottokortti riittävät.
Itseasiassa myös muita matkalippuja olisi voinut ostella tai näyttää suoraan luurilla. Amsterdamin sisäiset matkaliput saa kätevästi nettikaupasta. Lippuja voi toki ostaa myös esimerkiksi kioskeista mutta itse kulkuvälineessä vain käteisellä – siksi nettiostomahdollisuus on arvokas juttu. Lentolippujen osalta Finskin sovelluksen käyttö onkin jo varmasti monelle itsestäänselvyys.
…ja tuo säästöjä
Euroopan isoissa kaupungeissa niin turistien kuin turistiukottajienkin määrä on kovassa kasvussa. Ei edelleenkään ole kovin harvinaista istahtaa ison kaupungin turistipaikoilla kahvilaan, jossa esim. oluttuopista saa maksaa melkein kolmattakymmenettä euroa. Oma henkilökohtainen ja valitettavan tuore ennätys muutaman viikonlopun takaisella Rooman matkalla taitaa olla 18 euroa. Normaali hintataso siellä on tästä ehkä neljännes.
Rooman tapaus olisi ollut vältettävissä vilkaisulla Google Mapsin arvosteluihin. Kyseinen paikka oli saanut 1,3 tähteä viidestä ja paljon varoituksia hintahuijauksista.
Tästä oppineena päätin Amsterdamin visiitillä luottaa muiden kävijöiden suosituksiin ja valita ruoka- ja juomapaikat arvostelujen perusteella. Ja se kannatti! Mahan päädyin täyttämään lounaalla The Butcher-hampurilaisravintolassa ja illallisella La Zoccola del Pacioccone -pizzaravintolassa. Molemmat paikat tarjosivat erittäin hyvät ruoat varsin maltillisilla hinnoilla.
Jätä roaming siis päälle
Kännykän nettiyhteydestä oli siis paljon hyötyä. Selvisin kymmenen roaming-gigatavun kuukausipaketilla vallan mainiosti, vaikka somettelua tulikin harrasteltua vähän liiankin kanssa.
Roamingin ansiosta Google Maps- ja matkalippukäytön lisäksi pystyin huoletta käyttämään nettiyhteyttä matkakuvien ja videoiden pilvitallennukseen. Tässäkin luotan Googleen: Photos-palveluun saa varsin kohtuullisella kuukausimaksulla tallenteensa talteen. Lisäksi ne löytyvät helposti palvelun erinomaisten hakuominaisuuksien ansiosta vaikkapa hakemalla oman naaman perusteella.
Penkkiurheiluakaan ei tarvinnut reissun vuoksi rajoittaa. Olympialaisten avajaisviikonloppu nimittäin sattui osumaan samalle viikonlopulle, ja videokoosteet sai huolettomasti katsottua. Myös Freedome-palvelusta olisi voinut olla hyötyä. Sillä voi muun muassa katsoa maarajoitettuja palveluita sekä käyttää julkisia wifejä suojatusti. Hollanti on tosi kiva matkailukohde myös näin talvikylmälläkin. Ja toimivalla nettiyhteydellä siitä saa irti paljon enemmän!
Emilin vinkit lomalle TOP 5:
- paikallisten liikenneyritysten sovellukset
- lentoyhtiön sovellus
- Google Maps -arvostelut
- Google Photos -palvelu
- Freedome-palvelu.