Black Fridayn loistavat diilit! Katso tarjoukset
Television osto-opas
Mietityttääkö, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon ennen uuden TV:n ostamista? Television osto-oppaasta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon televisioista, niiden ominaisuuksista, lisävarusteista sekä muista asioista, jotka on hyvä pitää mielessä.
Täydellinen TV kotiin
Uutta televisiota ostaessa vastaan tulee monta termiä ja asiaa, jotka pitäisi ottaa huomioon. Millaisen nettiyhteyden älytelevisio tarvitsee, minkä kokoinen televisio on sopiva ja miten LED-, QLED- ja OLED-televisiot oikeasti eroavat toisistaan? Nyt löydät kaikki tarvittavat tiedot kätevästi samasta paikasta. Halusitpa sitten tehdä olohuoneestasi oikean viihdekeskuksen tai hankkia perustelkkarin makuuhuoneeseen, löydät tarpeisiisi sopivan television laadukkaasta valikoimastamme.
Minkä kokoinen TV?
Mikä on sopiva television koko? Sopiva television koko riippuu TV:n resoluutiosta sekä siitä, kuinka pitkä etäisyys television ja katselupaikan välillä on. Television katseluetäisyys vaikuttaa olennaisesti valittavan TV:n kokoon. Esimerkiksi Full HD ja UHD-televisioissa on hyvin erilainen pikselimäärä, minkä vuoksi uuden television koko kannattaa suhteuttaa katseluetäisyyteen.
TV:n katseluetäisyys ja television näyttökoon laskeminen
Paras TV:n katseluetäisyys on sellainen, josta koko kuvaruudun tapahtumia pystyy seuraamaan helposti ja yksityiskohdat erottuvat. Ihanteellisen television katseluetäisyyden voi myös laskea itse näytön tarkkuuden ja lävistäjän pituuden perusteella. Television koko kerrotaan yleensä tuumina, ja yksi tuuma on pituudeltaan 2,54 senttimetriä.
- Full HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,6 = sopiva katseluetäisyys
- Ultra HD -televisio: ruudun lävistäjä metreinä x 1,2 = sopiva katseluetäisyys
Esimerkkien perusteella voit arvioida, millainen TV:n katseluetäisyys on ideaali televisiollesi tai minkä kokoinen telkkari sopii olohuoneeseesi. Laajasta TV-valikoimastamme löydät juuri sopivan kokoisen television.
Full HD
- 45" = noin 1,8 m katseluetäisyys
- 55" = noin 2,2 m katseluetäisyys
- 65" = noin 2,6 m katseluetäisyys
UHD
- 45" = noin 1,4 m katseluetäisyys
- 55" = noin 1,7 m katseluetäisyys
- 65" = noin 2,0 m katseluetäisyys
LED, OLED vai QLED?
LED, QLED ja OLED -termit viittaavat erilaisten TV-näyttöjen teknologiaan. Erot näkyvät muun muassa televisioiden hinnassa sekä kuvan tarkkuudessa. Painotitpa televisiota ostaessa sitten hintaa tai kuvan laadukkuutta, näyttöjen teknologioiden tunteminen edistää valinnan tekemistä.
LED-TV
LED on lyhenne sanoista Light Emitting Diode, mikä tarkoittaa hohtodiodia. LED-näytöt ovat tehokkaampia kuin perinteiset LCD-näytöt, mikä mahdollistaa LED-televisiolle korkean kuvanlaadun. LED-TV:n näytön pikselit heijastavat sivuilta tai takaa tulevaa valoa, jolloin näytön kuvan kontrasti ja värit paranevat.
LED-TV:t ovat muihin televisioihin verrattuna usein edullisempia vaihtoehtoja. Ne eivät kuitenkaan pysty tuottamaan yhtä syviä mustan sävyjä tai kirkkaita värejä kuin QLED- ja OLED-televisiot.
QLED-TV
QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan. QLED on perinteisen LED-teknologian pidemmälle kehitetty versio. Teknologia mahdollistaa erittäin laajan väriavaruuden. QLED-TV:ssä on lisäksi erinomainen valovoimaisuus, mikä mahdollistaa sen, että katselukokemus on miellyttävä myös kirkkaasti valaistussa huoneessa.
QLED-telkkarit ovatkin tunnettuja parhaimmasta värientoistostaan, vaikka tummat sävyt eivät ole yhtä syviä kuin esimerkiksi OLED-televisioissa. Hinnaltaan QLED-televisiot asettuvat usein LED- ja OLED-televisioiden välimaastoon.
OLED-TV
OLED eli Organic Light Emitting Diode perustuu orgaaniseen aineeseen. Teknologia on siis selkeästi erilainen kuin LED-paneeleissa. OLED-TV:n paneelin kaikki pikselit tuottavat valoa mahdollistaen sen, että mustan sävyt ovat syviä ja värit näyttävän kontrastisia.
OLED-televisioiden valovoimaisuus ja valkoisen sävyt eivät yllä LED- ja QLED-televisioiden tasolle. Katselukulma on kuitenkin monia muita televisioita laajempi, eli telkkaria on helpompi katsoa isollakin porukalla. Hinnaltaan OLED-televisiot asettuvat usein kalleimpaan päähän.
Valmistajien esittelyvideoita
Uppoudu hetkeksi televisioiden huippuominaisuuksien pariin ja tutustu eri valmistajien telkkareiden parhaisiin puoliin.
Smart TV – älytelevisio
Mikä on Smart TV? Smart TV on älykäs televisio, joka tarjoaa paljon ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia, joita perinteisempi televisio ei pysty tarjoamaan. Smart TV on älytelevisio, jolla on oma käyttöjärjestelmä sekä sovelluspalvelu. Smart TV tarvitsee älykkäiden ominaisuuksiensa käyttöön vakaan internetyhteyden.
Smart TV:n kautta voit käyttää suoratoistopalveluita kuten MTV Katsomo sekä Max. Smart TV:llä voit myös selata vaikka nettiä ja soittaa musiikkia samaan tapaan kuin tabletilla, tietokoneella tai puhelimella. Smart TV:n kautta katsot esimerkiksi suosikkisisältöjäsi Yle Areenasta tai MTV Katsomosta älytelevision isolta ruudulta.
Android TV
Android TV on Googlen kehittämä älytelevisioalusta, joka pohjautuu Android-puhelimienkin hyödyntämään Android-käyttöjärjestelmään. Android-televisiolla on paljon yhteistä muihin käyttöjärjestelmiin pohjautuvien älytelevisioiden kanssa. Lisäksi Android-TV:llä on omat uniikit vahvuutensa, jotka saavat sen erottumaan edukseen.
Android-televisio tarjoaa yhteyden Google Play -sovelluskauppaan, jonka ansiosta tuhannet sovellukset ovat käytettävisssäsi television kautta. Google Assistant puolestaan tarjoaa mahdollisuuden käyttää älytelevisiota ja hallita sen sisältöjä äänikomennoilla. Myös Googlen Chromecast teknologia on osa Android-televisiota, ja voit heijastaa TV-näytölle vaivatta sisältöjä yhteensopivista laitteista ja sovelluksista.
4K, UHD, Ambilight – teknologiat tutuiksi
Televisioiden tuotekuvaukset vilisevät teknisiä termejä ja monia lyhenteitä. Lisäksi useilla valmistajilla on omat erityiset nimensä televisioissaan hyödynnetyille teknologioille. TV:n osto-opas avaa alla tyypillisempien lyhenteiden merkityksiä.
4K TV, UHD TV ja Full HD TV
Termejä 4K ja UHD, eli Ultra HD tai Ultra High Definition, käytetään usein päällekkäin ja ne tarkoittavatkin lähes samaa asiaa. 4K on ilmaisu korkeasta 4096x2160-pikselin resoluutiosta. UHD puolestaan on näyttötarkkuus, jonka pikselitarkkuus on 3840x2160. UHD-TV:n tarkkuus ei ole siis täysin sama kuin 4K-TV:n, mutta se yltää lähemmäksi korkeaa standardia kuin perinteisempi Full HD -televisio, jonka resoluutio on 1920x1080 pikseliä.
Toisin sanoen 4K-televisiot sekä UHD-televisiot omaavat käytännössä lähes saman resoluutiotarkkuuden. Full HD TV:t sitä vastoin ovat varustettu hieman matalammalla resoluutiolla.
Ambilight TV
Ambilight on lyhenne sanoille Ambient Lightning, mikä tarkoittaa ympäröivää valaistusta. Ambilight on Philipsin kehittämää tekniikka, jossa katselukokemuksesta tehdään vaikuttavampi Ambilight TV:n ympärille heijastetulla valolla. Lisäksi Ambilight-tekniikka säätää valon voimakkuutta ja väriä automaattisesti sen mukaan, mitä television ruudulla tapahtuu.
Jotta saisit Ambilight-televisiosta kaiken ilon irti, kannattaa siihen synkronoida Philips Hue -älyvalaistus, jolla Ambilight-televisioon saa asennettua himmennystoiminnon ja erilaisia ajastuksia.
HDR TV
HDR on lyhenne sanoille High Dynamic Range. Lähes kaikissa uusissa TV-malleissa käytetään HDR-tekniikkaa. HDR-television näytön sävyissä on isompia kontrasteja, jolloin mustan ja valkoisen sävyt erottuvat toisistaan paremmin. HDR-tekniikka varmistaa, että HDR TV:n kuva on terävä ja todenmukainen ja että väriskaala on laaja, jolloin myös katselukokemuksesta tulee paras mahdollinen.
Televisioiden sovellukset
Telkkareiden käyttöjärjestelmissä on eroja samaan tapaan kuin puhelimissakin. Jos tiedät haluavasi televisioosi tietyn sovelluksen, kannattaa palveluntarjoajan sivuilta tarkistaa ajankohtainen tieto, mihin televisioihin sovelluksen saa.
Liitännät ja virittimet
Uuden television valinnassa myös liitäntöjen ja virittimien määrä ja laatu ovat olennaisia. Hyvä televisio pitää sisällään tarpeeksi liitäntöjä ja virittimiä, jolloin telkkaria ei tarvitse vaihtaa ominaisuuksien ja liitäntöjen vähyyden takia.
TV-liitännät
Jotta televisioon voi liittää erilaisia laitteita, kuten pelikonsoleita tai kaiuttimet, tarvitaan erilaisia liitäntöjä. Tästä syystä TV:n liitännät ja niiden tyypit on hyvä tarkistaa etukäteen. Kun televisiossa on runsaasti erilaisia liitäntöjä, on todennäköisempää että tilaa riittää myös joskus tulevaisuudessa tarvittaville lisälaitteille. Hyvä televisio pitääkin sisällään kattavan määrän liitäntöjä.
Muun muassa äänentoisto on tärkeä katselukokemuksen täydentäjä. Televisioon voi hankkia esimerkiksi isomman kotiteatterijärjestelmän, pienemmät stereokaiuttimet tai huomaamattomamman Soundbar-äänijärjestelmän. Liitännöistä kannattaa siis tarkistaa, löytyykö äänijärjestelmiä varten esimerkiksi HDMI, optinen toslink ja analoginen RCA -liitäntä.
Virittimet
Televisiot vastaanottavat lähetyksiä joko antennin, kaapelin, satelliitin tai IPTV-verkon kautta. Antenni ja kaapeli ovat näistä yleisimpiä.
Antenniverkossa on nykyään usein käytössä DVB-T2 -tekniikka, joka mahdollistaa HD-kanavien katsomisen. Antennikodeissa on hyvä ostaa TV, jossa on DVB-T2-viritin tai Antenna Ready HD -merkintä.
Kaapelikanavia voi katsoa, kun televisiosta löytyy DVB-C-viritin. HD-kanavia varten televisiosta tarvitsee puolestaan löytyä joko DVB-C HD -viritin tai Cable Ready HD -merkintä.
Millainen netti?
Smart-televisio tarvitsee kaverikseen nopean netin, jotta katselukokemus on aina mahdollisimman hyvä. Esimerkiksi Netflix vaatii 5 Mbit/s -nopeuden toimiakseen HD-laadulla ja 15 Mbit/s -nopeuden toimiakseen 4K-laadulla.
Chromecast ja Apple TV
Voit liittää television myös suoraan internetiin, jos haluat televisioosi älykkäitä lisäpalveluita tai et vielä haluaisi vaihtaa telkkaria uuteen puuttuvien suoratoistopalveluiden takia. Samalla voit katsoa niitäkin sisältöjä, joita et muuten televisioosi saisi.
Chromecast
Chromecast-mediasoittimen avulla voit siirtää esimerkiksi leffoja ja sarjoja kätevästi internetistä televisioon. Laite toimii kaikkien iOS- ja Android-laitteiden kanssa, jolloin sisältöjä on helppo hallita esimerkiksi kännykällä. Tarvitset Chromecastin käyttöä varten vain wifi-yhteyden, jotta saat luotua yhteyden luurin ja telkkarin välille.
Apple TV
Päivitetty Apple TV 4K tarjoaa huippulaatuista kuvaa sekä mahdollisuuden siirtää leffoja ja sarjoja mobiililaitteesta telkkariin kuten Chromecast. Apple TV:n kautta pääset käsiksi myös App Storen sovellusvalikoimaan, jolloin voit valita rentoudutko television ääressä 4K-elokuvien, ladattavien pelien tai vaikkapa tietovisailusovellusten parissa.
Telia Play
Telia Playsta löydät monipuolisesti sisältöjä kaikkiin katseluhetkiin. Voit katsoa parhaat uutusleffat Telia Playn Vuokraamosta tai valita kanavapakettien valikoimasta itsellesi parhaan vaihtoehdon, halusitpa katsoa sitten sarjoja, urheilua tai vähän kaikkea. Telia Play -sovelluksen tunnukset voi luoda itsellesi ilmaiseksi, ja voit myös päättää itse, haluatko katsella suosikkiohjelmiasi ja -leffojasi mobiililaitteella vai telkkarilla kaapelikortin, digiboksin tai esimerkiksi Chromecastin avulla.
Muista myös...
Vie television äänimaisema uusiin ulottuvuuksiin esimerkiksi stereokaiuttimilla tai soundbar-järjestelmällä.
Tee telkkarista viihteen keskipiste esimerkiksi PlayStation 5 -konsolilla ja uusilla peleillä.
Meiltä löydät sopivan pituiset HDMI- sekä antennikaapelit kaikkiin tarpeisiin.
Vapauta tilaa helposti laadukkaalla ja luotettavalla seinätelineellä.