Telia X1 - Technicolor DGA0122 -reitittimen käyttöohje

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille.

Telia X1 -reitittimellä jaat laajakaistayhdeyden kodin laitteiden kesken VDSL2- ja Ethernet-kohteissamme. Yhdeyden jakaminen onnistuu sekä langattomasti wifillä että perinteiseen tapaan verkkokaapelilla. Tältä sivulta löydät perusohjeet laitteen käyttöä varten.

Etupaneeli

  1. Virtavalo
    Palaa vihreänä, kun reititin on päällä ja toimintavalmiudessa (muut valot sammuvat).
    Vilkkuu oranssina, kun reititin päivittyy tai käynnistyy.
    Palaa punaisena, jos reititin ei saa yhteyttä verkkoon.
  2. Broadband (b) – Ilmaisee fyysisen linjayhteyden tilan, valo palaa kiinteästi yhteyden ollessa muodostettuna.
  3. Internet (@) – Ilmaisee nettiyhteyden tilan vihreällä valolla kun yhteys toimii. Valo voi vilkkua tai palaa kiinteästi käytön aikana.
  4. Wifi – 2,4 GHz langattoman yhteyden merkkivalo.
  5. Wifi – 5 GHz langattoman yhteyden merkkivalo.
  6. WPS – Ilmaisee WPS-yhteyden tilan. Valon palaessa paritus on aktiivinen.
  7. LAN – Palaa/vilkkuu kiinteän verkkokaapelilla kytkettävän yhteyden ollessa käytössä.
  8. Wifi – Langattomien yhteyksien on/off-painike. Wifi sammuu tai käynnistyy, kun nappia painaa 3–8 sekuntia.
Sivupaneeli

 

  1. USB 2.0 -portti – Massamuistia varten.
  2. WPS – Nappia painamalla WPS-paritus aktivoituu.
Takapaneeli

  1. FXS-porti (vihreä) – Ei käytössä.
  2. DSL-portti (harmaa) – Jos olet ADSL/VDSL2-asiakas, liitä puhelinjohto tähän.
  3. 4 x LAN-/Ethernet-portti (keltainen) – Näihin voit liittää PC:n, Telia TV digiboksin tai muita laitteita.
  4. WAN-portti (punainen) – Jos olet Ethernet-liittymäasiakas, kytke verkkokaapeli tähän.
  5. Virtaliitin – Kytke virtajohto tähän.
  6. Virtakytkin
  7. Reset-painike – Tästä voit palauttaa laitteen tehdasasetuksille painamalla painiketta yhtäjaksoisesti 10 sekuntia. Laitteen tulee olla käynnissä tätä tehdessä.

Langaton lähiverkko (WLAN eli wifi) on kätevä tapa käyttää nettiin yhteydessä olevia laitteita ilman monimutkaisia kaapeleita tai johtoja.

Wifin suojauksesta vastaa käyttäjä. Tässä laitteessa wifi on oletuksena suojattu. Langattoman verkon nimi ja salausavain löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Suojaamattomassa wifissä kaikki liikenne siirretään salaamattomana ja verkkoon pääsee kuka tahansa verkon alueella oleva, jolla on wifi käytettävissään.

Käytössä olevan langattoman verkon nimi (Wi-Fi Name) sekä WLAN-salausavain (Wi-Fi Password) ovat laitteen pohjassa olevassa tarrassa.

Avaa selain ja kirjoita osoitekenttään 192.168.1.1, jolloin selaimeen aukeaa reitittimen hallintasivu. Käyttäjätunnus laitteen hallintaan on Administrator ja se on esitäytettynä hallintaan kirjauduttaessa. Laitteen pohjasta löytyy Access Key, joka syötetään Your Password -kohtaan. 

Simplified guided view: Suppeampi hallinta – Voit hallita langatonta verkkoasi sekä vaihtaa laitteen hallinnan salasanan.

Advanced Interface: Laajempi hallinta

  • Gateway – Tietoa laitteesta (mm. ohjelmistoversiosta). Täältä voit myös käynnistää reitittimen uudestaan tai palauttaa tehdasasetukset.
  • Broadband – Kiinteän yhteyden tilan tiedot
  • Internet Access – Onko laite yhteydessä internettiin, IP-osoite, ym. tietoa
  • Wireless – Langattoman verkon hallinnointi
  • Local Network – Lähiverkon hallinnointi ja tarkastelu
  • Devices –  Mitä laitteita on kytkettynä langattomasti ja kaapelilla
  • WAN Services – Porttiohjaukset ja UPnP
  • Firewall – Palomuurin taso
  • Diagnostics – Yhteyksien diagnostiikkatyökalut
  • Content Sharing – Tiedostonjaon asetukset
  • Parental Control – Lapsilukon asetukset
  • VPN Server – VPN-yhteyden määrittäminen suoraan reitittimeen
  • Bridge ETH port 4 – LAN4-portin siltaus ei ole käytössä
Wifi-asetusten muuttaminen

Laitteessa käytettävät WLAN-standardit ovat 802.11b/g/n (2,4 GHz) ja 802.11a/n/ac (5 GHz). Valitse Advanced Interface ja sieltä Wireless muokataksesi langatonta verkkoa ja muuttaaksesi asetuksia.

Interface

  • Enabled – Tästä valitset, onko WLAN-verkko käytössä vai pois käytöstä
  • Frequency Band – Langattoman verkon taajuus
  • MAC address – MAC-osoite
  • Speed – Nopeus (Mbit/s)
  • Channel – Kanavan valinta, voit valita kanavan manuaalisesti kanavien 1–13 välillä. Ongelmatilanteissa kannattaa kokeilla kaikkien kanavien toimintaa
  • Current Channel – Käytössä oleva kanava

Access Point

  • SSID Name – Langattoman verkon nimi, voit vaihtaa halutessasi
  • Security mode – WPA2 PSK
  • Wireless Password – Langattoman verkon salasana/salausavain, voit vaihtaa halutessasi
  • WPS – ON/OFF
  • WPS AP PIN Code – Reitittimen WPS PIN-koodi
  • WPS Device PIN Code – WPS:n PIN-koodi päätelaitetta varten.
  • WPS PBC – WPS-parituksen aktivointi painike.
  • Band Steering Enabled – Tämän ollessa päällä näkyy vain yksi langaton verkko molemmille langattoman verkon taajuuksille (2,4GHz ja 5GHz). Tällöin 5GHz verkon nimi ja salasana määräytyy 2,4GHz määritysten mukaan. Verkkoon yhdistettävät laitteet itse päättävät kumpaa taajuutta käyttävät.
  • 2.4GHz/5GHz Band Steering Threshold - Raja-arvo, jonka mukaan laite ohjautuu joko 2,4GHz tai 5GHz verkkoon.

QR Code

  • Generate QR Code – Generoi QR-koodi
  • Cancel/Save – Peru tai tallenna asetukset
Wifi Analyzer

Jos sinulla on ongelmia wifi-yhteyden kanssa, reitittimessä on Analyzer-ominaisuus joka auttaa langattoman verkon säädöissä. Useimmiten ongelmat johtuvat useista muista langattomista verkoista, jotka toimivat samalla kanavalla. Analyzer-ominaisuudella voit tarkastella, mitä langattoman verkon kanavaa muut verkot käyttävät ja kuinka laajalle taajuusalueelle ne vaikuttavat.

Analyzerin löydät avaamalla Advanced Interface -näkymästä Wireless-valinnan ja vasemmalta 2,4 GHz/5GHz Analyzer -toiminnon.

Analyzer avaa kuvan mukaisen tulosteen. Kaaret kuvaavat palvelureitittimen kantamalla olevia langattomia verkkoja. Mitä korkeampi kaari, sitä voimakkaampi verkon signaali on palvelureitittimesi sijainnissa ja häiritsee omaa verkkoasi näin ollen enemmän.

Alhaalla oleva asteikko kuvaa mahdollisia langattoman verkon kanavia. Kaaren huippu kuvaa kanavaa, jolla verkko toimii, kaaren leveys kuvastaa mitä muita kanavia kyseinen verkko saattaa häiritä. 

Reitittimien ohjelmistopäivitykset ovat tärkeitä. Ne korjaavat ja tehostavat laitteen toimintaa ja niiden avulla laitteen tietoturva pysyy ajan tasalla. Joskus päivitykset tuovat reitittimen hallintasivustolle uusia ominaisuuksia tai ulkoasumuutoksia.

Meiltä hankittu Telia X1 -reititin hakee automaattisesti tarjolla olevat päivitykset, ellei tätä asetusta ole muutettu laitteen hallintasivulla. Suosittelemme pitämään automaattiset päivitykset aina päällä. Ohjelmistopäivityksiä tulee yöaikaan, joten laitetta ei kannata sammuttaa aina yöksi.

Ongelmatilanteissa reitittimen resetointi eli tehdasasetusten palautus voi auttaa. Huomaathan, että kaikki reitittimen asetuksiin tekemäsi muutokset nollaantuvat resetoinnin myötä.

Resetointi tapahtuu painamalla Reset-nappia noin 10 sekuntia. Jos resetointi onnistui, reitittimen kaikki valot sammuvat hetkeksi. Hetken päästä broadband-, internet-, WPS- ja wifi-valot syttyvät oranssina, loput vihreänä.

Huom! Jos painat Reset-painiketta liian pitkään, mitään ei tapahdu.

Wifi-yhteyden muodostaminen ei onnistu

Jos sinulla on ongelmia langattoman lähiverkon eli wifin muodostamisessa, voit kokeilla muokata WLAN-asetuksia seuraavasti. Huom! Ethän muuta asetuksia, ellet tiedä mitä olet tekemässä.

  • Lyhennä SSID-tunnistetta alkuperäisestä Telia-1234g2 -tyyppisestä nimestä esim. muotoon telia34.
  • Poista Bandsteering-asetus käytöstä. Muutoksen jälkeen voit määrittää 2,4 GHz ja 5 GHz taajuudella toimiville verkoille eri tunnuksen. Suosittelemme ensisijaisesti 5 GHz taajuudella toimivaan verkkoon yhdistämistä.
Ongelmia verkkopelaamisen kanssa

Verkkopelaamisen tökkiminen tai toimimattomuus johtuu monesti reitittimen ominaisuuksista. Ongelmaan on onneksi useampi mahdollinen ratkaisu. Alla muutamia esimerkkejä asetuksista, jotka kannattaa tarkistaa reitittimestä.

UPnP

UPnP-toiminto avaa liikenteen dynaamisesti peli- ja sovelluspalvelimille. Jos verkkopelaamisessa esiintyy tökkimistä, tarkista reitittimen hallintasivulta että UPnP on sallittu.

Avaa Advanced Interface -näkymästä WAN Services -asetukset ja ylhäältä Advanced Settings. Varmista, että UPnP-asetus on Enabled-tilassa.

Porttiohjaus

Porttiohjauksia laitteelle voi tehdä myös WAN Services -asetuksista. Tarvittavat tiedot asetusten tekemiseen saat pelin valmistajalta. Jos porttiohjauksien tekeminen ei onnistu, saat tarvittaessa  apua Telia Helpistä.

LAN4 portin siltaus (bridge)

Jos porttiohjaukset eivät auttaneet tai haluat kytkeä oman reitittimesi käyttöön X1-reitittimen rinnalle, voit halutessasi myös sillata laitteen LAN4-portin. Kun siltaus on tehty, kytke reitittimesi, tietokoneesi tai pelikonsolisi LAN4-porttiin verkkokaapelilla. Siltaus toimii vain LAN4-portista verkkokaapelilla.

Aktivointi onnistuu reitittimen hallintasivulla. Valitse Advanced Interface ja sitten Bridge ETH port 4 -asetus, joka löytyy näkymästä viimeisenä. Klikkaa asetuslaatikkoa ja aktivoi palvelu avautuvasta ikkunasta. Aktivoinnin jälkeen reititin käynnistyy uudelleen.

Huomioithan että Telia TV laajakaistan digiboksi ei toimi enää tästä portista siltauksen jälkeen. Sillatun portin kautta laitteita käytettäessä vastaat myös itse laitteidesi tietoturvasta, sillä kytketty laite on suoraan internetissä ilman palomuuria.

Kiinteällä laajakaistalla on käytössä 5 dynaamista julkista IP-osoitetta, joista X1-reititin vie yhden. Sillatun LAN4-portin yhteyden kautta voi saada maksimissaan 4 laitetta julkisen IP-osoitteen yhtä aikaa.

Telia X1 -reititin sisältää Ethernet-reitittimen, ADSL- ja VDSL2-modeemin, sekä WLAN-toiminnon (802.11n, 2,4 GHz ja 802.11ac, 5 GHz). 

Reitittimen ohjelmisto päivittyy meidän toimestamme, joten sinun ei tarvitse huolehtia ohjelmistopäivityksistä itse.

2x2 MIMO 2.4 GHz Wi-Fi-ominaisuudet 

  • SGi
  • STBC
  • 20/40 MHz

3x3 MIMO 5 GHz Wi-Fi-ominaisuudet 

  • SGi
  • STBC
  • LDPC (FEC)
  • 20/40/80 MHz

Muut ominaisuudet

  • Wifi-yhteys valmiiksi suojattuna: Reitittimen jakaman wifi-verkon verkkonimen (SSID) ja suojausavaimen löydät laitteen pohjassa olevasta tarrasta.
  • WPS-toiminto
  • LAN4-portin siltaustoiminto hallintasivulta käsin esim. pelaamista varten
  • USB 2.0
  • Technicolor DGA0122 -reititin
  • Virtajohto
  • Ethernet-verkkokaapeli
  • Puhelinkaapeli

Etkö vielä löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä

Telia Helppi

Helppi on asennuspalvelumme, joka asentaa laitteet, liittymät ja palvelut puolestasi. Helppi tarjoaa myös teknistä tukea esimerkiksi laitteiden käyttöön. Soita meille tai tilaa Helppi luoksesi.

 0600 10 100

(2,53 €/puhelu + 2,53 €/alkava min + mpm/pvm)
 

Varaa soittoaika
Lue lisää Helpistä

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chatbottimme Tellu osaa auttaa monissa asioissa. Tellu ohjaa sinut tarvittaessa asiakaspalvelijalle ympäri vuorokauden, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen.
 

Avaa chat >
Kirjaudu

Minun Teliassa ja sovelluksessa chat-asiakaspalvelu 24/7.
 

Telia somessa

Tavoitat meidät Facebookissa ja X:ssä (entinen Twitter).
 
 Telia Facebookissa
 Telia X:ssä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja X:ssä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.