Telia F1X – Telia Smart Wifi -reitittimen käyttöohje (F1 EWA 1330 TCS)

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille

Telia F1X -reitittimellä jaat laajakaistayhteyden kodin laitteiden käyttöön verkkokaapelilla ja langattomasti wifillä. Lisäksi reititin toimii langattomasti Telia Play boksin (Arris 4302W, Arris 5305 tai DV8919) kanssa.

Laite sisältää Ethernet-reitittimen sekä WLAN-toiminnon (802.11ax). Reitittimen jakama wifi-yhteys on valmiiksi suojattu.

Reititintä voi käyttää valokuitu- ja ethernet-yhteyksissä sekä Kiinteän 5G:n sisäreitittimenä.

Reitittimen etupaneeli on leveä ja tasainen. Laitteen vasemmalla sivulla on merkkivaloja ja painikkeita. Reitittimen takapaneelissa ovat liitäntäportit, virtaliitin ja -kytkin sekä reset-painike. 

Sivupaneeli

Vasemman sivupaneelin toiminnot järjestyksessä ylhäältä alas:

  1. Power-valo – Valo palaa kiinteästi, kun reititin on päällä.
  2. Internet-valo – Valo ilmaisee nettiyhteyden tilan. Valo on vihreä, kun yhteys on kunnossa ja se saattaa vilkkua käytön aikana.
  3. Wifi-valo – Valo palaa, kun wifi-verkko on aktiivinen.
  4. WPS-painike – Voit liittää laitteesi reitittimen jakamaan wifi-verkkoon ilman salasanaa WPS-toiminnolla. WPS-painiketta painamalla WPS-paritus aktivoituu muutaman sekunnin kuluttua ja wifi-valo alkaa vilkkua. Tämän jälkeen voit yhdistää laitteesi wifiin.
  5. Wifi-painike – Tämä on wifin on/off-painike. Wifi sammuu, kun nappia painaa 5–30 sekuntia ja käynnistyy, kun nappia painaa 5–30 sekuntia.
Takapaneeli

Takapaneelin toiminnot järjestyksessä vasemmalta oikealle:

  1. USB 3.1-portti – Voit lisätä esim. ulkoisen kovalevyn tähän porttiin.
  2. LAN-/Ethernet-portit (keltainen) – Neljä LAN-porttia; portit 1-3 1 G ja portti 4 on 2,5 G. Näihin voit liittää tietokoneen, digiboksin ja muita laitteita.
  3. WAN-portti (punainen) – 2,5 G. Jos olet Ethernet-liittymäasiakas, kytke verkkokaapeli tähän.
  4. Virtaliitin – Kytke virtajohto tähän.
  5. Virtakytkin
  6. Reset-painike – Voit tarvittaessa palauttaa laitteen tehdasasetuksille. Jos haluat resetoida laitteen, pidä laite käynnissä ja paina reset-painiketta 10 sekuntia. Reset-painike on pienessä pyöreässä syvennyksessä ja sen painamiseen voi käyttää apuna esimerkiksi kynää.

Langaton lähiverkko (WLAN eli wifi) on kätevä tapa käyttää kodin nettiyhteyttä langattomasti.

Wifin suojauksesta vastaa käyttäjä. Tässä laitteessa wifi on oletuksena suojattu nimellä ja salasanalla. Suojaamattomaan wifi-yhteyteen liittyy tietoturvariskejä, sillä silloin data kulkee yhteyden kautta salaamattomana ja siihen voi päästä käsiksi kuka vain verkon alueella oleva.

Wifin kirjautumistiedot

Reitittimen jakaman wifi-verkon nimi ja salasana ovat laitteen takana olevassa tarrassa ja erillisessä tarralapussa. Wifi-name-kohdasta löydät wifi-yhteyden nimen ja Wifi-password-kohdasta salasanan.

Suosittelemme vaihtamaan wifin oletusnimen ja -salasanan. Voit tehdä muutoksen reitittimen hallintasivustolla.

Voit hallinnoida reitittimen asetuksia sekä wifi-verkkoa reitittimen hallintasivustolla. Näin kirjaudut sivustolle:

  1. Kirjoita nettiselaimen osoiteriville 192.168.1.1 tai teliagateway.lan
  2. Hallintasivustolle tarvitsee kirjautua. Käyttäjätunnus on User ja se on esitäytettynä. Reitittimen takana olevasta tarrasta löydät kohdan Web admin password, joka syötetään hallintasivustolla kohtaan Your Password.
  3. Hallintasivustolle kirjauduttuasi voit valita, haluatko käyttää suppeaa näkymää (Simplified guided view) vai laajaa hallintanäkymää (Advanced Interface).
Simplified guided view (suppeampi hallinta)

Suppeammassa hallinnassa voit hallita wifi-verkkoasi sekä vaihtaa hallintasivun salasanan.

Advanced Interface (laajempi hallinta)

Laajemman hallintanäkymän osiot lyhyesti esiteltynä:

  • System Info – Reitittimen teknisiä tietoja (esim. ohjelmistoversio)
  • Broadband – Reitittimen kiinteän yhteyden tilan tiedot
  • Internet Access – Onko laite yhteydessä nettiin, IP-osoite ynnä muut
  • Wireless – Wifi-verkon hallinnointi
  • Local Network – Lähiverkon hallinnointi ja tarkastelu
  • Devices – Langattomasti ja nettikaapelilla reitittimeen parhaillaan kytketyt laitteet
  • WAN Services – Porttiohjaukset ja UPnP
  • Firewall – Palomuurin taso
  • Diagnostics – Yhteyksien diagnostiikkatyökalut
  • Sharing – Tiedostonjaon asetukset
  • Parental Control – Lapsilukon asetukset 
  • VPN Server – VPN-yhteyden määrittäminen suoraan reitittimeen
  • Bridge ETH port 4 – LAN4-portin voi asettaa siltaavaan tilaan. Siltaus voi auttaa, jos käytät omaa langatonta reititintä palvelureitittimen perässä tai koet ongelmia verkkopelaamisessa.

Laitteessa käytettävät WLAN-standardit ovat 2,4 GHz (4x4) Wi-Fi 6 (IEEE 802.11b/g/n/ax) ja 5 GHz (4x4) Wi-Fi 6 (IEEE 802.11b/g/n/ax). Voit muokata wifin asetuksia reitittimen hallintasivun kautta.

  1. Kirjaudu reitittimen hallintasivulle.
  2. Valitse Advanced Interface, joka on hallinnointinäkymistä laajempi.
  3. Valitse Wireless, josta pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan wifi-verkon asetuksia. Alla on selitetty tarkemmin Wireless-osion eri välilehtien sisällöt.
Radio-välilehti

2,4 Ghz ja 5 Ghz taajuuksille on omat asetuksensa.

  • Enabled – Voit laittaa tästä liukukytkimestä wifin päälle tai pois päältä.
  • MAC address – MAC-osoite
  • Speed – Nopeus (Mbit/s)

AP-välilehti
  • Steering Enabled – Liukukytkin langattoman verkon 2,4 ja 5 Ghz taajuuksien yhdistämiselle. Kun tämä on päällä, näkyy vain yksi langaton verkko molemmille langattoman verkon taajuuksille. Silloin 5 GHz taajuuden nimi ja salasana ovat samat kuin 2,4 GHz taajuudella. Verkkoon yhdistettävät laitteet päättävät itse kumpaa taajuutta käyttävät.
  • SSID – Wifi-verkon nimi, jonka voit vaihtaa halutessasi.
  • Security mode – Wifi-verkon salaustapa, oletuksena WPA2 PSK.
  • Wireless Password – Wifi-verkon salasana, jonka voit vaihtaa halutessasi.

WPS-välilehti
  • WPS – Voit laittaa tästä liukukytkimestä WPS-yhdistämisen päälle tai pois päältä.
  • WPS AP PIN Code – Reitittimen WPS PIN-koodi
  • WPS Device PIN Code – WPS:n PIN-koodi päätelaitetta varten
  • WPS PBC – WPS-parituksen aktivointipainike

Ongelmatilanteissa reitittimen tehdasasetusten palautus voi auttaa. Huomioithan, että tehdasasetusten palautus poistaa kaikki muutokset, joita olet tehnyt laitteen asetuksiin.

  1. Reset-painike on laitteen takana pienessä pyöreässä syvennyksessä. Sen painamiseen voi käyttää apuna esimerkiksi kynää.
  2. Paina Reset-painiketta noin 10 sekuntia. Huom: Jos painat painiketta liian kauan, mitään ei tapahdu.
  3. Jos resetointi onnistui, laitteen kaikki valot sammuvat hetkeksi, jonka jälkeen broadband-, internet-, WPS- ja wifi-valot syttyvät oranssina ja loput valot vihreänä.

Voit tehdä resetoinnin myös hallintasivuston kautta. Hallintasivustolla voi tehdä myös semi-resetin, jolloin käyttäjätiedot eivät nollaannu mutta laite resetoituu muuten.

Reitittimien ohjelmistopäivitykset ovat tärkeitä. Ne korjaavat ja tehostavat laitteen toimintaa ja niiden avulla laitteen tietoturva pysyy ajan tasalla. Joskus päivitykset tuovat reitittimen hallintasivustolle uusia ominaisuuksia tai ulkoasumuutoksia.

Meiltä hankittu Telia F1X -reititin hakee automaattisesti tarjolla olevat päivitykset. Ohjelmistopäivityksiä tulee yöaikaan, joten laitetta ei kannata sammuttaa aina yöksi.

Wifi-yhteyden muodostaminen ei onnistu

Jos sinulla wifi-yhteyden muodostamisessa on ongelmia, voit kokeilla muokata reitittimen WLAN-asetuksia reitittimen hallintasivustolla. (Huom! Ethän muuta asetuksia, jos et tiedä mitä olet tekemässä.)

  • Muokkaa SSID-nimi alkuperäisestä Telia-57666B -tyyppisestä nimestä esim. muotoon telia57.
  • Telia Play -boksia ei voi yhdistää WPS-toiminnolla. Voit yhdistää digiboksin reitittimeen verkkokaapelilla tai wifi-nimellä ja salasanalla.
Ongelmia verkkopelaamisessa

Verkkopelaamisen hidastelu tai toimimattomuus johtuu monesti reitittimen ominaisuuksista. Ongelmaan on onneksi monta mahdollista ratkaisua. Tarkista reitittimestä seuraavat asetukset:

UPnP

UPnP-toiminto avaa liikenteen dynaamisesti peli- ja sovelluspalvelimille. Jos verkkopelaaminen tökkii, tarkista hallintasivulta että UPnP on sallittu:

Kirjaudu reitittimen hallintasivulle ja valitse Advanced Interface. Avaa WAN Services -asetukset (hammasratas oikeassa yläkulmassa) ja ylhäältä Show advanced. Varmista, että UPnP-asetus on Enabled-tilassa ja tallenna muutokset. 

Porttiohjaus

Voit tehdä porttiohjauksia reitittimen hallintasivustolla WAN Services -asetuksista. Tarvittavat tiedot asetusten tekemiseen saat pelin valmistajalta. Tarvittaessa porttiohjauksiin apua tarjoaa  Telia Helppi.

LAN4-portin siltaus (bridge)

Jos porttiohjaukset eivät auttaneet tai haluat kytkeä oman reitittimen käyttöön Telia Smart Wifi -reitittimen rinnalle, voit sillata laitteen LAN4-portin. Siltaus toimii vain LAN4-portista verkkokaapelilla. Kun siltaus on tehty, kytke reitittimesi, tietokoneesi tai pelikonsolisi LAN4-porttiin verkkokaapelilla.

Voit tehdä siltauksen reitittimen hallintasivustolla. Valitse Advanced Interface, jonka jälkeen Bridge ETH port 4 -asetus löytyy näkymästä viimeisenä. Klikkaa asetuslaatikkoa ja aktivoi toiminto avautuvasta ikkunasta. Aktivoinnin jälkeen reititin käynnistyy uudelleen.

Huomioithan siltaukseen liittyen:

  • Kun käytät yhteyttä sillatun portin kautta, vastaat itse laitteidesi tietoturvasta, sillä kytketty laite on suoraan internetissä ilman palomuuria.
  • Telia Play -boksi ei toimi enää LAN4-portista siltauksen jälkeen.
  • Kiinteällä laajakaistalla on käytössä 5* dynaamista julkista IP-osoitetta, joista Telia Smart Wifi-reititin vie yhden. Sillatun LAN4-portin kautta enintään 4 laitetta kerralla voi saada julkisen IP-osoitteen. (* Huom: Yhteys kotiin kiinteä 5G -liittymällä on vain 1 julkinen IP-osoite, joka on varattu käytössä olevalle Telia Smart Wifi -reitittimelle.)
Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
  • 2,4 GHz, 4x4, Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
  • 5 GHz, 4x4, Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax)
  • Wi-Fi tasot WPA2™-Enterprise WPA3™-Personal / WPA2™-Personal WPA3™ + WPA2™ mixed mode (SAE, AES)
4x4 MIMO 2.4 GHz wifi-ominaisuudet
  • SGi
  • STBC
  • 20/40 MHz
4x4 MIMO 5 GHz wifi-ominaisuudet 
  • SGi
  • STBC
  • LDPC (FEC)
  • OCAC
  • TPC
  • MU-MIMO
  • 20/40/80/160 MHz
Muut ominaisuudet:
  • Wifi-yhteys on valmiiksi suojattu: Laitteen lähettämän verkkonimen (SSID) ja salasanan löydät laitteen pohjassa olevasta tarrasta.
  • WPS-toiminto
  • LAN4-portin siltaustoiminto hallintasivun kautta esim. pelaamista varten
  • USB 3.1
  • Smart Wifi -reititin – Telia F1X EWA 1330 TCS
  • Virtajohto
  • Ethernet-verkkokaapeli
Telia Helppi apunasi
Jos tarvitset apua käyttöön ja asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helppiin. Palvelemme sinua arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.
0600 10 100
(2,53 €/puhelu + 2,53 €/alkava min + mpm/pvm)
Lue lisää Telia Helpistä
Lisää samasta aiheesta

Wifin ongelmatilanteet

Etkö vielä löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä

Telia Helppi

Helppi on asennuspalvelumme, joka asentaa laitteet, liittymät ja palvelut puolestasi. Helppi tarjoaa myös teknistä tukea esimerkiksi laitteiden käyttöön. Soita meille tai tilaa Helppi luoksesi.

 0600 10 100

(2,53 €/puhelu + 2,53 €/alkava min + mpm/pvm)
 

Varaa soittoaika
Lue lisää Helpistä

Ma–pe 8–20, la 9–16.30.
 

Chat

Chatbottimme Tellu osaa auttaa monissa asioissa. Tellu ohjaa sinut tarvittaessa asiakaspalvelijalle ympäri vuorokauden, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen.
 

Avaa chat >
Kirjaudu

Minun Teliassa ja sovelluksessa chat-asiakaspalvelu 24/7.
 

Minun Telia

Minun Teliassa maksat laskut helposti, hallinnoit liittymiäsi ja palveluitasi, löydät puk-koodin, teet vikailmoituksen ja keskustelet asiakaspalvelun kanssa.

Kirjaudu selaimella
Tutustu Minun Telia -sovellukseen

Minun Teliassa ja sovelluksessa chat-asiakaspalvelu 24/7.