Black Fridayn loistavat diilit! Katso tarjoukset
Harri Holma on kehittänyt Nokian mobiiliverkkoja jo 30 vuotta ja juossut 120 maratonia – ”On etuoikeus olla mukana tekemässä parempaa maailmaa”
Harri Holma kiskoo märkäpukua ylleen Espoon Kaitalammella ja lähtee kauhomaan kilometrin pituisen lammen päästä päähän. Holma haluaa ajaa itsensä äärirajoille niin mobiiliverkkojen kehittämisessä kuin kestävyysurheilussa.
Harri Holman tehtävänä on ollut jo pitkään pitää Nokia maailman kärjessä mobiiliteknologian kehitystyössä, jota ohjaavat uteliaisuus ja tinkimättömyys.
”Näihin vuosikymmeniin ei mahdu montakaan tylsää hetkeä, päinvastoin. On ollut upeata olla mukana kehittämässä asioita, jotka ovat muovanneet maailmasta erilaisen, paremman paikan”, Holma pohtii.
Holma aloitti työnsä Nokialla 3G-teknologian parissa. Kukaan ei silloin osannut edes kuvitella, millaisen vallankumouksen uusi teknologia käynnistäisi.
”Videopuhelu saattoi silloin vilahtaa meidän puheissa, mutta kukaan ei osannut tietenkään kuvitella sosiaalista mediaa tai sitä, että tänä päivänä esimerkiksi Intiassa yli miljardi ihmistä käyttää näitä samoja yhteyksiä”, Holma miettii.
Kuka voi päästä käsiksi verkossa liikkuvaan tietoon?
Holma on nähnyt aitiopaikalta, miten mobiiliverkoista on kasvanut yhteiskunnan toimivuuden peruspilari. Asiat ovat digitalisoituneet yksi toisensa perään, ja useimmat yhteiskunnan kriittiset toiminnot kulkevat nyt langattomien yhteyksien päällä.
”Jokainen uusi verkkosukupolvi on edellistä sukupolvea nopeampi, energiatehokkaampi mutta ennen kaikkea turvallisempi. 4G on jo erittäin turvallinen, mutta 5G takaa sen, että jatkossa voimme edelleen turvallisesti siirtää erilaisia toimintoja mobiiliverkkoihin”, Holma selventää.
Holman silmät säteilevät hänen kertoessaan USA:n ulkoministeri Anthony Blinkenin hiljattaisesta Suomen vierailusta, jonka aikana maat kirjoittivat yhteistyösopimuksen 6G-teknologian kehittämisestä.
”Tietenkin teknologian turvallisuus on kaiken keskiössä, mutta nykyään lähes yhtä tärkeäksi on noussut se, kuinka luotettavien kumppaneiden kanssa kehitystyötä tehdään. On olennaista tietää, miten ja kuka tekniikan on kehittänyt ja kuka voi päästä käsiksi verkossa liikkuvaan tietoon”, Holma painottaa.
5G muuttaa maailman, taas kerran
Holma on ylpeä ja innostunut Nokian uusista 5G-verkoista, joita hän oli kehittämässä vuosikausia.
”Nykyiset digitaaliset palvelut toimivat erittäin hyvin 4G-verkossa. Teollisuuden puolella on kuitenkin jo huomattu, että 5G tarjoaa selkeitä etuja monin eri tavoin. On varma, että myös suuri yleisö ottaa 5G:n laajamittaisesti pian käyttöön, kun sen varaan kehitetyt uudet palvelut tulevat markkinoille. Esimerkiksi seuraavan sukupolven älylasit voisivat olla sellainen asia”, Holma pohtii.
Holma kertoo, että samaa asiaa on pohdittu myös jokaisen edellisen mobiilisukupolven kehitystyössä: mihin tätä oikeasti tarvitaan. Ja joka kerta uusi teknologia on osoittautunut ratkaisevaksi yhteiskunnan digitalisoitumisessa.
”Niin käy myös 5G:n ja 6G:n kanssa. Ne tulevat muuttamaan ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan elämää tavalla, jota emme vielä osaa edes kuvitella.”
6G:n lisäksi tekniikan tohtorin haasteena on parhaillaan parantaa omia ennätyksiään kestävyysurheilussa. Viime viikonloppuna täysimittainen triathlon-kisa taittui Kööpenhaminassa hieman yli 11 tunnissa - vain 13 minuuttia yli oman ennätyksen. Mikä lähes puoli vuorokautta kestävässä epäinhimillisessä rääkissä innostaa?
”Kestävyysurheilu on erinomaista vastapainoa verkkojen kehitystyölle. Olen aina ajatellut, että koska bittien vauhti jatkuvasti kiihtyy, niin täytyy tässä itsekin painaa kovempaa menemään”, 120 maratonia elämänsä aikana juossut Holma virnistää.
Teksti: Janne Kaijärvi
Kuva: Otto Uotila