Ale on käynnissä! Hurjasti laitteita nyt alehintaan. Katso tarjoukset
Kodeissa on käytössä suuri määrä elektroniikkaa, joka kuluttaa energiaa myös valmiustilassa. Sinäkin voit säästää merkittävästi sähköä käyttämällä kodin digilaitteita järkevästi.
1. Sulje reititin yön ajaksi
Traficomin tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2021 lopussa lähes 1,9 miljoonaa kiinteää laajakaistaliittymää. Yleensä yhteyttä jaetaan kodin sisällä reitittimen avulla eri laitteille. Reitittimet ovat yleisesti varsin energiatehokkaita ja vievät vain vähän sähköä, keskimäärin noin 85 kWh vuodessa.
Moni pitää reititintä aina päällä, vaikka sille ei olisi tarvetta. Jos esimerkiksi 1,5 miljoonaa käyttäjää sammuttaisi reitittimensä 8 tunnin yöunien ajaksi vuoden jokaisena päivänä, vastaisi säästynyt energia noin 2300 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.
Reitittimen säännöllisellä sammuttamisella voi olla positiivinen vaikutus myös nettiyhteyden toimivuuteen. Pitkään päällä ollut reititin voi alkaa hidastella, mutta virkistyä laitteen uudelleenkäynnistyksellä. Reititintä ei kannata sulkea, jos kotona on älykodin laitteita tai valvontalaitteita, jotka vaativat nettiyhteyden toimiakseen.
2. Läppäri on fiksumpi valinta kuin pöytäkone
Kannettava tietokone kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin pöytäkoneet. Joissain tapauksissa kannettava voi kuluttaa vain 10 prosenttia tehokkaan pöytäkoneen kulutuksesta. Lisäksi läppärin etuna on sen akku, jonka turvin laitetta voi käyttää ilman jatkuvaa lataamista. Pöytäkoneen sähkön kulutukseen vaikuttaa keskusyksikön lisäksi tarvittava näyttö ja muut mahdolliset lisälaitteet.
3. Digipalveluiden käyttäminen pienellä näytöllä
Energiatehokkuuden kannalta silläkin on merkitystä, millä laitteella nettiä selaat tai käytät erilaisia digipalveluja. Mitä pienempi näyttö, sitä vähemmän kulutat sähköä. Jos sinulla on mahdollisuus valita aiemmin mainitun pöytäkoneen sijaan kannettava tietokone tai tietokoneiden sijaan tabletti tai älypuhelin, on sillä merkitystä sähkönkulutuksen kannalta.
Laitteiden kulutuksen esimerkkejä:
- Tabletti: 0,03 kWh/päivä
- Läppäri: 0,03 kWh/tunti
- LED-TV 55”: 0,08–0,14 kWh/tunti
- Pöytä-PC: 0,13–0,18 kWh/tunti
- Plasma-TV 42–46”: 0,31–0,41 kWh/tunti
4. Optimoi laitteesi sovellusten resoluutioasetukset
Pienemmälle näytölle riittää pienempi resoluutio. Kannattaa sovittaa resoluutiot käyttämääsi laitteeseen. Yleisimmistä sovelluksista voit määrittää toistettavan videokuvan resoluutiota pienemmälle. Esimerkiksi Spotify, Netflix ja Youtube tarjoavat tähän helpon mahdollisuuden. Lisäksi vinkkinä, että Youtubessa ja Spotifyssa voit asentaa automaattisen videon esityksen pois päältä, jos kuuntelet musiikkia taustalla.
5. Sähköä kuluu myös valmiustilassa
Kaikki elektroniikkalaitteet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa. Kannattaa sammuttaa virta kokonaan tietokoneista ja muista kodin viihde-elektroniikasta, kun niitä ei käytetä. Se onnistuu helpoimmin, jos laitteet on kytketty jatkojohtoon, jossa on erillinen katkaisin virran sulkemiselle.
6. Osta kierrätettyjä tai Ecorating-merkittyjä digilaitteita
Kierrätetty puhelin on ympäristöystävällisempi valinta ja vanhan laitteen kierrättäminen ekoteko. Älä siis anna vanhojen puhelinten lojua kaappien pohjalla vaan tuo ne meille. Puhelimet huolletaan ja uusiokäytetään tai sen komponentit kierrätetään. Saat puhelimista myös hyvityksen.