Takaisin

Innovaatiohanke Sirius tuo 5G:n uusimmat ominaisuudet ensimmäisten asiakkaiden käyttöön

2 min
Ilmakuva konteista Ilmakuva konteista

Sirius-hankkeessa kehitetään ohjelmoitavaa 5G-verkkoa, jonka ominaisuudet taipuvat asiakkaan tarpeisiin. Haemme edelläkävijäyrityksiä mukaan pilotointiin.

Telia on aloittanut ohjelmoitavan 5G-verkon pilotoinnin kesällä 2024. Sirius on osin EU-rahoitteinen innovaatiohanke, joka hyödyntää huippuluokan 5G-verkkoa sekä reunalaskentaa. Käytännössä Sirius tarjoaa innovaatioyhteistyötä toimialansa edelläkävijäyrityksille yhteistyössä ohjelmistokehittäjien kanssa. Sirius hakee parhaillaan seuraavia pilottiyrityksiä mukaan hankkeeseen.

Hankkeessa rakennetaan pilvitoteutukseen ja verkon reunalla tarjottavaan laskentatehoon perustuva verkkoympäristö, jossa sovelluskehittäjät pääsevät ensimmäistä kertaa Suomessa hyödyntämään täysmääräisesti 5G-verkon uusimpia ominaisuuksia. Sirius hyödyntää itsenäistä 5G-verkkoa, joka tuo yritykselle uusimmat teknologiat, kun taas tämänhetkinen julkinen 5G-verkko on vanhempaan 4G-verkkoon tukeutuva.

”Ohjelmoitavan 5G-verkon hyödyt ovat ilmeiset. Verkkoympäristö pystyy mukautumaan asiakkaan käyttämien sovellusten vaatimuksiin, jolloin asiakas saa verkosta juuri tarvitsemansa suorituskyvyn. Sovelluksen ja verkon vuoropuhelu takaa halutun käyttökokemuksen ja samalla parantaa yhteyksien turvallisuutta ja luotettavuutta”, täsmentää 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Erityisesti liikennesektorin sovelluskehitykselle tarkoitettu 5G-ympäristö rakennetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Maarianhaminaan ja siitä edelleen Ruotsiin ulottuvaan tie- ja vesiliikennekäytävään. Alueen ohjelmoitava 5G-verkko tukeutuu Nokian toimittamaan itsenäiseen 5G-ydinverkkoon ja Network as Code -kehitysalustaan.

Siriusta voidaan hyödyntää esimerkiksi ruuhkaisten satamien liikenteen videoanalytiikassa ja datan analysoinnissa reunalaskennalla. Tekniikka mahdollistaa myös dronejen tilatiedon ja sijainnin tarkistamisen. Liikkuvien järjestelmien, kuten itseohjautuvien ajoneuvojen, ja niiden yhteyksien varmistaminen sijainnista huolimatta on myös mahdollista.

”5G-verkoissa on runsaasti ominaisuuksia, joita ei tänä päivänä hyödynnetä täysmääräisesti. Ohjelmoitava 5G-verkko antaa sovelluskehittäjille alustan, jonka tarkoituksena on yksinkertaistaa 5G-verkon ominaisuuksia”, 5G-pilottiasiakkaiden projektipäällikkö Markus Heikkilä korostaa.

Sirius hakee uusia innovaatiohakuisia yrityksiä sekä ohjelmoijia mukaan pilotoimaan uuden aikakauden 5G-verkon mahdollisuuksia. Voisiko sinun yrityksesi olla seuraava Sirius-pilotti?

Yhteystiedot:
sirius@teliacompany.com

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle 5G
Seuraava artikkeli
Esri Finland Oy ja Plugit laatimassa uusia latauspisteistä sähköautoille – Telian data toimii suunnannäyttäjänä
Kuinka sähköautojen latauspisteiden sijoittelu on Suomessa määritelty? Entä mistä paikkatietoja on ...