F-Secure Total -saavutettavuusseloste (Telia Turvapaketti)
1 Yleiskatsaus palvelun saavutettavuuteen
F-Secure Total -tuote tarjoaa kattavan verkkoturvan, yksityisyyden suojan ja henkilöllisyyden suojauksen. Se on yhteensopiva useiden käyttöjärjestelmien ja laitteiden kanssa, mukaan lukien Windows-tietokoneet, Macit sekä Android- ja iOS-älypuhelimet ja -tabletit.
Euroopan esteettömyysdirektiivin (European Accessibility Act, EAA) tavoitteena on varmistaa, että EU-alueella tarjottavat tuotteet ja palvelut ovat kaikkien käyttäjien, myös näkörajoitteisten, saavutettavissa. Direktiivi edellyttää esteettömyysstandardien noudattamista, erityisesti WCAG 2.1 -ohjeistuksen AA-tason mukaisesti.
EAA edellyttää noudattamaan eurooppalaista esteettömyysstandarda EN 301549 ja sen noudattaminen on lakisääteistä seuraaville F-Securen tuotteille ja palveluille:
Verkkokauppa: My F-Secure -alusta, jonka kautta käyttäjät voivat ostaa ja hallita F-Secure Total -tilauksiaan.
Sähköisen viestinnän tuotteet ja ohjelmistot, kuten viestintäsovellukset ja reitittimet: F-Secure Sense -reititetty suojaus.
Verkkosivustot: kotisivut, tuote-esittelyt, artikkelit: F-Secure.com.
F-Securen asiakastuki Total-käyttäjille.
* Huom: Täydellinen luettelo digitaalisista palveluista, joita direktiivi koskee, on saatavilla Traficomilta.
Yllä olevan tuote- ja palveluluettelon perusteella Total- ja kumppanisovellusten ei tarvitse olla direktiivin mukaisia. F-Securen tavoitteena on kuitenkin tarjota paras mahdollinen käyttökokemus, ja siksi pyrimme noudattamaan EN 301549 -standardia, johon direktiivi perustuu. Tämän standardin noudattaminen ei ole lakisääteistä.
Tämä saavutettavuusseloste julkaistaan 28.6.2025 osana saavutettavuustyön valmistumista. Tämä seloste ei ole lakisääteinen, eikä sen sisällölle ole vaatimuksia. Selosteen rakenne kuitenkin noudattaa lakisääteisiä vaatimuksia. Totalin saavutettavuusselosteen tarkoitus on viestiä saavutettavuuden nykytilasta osana F-Secure-tuotekokemusta.
Kumppanien verkkokauppojen on oltava saavutettavuusdirektiivin mukaisia. Korostaaksemme Totalin ja kumppanisovellusten saavutettavuutta, loimme tämän saavutettavuusselosteen. Kumppanit voivat halutessaan linkittää tähän selosteeseen esimerkiksi PDF-muodossa.
2 Yleistä osallisuuden tavoitteista
F-Securen ydintehtävä on suojata asiakkaidensa digitaalisia hetkiä. Digitaalisia tuotteita kehittäessämme käytämme suunnittelun periaatteita, joiden avulla teemme tuotteistamme havaittavia, käytettäviä, ymmärrettäviä ja kestäviä mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle.
Tuotesuunnittelumme keskittyy ratkaisuihin, jotka vahvistavat käyttäjien toimintakykyä ja lisäävät heidän turvallisuuttaan ja itsevarmuuttaan verkossa. Panostamme saavutettavuuteen suunnittelemalla yksinkertaisia ja intuitiivisia tuotteita, jotka vähentävät kognitiivista kuormitusta ja noudattavat visuaalisen saavutettavuuden ohjeita, kuten riittäviä kontrasteja, sopivia tekstikokoja ja jotka eivät sisältäisi kohtauksille herkistäviä elementtejä.
Tavoitteenamme on, että parhaan mahdollisen tietoturvakokemuksen lisäksi saavutettavuuden käytäntöjen noudattaminen mahdollistaa osallistavan tuotekokemuksen, joka toivottaa tervetulleiksi sekä rajoitteiset että ikääntyneet käyttäjät – ja samalla palvelee koko väestöä.
F-Secure painottaa erityisesti Total-sovelluksen helppokäyttöisyyttä. Pyrimme testaamaan tuotteitamme demografisesti edustavalla otannalla, jotta saamme palautetta monista kulttuurisista näkökulmista ja emme sulje pois mitään kuluttajaryhmiä. Hyödynnämme myös beta-yhteisöämme suunnittelupäätösten varmentamiseen ennen tuotteen laajempaa julkaisua.
Lisäksi otamme huomioon EU:n esteettömyysdirektiivin vaatimukset varmistaaksemme, että tuotteemme ovat laajasti käytettävissä. Yksikään kuluttajaryhmä ei ole suunnittelussa poissuljettu, ja tavoitteena on tehdä suojaus helpoksi ottaa käyttöön ja käyttää ilman teknistä osaamista.
Noudattamalla Euroopan esteettömyysdirektiiviä ja W3C:n saavutettavuussuosituksia, F-Secure pyrkii varmistamaan, että tuotteiden käyttö on sujuvaa myös käyttäjille, joilla on erilaisia toimintarajoitteita.
Lähde: F-Secure Sustainability Statement 2024
3 Toimenpiteet, joilla varmistetaan Total-tuotteen saavutettavuusstandardien täyttyminen
Marraskuussa 2024 F-Secure toteutti saavutettavuuden vaatimustenmukaisuusprojektin, jonka tavoitteena oli yhdenmukaistaa tuotteet eurooppalaisen standardin EN 301549 kanssa – kyseessä on tieto- ja viestintäteknologian tuotteiden ja palveluiden saavutettavuusvaatimukset. Käytännössä tämä tarkoittaa WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason noudattamista (Web Content Accessibility Guidelines).
3.1 Saavutettavuuden vaatimustenmukaisuustyö sisälsi:
- Vaihe 1: Vaatimusten ymmärtäminen ja saavutettavuuden tiekarttojen laatiminen
- Vaihe 2: Saavutettavuusarvioinnit ja parannustarpeiden tunnistaminen
- Vaihe 3: Tunnistettujen parannusten kehittäminen osana tuotteen hallintaa (Q4/2024–Q2/2025)
- Vaihe 4: Saavutettavuuden integrointi olemassa oleviin työnkulkuihin ja jatkuvien suunnittelu- ja kehityskäytäntöjen vakiinnuttaminen suunnittelujärjestelmään (Q1–Q2/2025)
- Vaihe 5: Tietoisuuden lisääminen organisaation sisällä ja kumppaniviestinnässä (Q2/2025)
- Vaihe 6: Lopullisten saavutettavuusselosteiden julkaisu kesäkuussa 2025
3.2 Saavutettavuusauditoinnit on tehty seuraaville:
- Design System (suunnittelun periaatteet)
- F-Secure Total -sovellus ja kumppanibrändätyt sovellukset (mobiili iOS ja Android, työpöytä Windows ja Mac)
- F-Secure.com
- My F-Secure -alusta (Totalin suoramyynnin asiakkaille)
- F-Secure Sense (mobiili)
4 F-Securen sitoutuminen saavutettavuuden parantamiseen
4.1 Yhteenveto keskeisistä saavutettavuusparannuksista
4.1.1 Tuotekokemuksen parannukset
- Suurin osa käyttöliittymän elementeistä on käytettävissä näppäimistöllä, ruudunlukijalla ja ääniohjauksella.
- Looginen lukujärjestys ja rakenteellinen sisältö.
- Selkeät saavutettavat nimilaput ja asianmukainen tiedonvälitys.
- Parannettu tuki ruudunlukijoille, mukaan lukien latauksen etenemisen ilmoitukset.
- Korkean kontrastin kuvakkeet ja teksti.
- Otsikot merkitty navigoinnin helpottamiseksi.
- Tekstin suurennus on käytettävissä ja toimii.
- Kattavat ohjeet ja opastus kaikissa toiminnoissa.
4.1.2 Toiminnalliset parannukset
- Parhaiden saavutettavuuskäytäntöjen soveltaminen kaikessa uudessa tuotekehityksessä.
- Testauskäytännöt yhdenmukaisia saavutettavuusvaatimusten kanssa.
- Asiakaspalvelutiimi käsittelee saavutettavuuteen liittyvää palautetta.
4.2 Saavutettavuuden nykytila
Alustakohtaiset kehittäjille tarkoitetut linjaukset perustuvat WCAG-ohjeistukseen: Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2.
4.2.1 Mobiilisovellukset
F-Secure Total -mobiilisovellukset täyttävät osittain eurooppalaisen saavutettavuusstandardin sekä WCAG 2.2 -vaatimukset.
Sovelluksia voi pääosin käyttää näppäimistöllä, näppäimistön kohdistus on useimmiten näkyvissä, elementtien kohdekoot ovat riittävät ja värikontrastit täyttävät saavutettavuusohjeet useimmissa tapauksissa.
Useimmat käyttäjäpolut mobiilisovelluksissa ovat lähes täysin saavutettavia, ja saavutettavuusongelmat ovat satunnaisia. Suurimmat haasteet liittyvät Salasanaholviin (Password Vault) ja Ihmiset ja laitteet (People & Devices) -osioihin. Tällä hetkellä horisontaalisen käytön (landscape mode) tuki puuttuu Android-laitteilta ja pienemmiltä iPhone-malleilta.
Tuotetiimit ovat tietoisia saavutettavuusongelmista, ovat saaneet asiaankuuluvaa koulutusta ja työstävät parannuksia vaiheittain. Salasanaholviin liittyvät ongelmat on tarkoitus korjata ominaisuuden uudessa versiossa, joka julkaistaan vuoden 2026 aikana.
4.2.2 Työpöytäsovellukset
Työpöytäsovellukset ovat saavutettavia suurimmalle osalle käyttäjistä. Suurimmat haasteet liittyvät ID-valvonnan ja Ihmiset ja laitteet -osion näppäimistösaavutettavuuteen. Myös Salasanaholvissa on useita saavutettavuusongelmia.
Yleisesti ottaen sovelluksista puuttuu vaihtoehtoisia tekstejä monista elementeistä, ja osa elementeistä ei ole nimetty oikein. Mac-sovelluksessa elementtejä ei ole ryhmitelty asianmukaisesti, mikä johtaa siihen, että lukujärjestys ei aina ole looginen.
4.2.3 Yksityiskohtainen luettelo tunnetuista saavutettavuusongelmista alustoittain
Täydellinen luettelo iOS-, Android-, Mac- ja Windows-alustojen saavutettavuusongelmista löytyy tämän asiakirjan liitteestä 1.
Jos huomaat sovelluksissa ongelman, jota ei ole mainittu luettelossa, voit lähettää palautetta sähköpostitse osoitteeseen accessibility.feedback@f-secure.com.
5 Tulevat saavutettavuusparannukset
Tuotetiimit ovat saaneet asianmukaista koulutusta saavutettavuudesta. Tiimit ovat jo tehneet merkittäviä korjauksia saavutettavuuteen perustuen saavutettavuusarvioinneissa havaittuihin puutteisiin. Yksi merkittävimmistä parannuksista on ollut suunnittelun periaatteiden kehittäminen, mikä on jo merkittävästi parantanut saavutettavuutta.
Saavutettavuus varmistetaan nyt myös kaikessa uudessa ominaisuuksien kehityksessä.
Jäljellä oleva ei-saavutettava sisältö sisällytetään vaiheittain neljännesvuosittaisiin ylläpitopäivityksiin kehitysresurssien saatavuuden mukaan. Osa ominaisuuksista, kuten Salasanaholvi ja Ihmiset & Laitteet, tehdään saavutettaviksi niiden seuraavissa uusituissa versioissa.
5.1 Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen
Tämä saavutettavuusseloste viimeisteltiin kesäkuussa 2025.
Se perustuu ulkopuolisen arvioijan tekemään arviointiin sovellusten WCAG 2.2 -vaatimustenmukaisuudesta, joka toteutettiin lokakuussa–marraskuussa 2024.
Seloste tarkistettiin viimeksi 5.6.2025.
6 Liite 1: Käyttöjärjestelmäkohtaiset kehitykset
6.1 iOS
6.1.1 Yleistä
- Vaakakuva (landscape mode) on käytettävissä vain, jos näytön leveys on vähintään 400 pikseliä (suuremmat iPhonet ja kaikki iPadit). (1.3.4)
- Monien näkymien yläosassa on korttielementtejä. Ei ole selvää, että sulkemis- ja laajennus-/pienennyspainikkeet liittyvät juuri luettuun kortin sisältöön, ellei korttia näe. Kortin sulkemisen jälkeen kohdistus siirtyy uuden kortin sulkupainikkeeseen (jos näytettävää on). (1.3.1)
- Tekstikenttiä ei voi tunnistaa kunnolla, koska reunaviivan kontrasti ei ole riittävä (1.4.11), eikä etikettien kontrasti ole riittävä (1.4.3).
- Ominaisuuskorteissa keltainen ja harmaa teksti ovat liian heikosti kontrastoituneita vaaleassa tilassa. (1.4.3)
6.1.2 Kirjautuminen ja tilin luonti
- Kirjautumis- ja tilinluontilomakkeiden tekstikenttiä ei voi tunnistaa visuaalisesti, eikä niissä ole näkyviä etikettejä. (1.4.11, 3.3.2)
- Käyttäjätietoja keräävissä kentissä ei ole automaattista täydennystä tukevia attribuutteja. (1.3.5)
- Salasanakentässä on tooltip, joka toimii vain hiiren päälläpidolla. Se ei ole saavutettavissa kosketuksella, näppäimistöllä tai ruudunlukijalla, eikä siinä ole nimeä tai roolia, eikä sitä voi sulkea Esc-näppäimellä. (1.1.1, 1.4.13, 2.1.1, 4.1.2)
- Tooltipin teksti: Salasanan on oltava vähintään kahdeksan merkkiä pitkä ja sisällettävä vähintään yksi numero sekä yksi pieni tai iso kirjain.
- Tekstiä ei voi suurentaa eikä se mukaudu tekstin välistyksen muutoksiin. (1.4.4, 1.4.12)
6.1.3 VPN
- Valittu VPN-sijainti on merkitty valituksi vain visuaalisesti. (4.1.2)
6.1.4 Huijauksenesto
- Safari-selaimen suojausohjeiden sivulla on kuvakkeita ilman tekstivastineita (1.1.1), ja kuvitusten kontrastit ovat liian heikot. (1.4.11)
- Selaussuojauksen overlay-kuvakepainike ja hakutuloksen arviointipainikkeen avaama overlay tulevat viimeisinä kohdistus- ja lukujärjestyksessä. (2.1.1)
- Kohdistusjärjestystä ei ole teknisesti mahdollista parantaa, mutta nämä elementit ovat saavutettavissa siirtymällä ensin sivun loppuun ja palaamalla sitten taaksepäin viimeiseen sisältöelementtiin.
6.1.5 Salasanaholvi
- Osa painikkeista ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Osa tekstistä ei erotu taustasta riittävästi. (1.4.3)
- Lukujärjestys ei ole aina looginen – esimerkiksi kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (1.3.2)
- Laitteiden yhdistämiseen tarvittavalla synkronointikoodilla on ajastin, jolla ei ole etikettiä. Ruudunlukijakäyttäjien on vaikea ymmärtää sen tarkoitusta. (1.3.1)
- Salasanan generointinäkymässä ei ole etikettejä generoidulle salasanalle, vaatimuksille tai merkkimäärän liukusäätimelle. (1.3.1)
- Synkronointikoodilla on aikaraja, jota ei voi poistaa, säätää tai pidentää. Käyttäjä voi kuitenkin käynnistää ajastimen uudelleen palaamalla näkymään tai odottamalla sen automaattista uudelleenkäynnistystä. (2.2.1)
- Pääsalasanaa varten ei anneta syöttöohjeita ennen tekstin kirjoittamista. (3.3.2)
- Hakutoiminnossa on näppäimistöansat. (2.1.2)
- Merkkimäärän liukusäädin ei anna selkeää palautetta arvosta. (4.1.2)
6.1.6 Henkilötietojen valvonta
- Valitut elementit on merkitty valituiksi vain visuaalisesti. (4.1.2)
- Puhelinnumeron syöttökentässä etiketti ei ole yhdistetty oikein tekstikenttään. (1.3.1)
- Kirjoitustilassa näkyvä tyhjennyspainike ei ole käytettävissä näppäimistöllä, eikä siinä ole kuvaavaa etikettiä. (2.1.1, 2.4.6)
- Puhelinnumeron vahvistuskentässä ei ole yhdistettyjä etikettejä. (1.3.1)
- Tietomurtoluettelon yläosassa suodatinpainike on nimetty virheellisesti "Lisää". (2.4.6)
- "Omat tiedot" -näkymässä syötekentissä on poistotoiminto, mutta sitä ei ole ilmoitettu saavutettavassa nimessä. (2.4.6)
6.1.7 Laitesuojaus
- Laitesuojaukset ovat saavutettavia.
6.1.8 Ihmiset ja laitteet
- Laitetta lisättäessä tai käyttäjäprofiilia tarkasteltaessa suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (2.4.3)
6.1.9 Kaikki tehtävät
- Tehtäväsuodattimien painikkeet eivät ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
6.2 Android
6.2.1 Yleistä
- Horisontaalinen näkymä ei ole käytettävissä (1.3.4)
- Monien näkymien yläosassa on korttielementtejä. Ei ole selvää, että sulkemis- ja laajennus-/pienennyspainikkeet liittyvät juuri luettuun kortin sisältöön, ellei korttia näe. (1.3.1)
- Monisivuisissa käyttöönottopoluissa ruudunlukijan kohdistus ei usein aseteta näkymän ensimmäiseen elementtiin. (1.3.2)
- Näppäimistönavigointi jää taakse-painikkeeseen useiden välilehtien aikana. (2.4.3)
- Tekstikenttiä ei voi tunnistaa kunnolla, koska reunaviivan kontrasti ei ole riittävä (1.4.11), eikä etikettien kontrasti ole riittävä. (1.4.3)
- Etiketit eivät ole oikein yhdistetty tekstikenttiin. (1.3.1)
- Ominaisuuskorteissa keltainen ja harmaa teksti ovat liian heikosti kontrastoituneita vaaleassa tilassa. (1.4.3)
- Harmaat nuolikuvakkeet avautuvissa elementeissä (accordion) ovat liian heikosti kontrastoituneita. (1.4.11)
- Kun tekstin kokoa suurennetaan, laitteen lisäyspainikkeessa näkyvä tieto vapaista lisensseistä ei välttämättä näy kokonaan päänäkymässä. (1.4.4)
6.2.2 Kirjautuminen ja tilin luonti
- Kirjautumis- ja tilinluontilomakkeiden tekstikenttiä ei voi tunnistaa visuaalisesti, eikä niissä ole näkyviä etikettejä. (1.4.11, 3.3.2)
- Käyttäjätietoja keräävissä kentissä ei ole automaattista täydennystä tukevia attribuutteja, jotka tunnistaisivat tiedon tyypin. (1.3.5)
- Tilinluontilomakkeen salasanakentässä on tooltip, joka toimii vain hiiren päälläpidolla. Tooltip ei ole saavutettavissa kosketuksella, näppäimistöllä tai ruudunlukijalla, eikä siinä ole saavutettavaa nimeä tai roolia, eikä sitä voi sulkea Esc-näppäimellä. (1.1.1, 1.4.13, 2.1.1, 4.1.2)
- Tooltipin teksti: Salasanan on oltava vähintään kahdeksan merkkiä pitkä ja sisällettävä vähintään yksi numero sekä yksi pieni tai iso kirjain.
- Tooltipin tekstisisältöä ei voi suurentaa, eikä se mukaudu tekstin välistyksen muutoksiin. (1.4.4, 1.4.12)
6.2.3 Laitesuojaus
- Turvaraporttipainikkeen varoitussisältö ei sisälly painikkeen etikettiin. (2.4.6)
- Skannaushistorian avattavan elementin (accordion) tila (laajennettu/suljettu) ei ole ohjelmallisesti määritelty avustavaa teknologiaa varten. (4.1.2)
- Kun tekstin kokoa suurennetaan tai näyttöä zoomataan, laitteen lukituksen käytössä -näkymä ei näy kokonaan. (1.4.4, 1.4.10)
6.2.4 VPN
- VPN on saavutettava.
6.2.5 Huijausturva
- Selaussuojauksen overlay-kuvakepainike ja hakutuloksen arviointipainikkeen avaama overlay Safari-selaimessa tulevat viimeisinä kohdistus- ja lukujärjestyksessä. (2.1.1)
- Kohdistusjärjestystä ei ole teknisesti mahdollista parantaa, mutta nämä elementit ovat saavutettavissa siirtymällä ensin sivun loppuun ja palaamalla sitten taaksepäin viimeiseen sisältöelementtiin.
6.2.6 Salasanaholvi
- Osa painikkeista ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Osa tekstistä ei erotu taustasta riittävästi. (1.4.3)
- Lukujärjestys ei ole aina looginen – esimerkiksi kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (1.3.2)
- Laitteiden yhdistämiseen tarvittavalla synkronointikoodilla on ajastin, jolla ei ole etikettiä. Ruudunlukijakäyttäjien on vaikea ymmärtää sen tarkoitusta. (1.3.1)
- Salasanan generointinäkymässä ei ole etikettejä generoidulle salasanalle, vaatimuksille tai merkkimäärän liukusäätimelle. (1.3.1)
- Synkronointikoodilla on aikaraja, jota ei voi poistaa, säätää tai pidentää. Käyttäjä voi kuitenkin käynnistää ajastimen uudelleen palaamalla näkymään tai odottamalla sen automaattista uudelleenkäynnistystä. (2.2.1)
- Pääsalasanaa varten ei anneta syöttöohjeita ennen tekstin kirjoittamista. (3.3.2)
- Hakutoiminnossa on näppäimistöansat. (2.1.2)
- Merkkimäärän liukusäädin ei anna selkeää palautetta arvosta. (4.1.2)
- 6.2.7 Henkilötietojen suojaus
- Valitut elementit on merkitty valituiksi vain visuaalisesti. (4.1.2)
- Puhelinnumeron syöttökentässä etiketti ei ole yhdistetty oikein tekstikenttään. (1.3.1)
- Puhelinnumeron vahvistusnäkymässä koodin syöttökentät eivät ole käytettävissä näppäimistöllä tai ruudunlukijalla. (2.1.1)
- Vahvistuskentissä ei ole yhdistettyjä etikettejä. (1.3.1)
- Kun tekstin kokoa suurennetaan tai näyttöä zoomataan, osa puhelinnumeron vahvistusnäkymän sisällöstä ei välttämättä näy kokonaan. (1.4.4, 1.4.10)
- Omat tiedot" -näkymässä ei ole mahdollista poistua kontekstivalikosta, joka avautuu "Lisää"-painikkeesta, ilman että valitaan jokin vaihtoehto. (2.1.2)
6.2.8 Ihmiset ja laitteet
- Laitetta lisättäessä tai käyttäjäprofiilia tarkasteltaessa suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (2.4.3)
6.2.9 Lapsen profiili
- Kuvakkeilla, kuvituksilla ja muilla kuvilla ei ole tekstivastineita. (1.1.1)
- Osa painikkeista ei saa näkyvää näppäimistökohdistusta. (1.4.11)
- Sovelluksen hallintanäkymässä kontekstivalikon sisältö luetaan ennen kuin valikko on avattu. (1.3.2)
- Ruudunlukijan kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (2.4.3)
- Osa valituista elementeistä ei ole merkitty valituiksi ohjelmallisesti. (4.1.2)
- Sisällönsuodatuksen näkymässä olevat vaihtopainikkeet eivät ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1, 1.3.1)
- Osa vaihtopainikkeista ja valintaruuduista ei ole ohjelmallisesti yhdistetty etiketteihin. (1.3.1)
- Tekstikenttiä ei voi tunnistaa kunnolla, koska reunaviivan kontrasti ei ole riittävä. (1.4.11)
- Uuden profiilin nimeämiskentässä ei ole näkyvää etikettiä. (3.3.2)
- Päivittäisen aikarajan liukusäätimen arvo ei ole määritelty oikein ohjelmallisesti – ruudunlukijan lukema arvo ei vastaa visuaalista arvoa. (4.1.2)
- Sisällönsuodatuksen näkymässä valintaruutujen jälkeen luetaan piilotettuja elementtejä. (1.3.2)
6.3 MAC
6.3.1 Yleistä
- Kuvakepainikkeilla ei ole kuvaavia etikettejä, jotka määrittelisivät painikkeen tarkoituksen. (1.1.1)
- Koristeellisilta kuvakkeilta puuttuvat etikettitiedot. (1.1.1)
- Varoitus- ja infovärit, joita käytetään kuvakkeissa ja muissa elementeissä, eivät ole riittävän kontrastisia. (1.4.11)
- Kytkin-, valintaruutu-, radiopainike- ja valintaelementit eivät ole ohjelmallisesti yhdistetty etiketteihin. (1.3.1)
- Otsikoita ei ole merkitty otsikoiksi. (1.3.1)
- Valitut kohteet eivät ole ohjelmallisesti merkitty valituiksi. (4.1.2)
- Tekstin suurennus ei ole käytettävissä. (1.4.4)
- Lukujärjestys ei ole looginen ryhmittelyn puuttumisen vuoksi. (1.3.2)
- Asetusten ohjepainikkeella ei ole saavutettavaa nimeä. (4.1.2)
- Asetuksissa saavutettava nimi ei aina vastaa visuaalista etikettiä, mikä voi estää ääniohjauksen käytön. (2.5.3)
- Päänäkymän ominaisuuskorttien painikkeet eivät ole käytettävissä ruudunlukijalla tai ääniohjauksella. Sama toiminnallisuus on kuitenkin saatavilla ominaisuussivulla, kun koko korttia klikataan. (4.1.2, 2.5.3)
6.3.2 Laitesuojaus
- The scanning progress information and completion is not communicated for the screen reader users (4.1.3)
6.3.3 Huijausturva
- Verkkosivustolla näkyvä selaussuojauksen kuvake ja "Miltä ilmoitus näyttää" -painike turvallisen maksamisen näkymässä eivät ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Selaussuojauksen ohjeissa viitataan vihreään kuvakkeeseen, joka tarkoittaa verkkosivun oikeaan reunaan ilmestyvää kuvakepainiketta. (1.3.3)
- Selainikkunassa kelluva kuvake muuttuu noin viiden sekunnin kuluttua heikosti kontrastoiduksi versioksi. Kuvake ei erotu riittävästi kaikilta taustoilta. (1.4.11)
- Laajennuksen valintaikkunan otsikko on "Estetty verkkosivusto", riippumatta siitä, mikä sivun tai valintaikkunan todellinen tila on. (1.3.1)
6.3.4 Salasanaholvi
- Osa painikkeista ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Osa tekstistä ei erotu taustasta riittävästi. (1.4.3)
- Lukujärjestys ei ole aina looginen – esimerkiksi kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (1.3.2)
- Laitteiden yhdistämiseen tarvittavalla synkronointikoodilla on ajastin, jolla ei ole etikettiä. Ruudunlukijakäyttäjien on vaikea ymmärtää sen tarkoitusta. (1.3.1)
- Salasanan generointinäkymässä ei ole etikettejä generoidulle salasanalle, vaatimuksille tai merkkimäärän liukusäätimelle. (1.3.1)
- Synkronointikoodilla on aikaraja, jota ei voi poistaa, säätää tai pidentää. Käyttäjä voi kuitenkin käynnistää ajastimen uudelleen palaamalla näkymään tai odottamalla sen automaattista uudelleenkäynnistystä. (2.2.1)
- Pääsalasanaa varten ei anneta syöttöohjeita ennen tekstin kirjoittamista. (3.3.2)
- Pakollisia kenttiä ei ole merkitty ohjelmallisesti pakollisiksi. (3.3.2)
- Merkkimäärän liukusäädin ei anna selkeää palautetta arvosta. (4.1.2)
- Tallenna- ja Peruuta-painikkeet sijaitsevat lomakkeen yläosassa, mikä tekee niiden löytämisestä vaikeaa ruudunlukijakäyttäjille lomakkeen täyttämisen jälkeen. (1.3.2)
- "Entä jos unohdan pääsalasanani" -sisältö näkyy vain, kun kohdistus on "Toista pääsalasana" -kentässä. (3.2.1)
- Etiketit eivät ole yhdistetty tekstikenttiin. (1.3.1)
6.3.5 VPN
- Maanosa-valikon (accordion) painikkeen tila (laajennettu/suljettu) ja valittu VPN-sijainti eivät ole ohjelmallisesti määritelty avustavaa teknologiaa varten. (4.1.2)
- Sijainnin valinnan latauksen etenemistä ja valmistumista ei ilmoiteta ruudunlukijakäyttäjille. (4.1.2)
- VPN-sijaintikartalla ei ole riittävää kontrastia. Kuitenkin sama sijaintitieto esitetään kartan yläpuolella olevan kytkimen kautta. (1.4.11)
6.3.6 Henkilötietojen suojaus
- Suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (2.4.3)
6.3.7 Ihmiset ja laitteet
- Käyttäjän omistamien laitteiden määrä ja tyyppi esitetään vain visuaalisesti, ei ohjelmallisesti. (1.3.1)
- Suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistus ei siirry automaattisesti overlay-elementteihin. (2.4.3)
6.4 WINDOWS
6.4.1 Yleistä
- Kuvakepainikkeilla ei ole kuvaavia etikettejä, jotka määrittelisivät painikkeen tarkoituksen. (1.1.1)
- Koristeellisilta kuvakkeilta ja kuvituksilta puuttuvat etikettitiedot. (1.1.1)
- Varoituskuvakkeilla ei ole kuvaavia tekstivastineita. (1.1.1)
- Varoitus- ja infovärit, joita käytetään kuvakkeissa ja muissa elementeissä, eivät ole riittävän kontrastisia. (1.4.11)
- Kytkin-, valintaruutu-, radiopainike- ja valintaelementit eivät ole ohjelmallisesti yhdistetty etiketteihin. (1.3.1)
- Otsikoita ei ole merkitty otsikoiksi. (1.3.1)
- Osa linkkiteksteistä ei erotu visuaalisesti riittävästi leipätekstistä. (1.4.1)
- Valitut kohteet eivät ole ohjelmallisesti merkitty valituiksi. (4.1.2)
- Tekstin suurennus ei ole käytettävissä. (1.4.4)
- Odottavien tehtävien määrä ei ole kunnolla yhdistetty painikkeeseen. (4.1.2)
- Useilla painikkeilla on epäselvät roolit – ne saavat kohdistuksen useita kertoja, mutta vain yksi tila on käytettävissä. (4.1.2)
- Ylänavigointipalkki tulee ruudunlukijan lukujärjestyksessä viimeisenä. Lisäksi ruudunlukija lukee näkymättömiä sisältöjä. (1.3.2)
6.4.2 Laitesuojaus
- Skannauksen etenemistä ja valmistumista koskevaa tietoa ei välitetä ruudunlukijakäyttäjille. (4.1.3)
6.4.3 Huijausturva
- Verkkosivustolla näkyvä selaussuojauksen kuvake ja "Miltä ilmoitus näyttää" -painike turvallisen maksamisen näkymässä eivät ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Selaussuojauksen ohjeissa viitataan vihreään kuvakkeeseen, joka tarkoittaa verkkosivun oikeaan reunaan ilmestyvää kuvakepainiketta. (1.3.3)
- Selainikkunassa kelluva kuvake muuttuu noin viiden sekunnin kuluttua heikosti kontrastoituneeksi versioksi. Kuvake ei erotu riittävästi kaikilla taustoilla. (1.4.11)
- Laajennuksen valintaikkunan otsikko on "Estetty verkkosivusto", riippumatta siitä, mikä sivun tai valintaikkunan todellinen tila on. (1.3.1)
6.4.4 Salasanaholvi
- Joissakin teksteissä ei ole riittävää kontrastia taustaan nähden. (1.4.3)
- Lukemisjärjestys ei ole aina looginen. Esimerkiksi kohdistus ei siirry automaattisesti peittokuvien (overlay) päälle. (1.3.2)
- Laitteiden yhdistämiseen tarvittavalla synkronointikoodilla on ajastin, jolla ei ole nimilappua (label). Ilman nimilappua ruudunlukijan käyttäjän voi olla vaikea ymmärtää ajastimen tarkoitusta. (1.3.1)
- Salasanan generointinäkymässä ei ole nimilappuja generoidulle salasanalle, salasanavaatimuksille eikä merkkimäärän säätimelle. (1.3.1)
- Laitteiden yhdistämiseen tarvittavalla synkronointikoodilla on aikaraja, jota ei voi poistaa käytöstä, säätää tai pidentää. Käyttäjä voi kuitenkin käynnistää ajastimen uudelleen palaamalla näkymään tai odottamalla, että ajastin käynnistyy itsestään. (2.2.1)
- Käyttäjälle ei anneta ohjeita pääsalasanan syöttämiseen ennen kuin hän alkaa kirjoittaa kenttään. (3.3.2)
- Tallenna- ja Peruuta-painikkeet sijaitsevat lomakkeen yläosassa. Ne voivat olla vaikeasti löydettävissä ruudunlukijan käyttäjille lomakkeen täyttämisen jälkeen. (1.3.2)
- Näppäimistökohdistus ei ole näkyvissä. (1.4.11)
- "VAHVA" tulkitaan ruudunlukijalla virheellisesti muodossa "Salasanan vahvuus: heikko". (1.3.1)
6.4.5 VPN
- Maanosa-osion (Continent) haitarivalikon tila (laajennettu/suljettu) ja valittu VPN-sijainti eivät ole ohjelmallisesti määritetty avustavaa teknologiaa varten. (4.1.2)
- Sijainnin valinnan latausvaihe ja valmistuminen eivät välity ruudunlukijan käyttäjille. (4.1.2)
- VPN-sijaintikartassa ei ole riittävää kontrastia. Sama sijaintitieto on kuitenkin esitetty kartan yläpuolella olevan kytkimen (switch control) kautta. (1.4.11)
- Suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistusta ei siirretä automaattisesti peittokuvien (overlay) päälle. (2.4.3)
6.4.7 Ihmiset ja laitteet
- Käyttäjän laitteiden määrä ja tyypit esitetään vain visuaalisesti, ei ohjelmallisesti. (1.3.1)
- Suurin osa elementeistä ei ole käytettävissä näppäimistöllä. (2.1.1)
- Ruudunlukijan kohdistusta ei siirretä automaattisesti peittokuvien (overlay) päälle. (2.4.3)